Haber için ön başvuruyu http://media4democracy.org/destekler/#Suresiz adresinden yapabilisiniz. Başvurmadan önce sitedeki başvuru rehberini okumanız gerekmektedir. Ön başvurunuz kabul edilirse tam başvuru linki size iletlecek.
Demokrasi için Medya Programı, medyada örgütlülüğü ve dayanışmayı teşvik etmektedir. Bu nedenle Serbest Gazetecileri Güçlendirme Destek Aracı başvuru sahiplerinin medya çalışmaları ya da basın ve ifade özgürlüğü alanlarında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşuna üye olmaları beklenmektedir. Bu kuruluşlar dışında, gazetecilerin bir araya gelerek oluşturdukları sivil inisiyatifler, konseyler ve gönüllü yapılanmalar da başvuru koşullarında belirtilen örgütlülük kriterini karşılamaktadır.
Evet. Başvuru sahiplerinin Serbest Gazetecileri Güçlendirme Destek Aracı’na birden fazla başvuru yapmaları durumunda, her başvuru için ayrıca ön başvuru ve tam başvuru formlarını doldurmaları gerekmektedir. Her başvuru, birbirinden/diğerlerinden bağımsız olarak değerlendirilir.
Ön başvurunuz onaylandıktan sonra size tam başvuru linki iletillecek. Tam başvuru formunda başvuru sahibinin haber metni eksiksiz olarak yer almalı, eğer varsa haber ile ilgili eklemek istediği bilgiler belirtilmeli, haberde görsel kullanılacak ise görsellerin linki verilmelidir. Haberde görsel kullanılacak ise, kişilerin haber görsellerini, kendi belirledikleri bir belge erişim sitesine (Igmur, Wetransfer, Google Drive vb.) yükleyerek, linkini tam başvuru formundaki ilgili kutucuğa yazmaları gerekmektedir.
Ödemeler başvuru onayı sonrasında yaklaşık bir ay içerisinde yapılmaktadır. Başvuru sahibine e-posta ile ilgili ayrıca bilgi verilmektedir.
Belirlenen maddi destek miktarı, ödeme yapıldığı ayın InforEuro kuru üzerinden hesaplanarak ödeme Türk lirası olarak yapılır.
Başvuru onaylandıktan sonra, yayın haklarının 24 Saat Gazetesi’ne devredildiğini beyan eden ve başvuru sahibiyle onay sonrasında paylaşılacak olan EK3 Telif Sözleşmesinin eksiksiz olarak doldurulup, program ekibi ile paylaşılması gerekir. Bu belgede hesap bilgileri de yer almaktadır.
Haber, araştırma ve dizi yazıları için vuruş sayısının boşluklu 5500 karakteri geçmemesi, dizi yazılarının ise her bölüm boşluklu 5500 vuruşu geçmemek üzere, en çok 3 bölüm olarak planlanması gerekmektedir.
Evet, habere ait fotoğraf göndermenizi bekliyoruz. En az 1 adet fotoğraf göndermeniz gerekmektedir. Gönderillen fotoğrafların sizin tarafınızdan çekilmiş olması ya da başkası tarafından çekilmiş ise de kaynak belirterek fotoğrafı göndermeniz gerekmektedir.
Demokrasi İçin Medya/ Medya İçin Demokrasi Programı Merkezi Ankara’da bulunmaktadır.
Başvuru sahibinin başvuru rehberini dikkatlice okuması, doğru başvuru formunu doldurduğundan emin olması önerilir.
Ek belge, sadece Gazeteciler Cemiyeti tarafından talep edilmesi durumunda gönderilebilir. Aksi durumda dikkate alınmayacaktır.
Farklı kurulular tarafından fonlanan ve uygulaması başlayan çalışmalar çifte fonlama olmaması adına destek kapsamı dışındadır. Aynı projede, farklı faaliyetler için destek talep edilmesi durumunda ise başvuru öncelikli olmayacaktır.
Gerekli durumlarda başvuru ile ilgili açıklama ya da revizyon için başvuru sahibi ile telefon/ e-posta aracılığıyla iletişim kurulabilir.
