5

Eskişehir’de İMECE Fırın sayısı artıyor

Odunpazarı Belediyesi’nin vatandaşların talebi üzerine yapımına başlanılan İMECE fırınlarına bir yenisi daha eklendi.

Dindar Karataş / Eskişehir

Türkiye’de enflasyon giderek artarken, temel gıda maddelerine gelen zamlar yurttaşların belini büküyor. Döviz kurundaki artış alım gücünü giderek düşürürken, dar gelirli yurttaşların temel besin kaynağı olan ekmeğe gelen zamlar da yurttaşları zorluyor. 

Ekmek fiyatlarındaki artışın yarattığı ekonomik baskıya bir çözüm olarak, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, İMECE Fırınları projesini hayata geçirdi. Vatandaşların bir araya gelerek geleneksel yöntemlerle ekmek, gözleme gibi hamur işlerini yapabileceği İMECE fırın dar gelirli yurttaşların ekmeğe ulaşımını kolaylaştırıyor.  Yurttaşlar bu fırından ücretsiz olarak ekmek, gözleme ve çeşitli hamur işlerine ulaşabiliyor. İMECE Fırınından faydalanmak isteyen vatandaşların Belediyeye ait Halk Merkezleri’nden randevu alması gerekiyor. 

Belediyenin yakacak teminini sağlayacağı İMECE Fırını ile mahalle sakinlerinin dayanışma ve geleneksel pişirme yöntemlerini sürdürebilmeleri de amaçlanıyor. Şu ana kadar Emek, Erenköy, 75 Yıl ve en son 71 Evler mahallerinde İMECE Fırını açıldı.  

İnsanları bir araya getiriyor

İMC fırınında ekmek pişiren mahalle sakinlerinden 52 yaşındaki üç çocuk annesi Hülya Bayrak, yaşanan ekonomik kriz ile birlikte ekmek ve unlu mamüllerine gelen zamların kendilerini zorladığını, bu nedenle ekmek pişiricek bir fırına ihtiyaç duyduklarını belirtip şunları söyledi:

“Eşimle 15 yıl önce köyümüzden Eskişehir’e taşındık. Köydeyken bütün ihtiyaçlarımızı komşularımızla birlikte karşılıyorduk. Eskişehir’e taşındıktan sonra köyde var olan birliktelik kayboldu sanki. Köydeyken herkes herkese yardım eder birçok işi kadınlar birlikte yapardı. Şuan ise bir apartmanda komşu komşusunu tanıyamaz hale gelmiş. İşte bu İMECE Fırın gibi yerlerin yapılması insanları bir araya getiriyor. Her hafta 2 kez fırına gelirim. Her geldiğimde buradaki kadınlara birlikte ateşi yakar, hamuru hazırlar, temizlik yaparız. Bu imkânı bize sağladığı için Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a teşekkür ederim.”

İhtiyaç sahiplerine ekmek dağıtılıyor 

Fırında ekmek pişiren mahalle sakinlerinden Duygu Çimen ise fırını çok uzun zamandır talep ettiklerini ve belediye başkanının kendileri için bu yeri yaptığını söyledi. İnsanların artık ekmek dahi alamaz hale geldiklerini, fırın sayesinde artık ekmek ihtiyaçlarını daha ekonomik olacak şekilde yapacaklarını anlatan Çimen, kadınların bu fırında birlikte çalışıp ürettiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Mahallemiz için çok iyi oldu. Böyle fırınlar her yerde yapılmalı. Ben burada kadın arkadaşlarımızla bazen fazla ekmek pişirir ve bunları ihtiyacı olan komşularımızla bu mübarek ayda paylaşıyoruz. Buna vesile olanlara çok teşekkür ediyorum. Bu fırından mahallede yaşayan herkes faydalanabilir. Burası Halk Eğitim Merkezleri’ne bağlı olduğu için fırını kullanmak isteyenler önceden randevu almalıdır.”