Basın evi destek aracı 1 defa daha başvuruya açılacaktır. Başvuru reddedilirse bağımsız değerlendiricinin de yorumları göz önünde bulundurularak bir sonraki dönem tekrar başvuru yapılabilir.
Finansal destek dışında kamu kurumu, yerel yönetimler, STÖ’ler, medya kuruluşları vb. bir yerden aldığınız destekleri bu soruda açıklayabilirsiniz.
Basın Evi Destek Aracı ayni destek programı olduğu için nakdi destek söz konusu değildir.
Basın Evi Destek Aracı kapsamında 2022-2025 dönemi süresince her bir başvuru sahibi için sağlanabilecek toplam minimum ayni destek miktarı 1.000 Avro, maksimum 10.000 Avro’dur. Bütçe limitleri dahilinde başvurudaki ihtiyaçlara göre bütçe hazırlanabilir.Bütçenin yüksek olması herhangi bir dezavantaj oluşturmamaktadır. Fakat rehberde belirtilen bütçe limitlerine uyulması (telif bedeli ve ekipman bütçe limitleri için lütfen rehberi inceleyiniz) ve talep edilen bütçe kalemleri için fiyat araştırması yapılarak bütçenin birim fiyatlara göre hazırlanması önem arz etmektedir.
Gazetecilik mesleğini güçlendiren eğitimler, atölyeler uygun olabilir. Medya alanında faaliyet gösteren dernekler bu tarz eğitimler için başvuru yapabilir. Başvuru şartları için lütfen başvuru rehberini inceleyiniz.
Her faaliyet için hedef kitle belirtilmelidir. Ekipman satın alımı bir faaliyet değil bir bütçe kalemidir. Ekipman satın alımı hangi faaliyeti gerçekleştirmek için ekleniyorsa o faaliyetin hedef kitlesi formda belirtilmelidir.
Başvuru aşamasında yazılı teklif almanızı beklemiyoruz fakat başvurunuzu hazırlarken fiyat tekliflerini öğrenip gerçekçi bir bütçe oluşturmanızı öneriyoruz.
İletişim kişisi ve kurumun yetkili kişisinin aynı kişi olmasını öneririz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında haber sitesi kurmak bir faaliyettir. Sunucu hizmeti, domain ismi alınması gibi işlemler de faaliyetin bütçe kalemleridir. BEDA kapsamında internet medyası desteklenmektedir. Site kurulduktan sonra site ile ilgili çalışmalar yürütülecekse bunlar da faaliyet olarak sayılacaktır. Site bir kişiye ait ise “Mesleki Sürdürülebilirlik Destek Paketi Formu’nu”, eğer site bir medya kuruluşuna ait ise, İnternet medyası olarak başvuru yapabilir, başvuru yapmak için Yapısal Güçlendirme Destek Paketi Formu’nu doldurabilirsiniz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında haber sitesi olmadan telif desteğinin dayanağı olamayacağı için, telif ve haber sitesi birlikte düşünülmelidir. Gazetecilere sitenize haber üretmeleri karşılığı telif vermek istiyorsanız, bunu bir faaliyet olarak yazmalı ve ilgili tabloda bütçelendirmelisiniz. Talep edilen toplam telif bedeli 2500 avrodan fazla olamaz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında evet, kurulmuş bir site için başvuru yapabilirsiniz. Siteniz için altyapı güçlendirme hizmeti ve telifli haber desteği gibi taleplerde bulunabilirsiniz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında Yapısal Güçlendirme Destek Paketi’ne başvuru yapabilirsiniz. Tüzel kişilik şartı aranmıyor.
BEDA başvuru dönemi kapsamında Mesleki sürdürülebilirlik destek paketine başvuru yapabilir, bu kapsamda web sitenizin kurulumu için bütçe talep edebilirsiniz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında hosting ve domain 1 yıl ile sınırlı olmalı. En fazla 1 yıl için talep edebilirsiniz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında devam çalışması olarak yürütebilirsiniz. Destek aldığınız üç çalışmanın toplam bütçesinin 10000 Avroyu geçmemesi gereklidir. Önceden Proje kapsamında destek aldıysanız kalan bütçeniz için proje ekibiyle iletişime geçebilirsiniz. Proje süresi ise 12 ay olmalıdır.
BEDA başvuru dönemi kapsamında eğer başvurunuzu ve uygulamanızı gazeteci olarak siz yapacaksanız mesleki sürdürülebilirlik formunu doldurmalısınız. Fakat bir ekip çalışması ise ve bir haber platformu adına olacaksa Yapısal güçlendirme formunu doldurmalısınız.
Tüzel kişiler adına başvuru sahibinin bir iletişim kişisi belirlemesi beklenir. Bu kişi tüzel kişiliğin yöneticisi, üyesi, gönüllüsü vb. olabilir.
Basın evi destek aracından gazeteciler medya alanında faaliyet gösteren STÖ’ler ya da medya kuruluşları başvuru yapabilir. Başvuru sahibinin yalnızca iletişim fakültesi öğrencisi olması başvuru için yeterli değildir.
Her bir başvurunun tek bir başvuru sahibi olması gerektiğinden, çalışmayı yürütecek bir gazeteci üzerinden başvuru yapılması önerilir. Çalışma faaliyetleri, bütçesi vb. detaylar iki gazetecinin ihityaçları üzerinden planlanabilir.
Her bir başvuru sahibi birden fazla başvuru yapabilir ancak bir başvuru sahibi için sağlanabilecek ayni destek miktarı 10.000 Euro ile sınırlıdır.
1. Dönem BEDA başvuruları için öncelikli başvuru sahipleri:
Bu başvuru sahiplerinden gelen başvurular için Değerlendirme Kriterleri tablosunda da yer aldığı gibi +5 puan verilecektir.
BEDA öncelikleri:
Yukarıdaki öncelik alanlarına ek olan BEDA’nın bu dönem başvurularında Ankara ve İstanbul dışından gelen başvurulara öncelik sağlanacaktır. Değerlendirme Kriterleri tablosunda da yer aldığı üzere, İstanbul ve Ankara dışından gelen başvurular için +3 puan verilecektir. Kadın başvuranlar için de ek olarak +2 puan eklenecektir.
[1] Ana akım medyaya alternatif olarak oluşan, toplumsal hayatı ve yaygın medya anlayışını yeniden organize etmek isteyen bir düşüncenin parçası olarak var olan, yayın politikalarında bağımsız haberciliği benimseyen, kamu yararı gözeten, karlılık için çalışmayan, yeni iletişim teknolojileri ve yeni kitle iletişim araçlarını kullanan kuruluşlardır. Ücretsiz gazeteler, yerel medya, dijital medya yayını yapan kuruluşlar alternatif medya kuruluşlarına örnek olabilir. Detaylı tartışma için bakınız: Michael Albert, 1997, What Makes Alternative Media Alternative? https://zcomm.org/zmagazine/what-makes-alternative-media-alternative-by-michael-albert/
Her başvuru sahibi, çalışması kapsamında ekipman desteği talep edebilir. Ekipman satın alımlarında, ekipmanın çalışma için önemi ve faaliyet bitimi sonrasında ekipmanın ne amaçla, kim tarafından kullanılacağının açıklanması gerekir. 1. Başvuru döneminde ekipman satın alımı bütçesi toplam bütçenin yüzde 30'nu geçemez.
Başvurunuzda kişilerin isimlerini belirtmek durumunda değilsiniz, fakat hangi işler için hangi uzmanlık alanından kişilerle çalışacağınızı belirtebilirsiniz.
Medya kuruluşları uygun başvuru sahipleri arasındadır. Eğer faaliyetleri şirket üzerinden yapıyorsanız ve limited şirketiniz gazetecilik faaliyetleri yürüten bir medya kuruluşu ise şirket üzerinden başvuru yapılması önerilir. İş birliği yaptığınız dernek üzerinden başvuru yapmanız uygun olmayacaktır.
Daha önce gazetecilik mesleğini icra etmiş olmak, geçimini gazetecilik mesleğinden kazanmak ya da kazanmış olmak uygun başvuru sahibi olmak için yeterlidir.
Bir sivil toplum örgütünün yönetiminde bulunan bir gazetecinin, daha önce destek alması durumunda, toplam 10.000 Avro bütçe kuralı uygulanacaktır. Basın Evi Destek Aracına her bir başvuru sahibi iki kez başvuru yapabilir. Ancak 2022-2025 dönemi süresince her bir başvuru sahibi için sağlanabilecek toplam minimum ayni destek miktarı 1.000 Avro, maksimum 10.000 Avro’dur.
Başvuru bir dernek üzerinden yapılmalı. Destek olacak diğer dernekten başvuru içerisinde detaylıca bahsedilebilir. Faaliyetlerin yürütücüsü hangi dernek olacak ise başvurunun da o dernek adına yapılması önerilir. Başvuru sahibi hangi ile kayıtlı ise puanlama bu bilgi doğrultusunda yapılacaktır.
‘Basın Özgürlüğü için Örgütlü Gazeteciler ve Güçlü Dayanışma Projesi’ İzmir’de İGC Basın Akademisi kurulmuştur. Sorularınız için İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile iletişime geçilmesi gerekir.
Faaliyetlerin yürütücüsü sadece bir gazeteci olacaksa şahsi yapılması gerekir. Eğer faaliyetler medya kuruluşu tarafından yürütülecekse medya kuruluşu olarak yapılması gerekir. Basın Evi Destek Aracı ayni destek programı olduğu için nakdi destek söz konusu değildir. Başvuru sahibine herhangi bir şekilde para aktarımı yapılmayacaktır. Tüm harcamalar Gazeteciler Cemiyetine KDV muaf olarak faturalandırılacaktır.
Telif ödemeleri serbest gider makbuzu, gider pusulası ya da fatura karşılığında yapılabilecektir. Her türlü ödeme karşılığında telif sözleşmesi hazırlanacaktır. Gider pusulası ile yapılan ödemelerde bir kişiye bir yıl boyunca üçten fazla ödeme yapılamaz. Fakat bu üç haber için telif anlamına gelmemektedir. Üç haberden fazla telif ödemesi yıl boyunca en fazla üç defada ödenebilir.
Başvuru bütçesi Türk Lirası (TL) olarak sunulacağından kur farkı çalışmayı etkilemeyecektir.
Tüm destekler nakdi değil aynidir. Bu nedenle uygun harcamalar gazeteciler cemiyetine KDV muaf şekilde faturalandırılacak ve ödemeler tedarikçilere yapılacaktır. İstisnai durumlar ile ilgili (pasaport, vize, ofis kirası vb.) başvuru sahibine bilgilendirme yapılacaktır.
Görünürlük materyallerinin tasarım basım dağıtım ya da sosyal medya araçlarının tasarımı/yönetimim ya da video prodüksiyon gibi İletişim/Görünürlük maliyetleri uygun giderler arasındadır.
İnternet sitesi ya da sosyal medya yönetim giderlerine bu hizmetler dahil edilebilir.
Sosyal Medya araçlarının tasarım ve yönetim giderleri kapsamında karşılanabilir.
Dijital araç satın alım giderleri kapsamında karşılanabilir.
Ekipman satın alımı, kirası, video prodüksiyon, post prodüksiyon uygun bütçe kalemleri arasındadır, belgeseller desteklenebilir.
Ekipman satın alımlarında ekipmanın çalışma için önemi ve faaliyet bitimi sonrasında ekipmanın kim tarafından ne amaçla kullanılacağının açıklanması gerekir. 1. Dönem kapsamında ekipman bütçesinin 3000 Avro’dan fazla olmaması gerekir. Çalışmanın içeriğine bağlı olarak ekipman kiralaması da yapılabilir burada fiyat fayda ilişkisi dikkate alınır.
Kitap basımı “Görünürlük Materyalinin Basımı Bütçe Kalemi” kapsamında desteklenebilir.
Fikir ve sanat eserleri üzerinden Gazeteciler Cemiyeti tarafından telif bedeli ödenecektir.
Telif bedeli uygun bütçe kalemleri arasındadır. Buna ek olarak tamamı program tarafından desteklenen görünürlük materyallerinin/ürünlerinin telif hakları proje süresince gazeteciler cemiyetine ait olacaktır. Sonrasında devredilebilir.
Çalışanların maaşı, sigortası vb. insan kaynakları kalemleri uygun olmayan maliyetler arasındadır.
Eğitmen için maaş ödemesi uygun değildir. İlk dönem kapsamında fatura karşılığında uzman gideri ödemesi yapılabilir. Eğitmenin yol, konaklama vb. masrafları program kapsamında talep edilebilir.
İstisnai durumlar dışında tüm harcamalar KDV muaf yapılacak ve Gazeteciler Cemiyeti’ne faturalandırılacaktır. Vize, pasaport vb. harcamalarda KDV dahil hesaplanabilir. Uygulama ve harcama kuralları, başvurular sonuçlandıktan sonra uygun başvuru sahiplerine iletilecektir.
Basın Evi Destek Aracı kapsamında ancak planlanmış faaliyetler desteklenebilir. Aktif gazetecilik faaliyetleri için de bir planlama yapılması ve seyahatlerin tahmini olarak belirlenmesi gerekmektedir. Ön görülmeyen ve planlanmayan faaliyetler desteklenmeyecektir.
Ulaşım, uçak, otobüs ya da tren ile ulaşım ekonomi sınıfında yapılmalıdır. Birinci sınıf (business class) seyahat giderleri uygun olmayacaktır. Toplu taşıt ile seyahatin uygun olmadığı durumlarda (ekipman taşıma vb.) akaryakıt giderleri için destek talep edilebilir. Fakat süreklilik arz eden şehir içindeki yol masrafları uygun olmayacaktır.
Ekipman satın alımlarında, ekipmanın çalışma için önemi ve faaliyet bitimi sonrasında ekipmanın ne amaçla, kim tarafından kullanılacağının açıklanması gerekir. 1. Başvuru döneminde ekipman satın alımı bütçesi, proje bütçesinin yüzde 30'ndan fazla olamaz. Ekipmanlar başvuru sahibine devredilmektedir.
Editör masrafları insan kaynakları kapsamında uygun değildir. Fakat Görünürlük materyali redaksiyonu için ya da telif bedeli ile ilgili harcamalar için gider pusulası/serbest meslek makbuzu yada fatura karşılığında ödeme yapılabilir. Editörün telif bedeli kapsamında giren harcamaları için destek talep edebilirsiniz.
Basın Evi Destek Aracı kapsamında ancak planlanmış faaliyetler desteklenebilir. Başvuruda belirtilen tüm faaliyetlerinin detaylı planlanması beklenmektedir. Örneğin bir eğitim planlanması yapılıyorsa bütçe bölümünde katılımcı sayısı ve eğitim gün sayısı da belirtilerek bütçe hesaplanmalıdır. Şehir dışı katılımcıları öngörülmüş ise, şehir dışından gelecek katılımcı sayısına göre seyahat ve konaklama bütçesi eklenmelidir. Bütçe hazırlanırken fiyat araştırması yapılarak ortalama birim fiyatlar yazılabilir. Başvuru kapsamında öngörülmeyen ve planlanmayan faaliyetler desteklenmeyecektir. Benzer şekilde mesleki kuruluşlara üyelik veya ağlara üyelik gideri hesaplanırken de hangi ağa üye olunacağı, ağa üyeliğin bu başvuru için önemi de belirtilerek başvuru döneminde ağ üyelik bedeli için alınan fiyat teklifi forma eklenebilir.
Gazetecilik faaliyetlerini güçlendirecek eğitimlere, etkinliklere kayıt bedeli uygun bütçe kalemleri arasındadır. Kamera ya da kurgu programı eğitim bedelleri başvuruya eklenebilir. Eğitim için uzman desteği ise bir medya örgütü ya da medya kuruluşu tarafından gazeteciler vb gruplara verilecek toplu eğitimler için talep edilebilir.
Fikir ve sanat eserleri üzerinden proje kapsamında telif bedeli ödenebilmektedir. Gazetecilik mesleği kapsamında hazırlanan haber, dizi, araştırma, video haberleri vb. için telif bedeli talep edilebilir. Başvuru sahibi telif bedeli ücreti talep edememektedir, fakat kendi haber platformu için diğer gazetecilere telif ödemesi yapabilir.
Araştırma ve veri analizi faaliyetlerinin başvuru sahibi tarafından yapılması beklenmektedir. Araştırma faaliyetleri kapsamında alınacak hizmetler uygun giderler arasında değildir. Fakat araştırmanın yaygınlaştırılması, tasarımı, baskısı vb. giderler uygun olabilir.
Gazeteci olarak başvuru yapmanız durumunda, başvuru kapsamında üreteceğiniz kitabın satışı uygun olmayacaktır. Kitabın desteklenebilmesi için medya çoğulculuğuna, gazetecilere, medya kuruluşlarına ve medya örgütlerine katkı sağlaması beklenmektedir. Başvurunuz onaylanırsa, uygulaması tamamlandıktan sonra (kitabın hedef kitleye ücretsiz sunulmasından sonra) sürdürülebilirlik kapsamında kitabı satışa sunabilirsiniz.
Fikir ve sanat eserleri üzerinden proje kapsamında telif bedeli ödenebilmektedir. Gazetecilik mesleği kapsamında hazırlanan haber, dizi, araştırma, video haberleri vb. için telif bedeli talep edilebilir. Video ve fotoğraflar ancak bir gazetecinin üretimi şeklinde ise telif bedeli ödenebilir, aksi durumda uygun olmayacaktır. Telif bedeli gazetecilere serbest meslek makbuzu karşılığında, telif sözleşmesi ile ödenmektedir.
İnternet sitesi tasarımı, yazılımı ve yönetimi kapsamında internet sitesi yönetimi ile ilgili destek talep edilebilir. Ayrıca sosyal medya araçlarının tasarımı ve yönetimi bütçesi kapsamında da ayrıca hizmet alınabilir. Eski bilgisayarın tamiri, yenilenmesi ya da modem hızının artırılması gibi harcamalar uygun değildir. Yeni ekipman satın alımı yapılabilir.
Telif kapsamında serbest çalışan gazetecilere destek verilmesi önceliklidir. Bu kapsamda başvurunuza kaç farklı gazeteci ile çalışmayı hedeflediğinizi eklemenizi öneririz. Telif alacak gazeteci sayısı için bir sınırlama konmamıştır fakat gazeteci sayısının fazla olmasını önemsiyoruz. Ayrıca talep edilen toplam telif bütçesi, 2500 Avro’dan fazla olamaz. Telif bedeli birim fiyatı, bu destek döneminde gelen başvurulardaki gelen talep göz önünde bulundurularak, Değerlendirme Komitesi tarafından rayiç bedel belirlenerek onaylanacaktır.
Telif bedeli için bütçe limitleri açıklanmamıştır. Planlanan telif bedeli bütçesini başvuru sahibi kendi planlamaları doğrultusunda rayiç bedellere göre belirleyebilir. Telifli haber sayısının ve birim ücretini net olarak bütçeye eklenmesi gerekmektedir. Haber çeşidine göre farklı ücretlendirme yapılabilir.
Lisanslı ürünleri dijital araç üyeliği bütçe başlığı altında talep edebilirsiniz.
Başvuru aşamasında yazılı teklif almanızı beklemiyoruz fakat başvurunuzu hazırlarken fiyat tekliflerini öğrenip gerçekçi bir bütçe oluşturmanızı öneriyoruz.
Gazete baskısı sürdürülebilirliğin sağlanması koşulu ile uygun olabilir fakat öncelikli olmayacaktır. Bütçe kalemleri başvurunun içeriği ile birlikte değerlendirildiğinden, baskı maliyeti ile ilgili faaliyetin, hedef kitlenin ihtiyaçlarının, gazetenin yaygınlaştırılmasının ve baskının nasıl sürdürüleceğinin açıklanması önerilir.
Tüm harcamalar Gazeteciler Cemiyetine KDV muaf olarak faturalandırılacaktır. KDV Muafiyet Belgesi başvuru sahibi ile paylaşılacaktır. Tedarikçilere hiçbir şekilde KDV ödemesi yapılmayacaktır. Bu sebeple başvuru bütçesi KDV muaf hazırlanmalıdır.
İnternet üzerinden satın alma teknik olarak mümkün olmamaktadır. Uygulama sürecinde tedarikçinin Gazeteciler Cemiyetine KDV muaf fatura kesmesinin ardından ödemeler yaklaşık 1-2 hafta içerisinde yapılmaktadır. Bu sebeple ekipman satın alımı ekipmanı satan bir tedarikçi aracılığıyla ve dijital araç üyeliği de bir medya ajansı aracılığıyla yapılacaktır. Bütçenizi fiyat araştırması yaparak ve birkaç yerden teklif alarak/öğrenerek hazırlamanızı öneririz.
Çalışanların maaşı, sigortası vb. insan kaynakları kalemleri uygun olmayan maliyetler arasındadır. Uygun bütçe kalemleri arasında yer alan internet sitesi yönetimi, prodüksiyon vb. kalemlerle ilgili ihtiyaç varsa tümü hizmet alımı şeklinde, fatura karşılığında satın alınabilecektir. Ayrıca başvuru sahibi dışında internet sitesine haber üreten gazetecilere telif ödemesi yapılabilir.
Blogun linkini ve içerikte neler olduğunu kısaca yazıp, websitesiyle nasıl bir hedef kitleye ulaşmak istiyorsunuz ve blogdan farklı neler olacak yazabilirsiniz. Tercüme desteği her haberin tercümesi şeklinde olacaksa uygun olmayacaktır. Ama örneğin aylık bülten kısa kısa İngilizce Türkçe tanıtımlar gibi bazı önemli şeylerin çevirisi yaptırılabilir. Ayrıca İngilizceye çeviri ile kimlere ulaşmak istediğinizi de açıklamanızı öneririz.
Yurtdışındaki çalışma için eğitim kayıt ücreti vb. uygun olabilir fakat bu çalışmanın sizin gazetecilik çalışmalarınıza katkısının ne olduğunu açıklamanız gerekir. Kabul mektubu varsa formda bundan bahsedebilirsiniz. Günlük harcırah yurt dışı için gecelik 60 Avrodur. Bordo pasaport 1 yıllık talep edilebilir. Ayrıca vize için de schengen vize bütçeye eklenebilir.
Sosyal medya yönetim desteği alabilirsiniz. Yönetim desteğinin içeriği ne olacak yani hizmetten ne bekliyorsunuz açıklamanızı öneririz. Sosyal medya yönetimini daha sonra sizin yapabilmeniz için de online eğitim alabilirsiniz ve eğer ücreti varsa sosyal medya eğitim ücreti de bedeli talep edebilirsiniz. Eğitim sürdürülebilirlik açısından da önemli olacaktır.
Kitap basımı “Görünürlük Materyalinin Basımı Bütçe Kalemi” kapsamında desteklenebilir. Fakat kitabın online erişilebilir olması önceliklidir. Kitap basılacaksa kimlere dağıtılacak vb. detaylar açıklanmalıdır. Telif ücreti kapsamında bir rapor ve araştırma vb. içerik üretimi desteklenebilir. Fakat telif bedelinin gazetecilik mesleği kapsamında verildiği göz önünde bulundurulmalıdır.
BEDA başvuru dönemi kapsamında kaç faaliyet planlıyorsanız, o kadar faaliyet tablosu doldurmalısınız. Her bir faaliyet için ayrıca bütçe tablosu doldurmalısınız. Örneğin F1 tablosunda 1. Faaliyetiniz, B1 tablosunda bu faaliyetin bütçe kalemleri yer almalı.
BEDA başvuru dönemi kapsamında projenizi hayat geçirmek için yapacağınız çalışmaların her biri faaliyet olarak geçmektedir. Faaliyetin uygulanması için ekipman gereken durumlarda, ilgili faaliyetin bütçesine ekipman talebinizi yazabilirsiniz. Örnek: Faaliyet 1: Belgesel çekimi. Bütçe 1: Belgesel çekimi için kamera.
BEDA başvuru dönemi kapsamında bütçe kalemi, faaliyetlerinizin bütçelendirilmiş halidir. Faaliyeti hayat geçirmek için ihtiyacınız olan kaynak ve hizmetleri bütçe kalemi olarak yazmalısınız. Örnek: haber platformunun kurulumu ve yayın hayatına geçmesi bir faaliyet ise, bu faaliyetin detaylarını içerik kısmında anlatıp, bütçe olarak haber üretimi için Uluslararası basın kartı, haber çeşitliliği için ajans aboneliği, telif bedeli vb. yazabilirsiniz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında ekipman desteği için, projeniz kapsamında ekipmanın hangi amaçla kullanılacağını faaliyet tablolarında belirtmelisiniz
BEDA başvuru dönemi kapsamında çalışmalarınızla tutarlı olan, medya ve iletişim teknolojileri kategorisindeki teknik ekipmanların alımı uygundur.
BEDA başvuru dönemi kapsamında talep edilen toplam ekipman satın alımı bütçesi 3000 Avro’dan fazla olamaz. Ekipman satın alımlarında, ekipmanın çalışma için önemi ve faaliyet bitimi sonrasında ekipmanın ne amaçla, kim tarafından kullanılacağının açıklanması gerekir. Kamera, fotoğraf makinası, mikrofon gibi gazetecilik için gerekli olan ekipmanlar uygun olabilir.
BEDA başvuru dönemi kapsamında ekipman satın almayı ayrı bir faaliyet olarak belirtmenize gerek yok, hangi faaliyetinizle ilişkili ise ilk faaliyetin bütçesine ekleyebilir, diğer faaliyetlerin içeriğinde de belirtebilirsiniz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında evet, her birini ayrı faaliyet olarak yazmalı ve açıklamalısınız. Faaliyetlerin nerede, nasıl hayata geçeceğini ve öngörülen riskleri ilgili faaliyet tablolarında belirtmelisiniz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında bir başvuru özelinde en fazla 10000 avro talep edilebilir fakat bütçede ekipman için en fazla 3000 avro, telif desteği için 2500 avro limiti vardır.
BEDA başvuru dönemi kapsamında kurumsal kimlik tasarımı ile ilgili harcamalar “görünürlük malzemesi tasarımı” başlığı altında yazılmalı.
BEDA başvuru dönemi kapsamında uluslararası basın kartı, abonelikler vb. bütçe kalemleri, örneğin “gazetecilik çalışmalarına katkı sunacak kaynaklar” şeklinde faaliyet olarak gösterilebilir ve altında bütçelendirilebilir.
Seyahat ve konaklama taleplerinde satın alımlar Gazeteciler Cemiyeti tarafından anlaşmalı acente aracılığıyla yapılacaktır.
Tüm satın alımlar Türk Lirası üzerinden faturalandırılacaktır. Ekipman satın alımı için tedarikçilerden teklif alınması önerilir. Uygun tedarikçi ile anlaşma yapılabilecektir.
Başvuru sahibi hizmet alacağı tedarikçiyi kendisi belirleyecektir. Yalnızca seyahat ve konaklama taleplerinde satın alımlar Gazeteciler Cemiyeti tarafından anlaşmalı acente aracılığıyla yapılacaktır.
Tüm harcamalar Gazeteciler Cemiyetine KDV muaf olarak faturalandırılacaktır. KDV Muafiyet Belgesi başvuru sahibi ile paylaşılacaktır. Tedarikçilere hiçbir şekilde KDV ödemesi yapılmayacaktır.
1. dönem için Aralık 2022’de yapılacak olan 1 günlük eğitimin ardından uygulama süreci başlayacaktır.
Başvurunun amacının değişmesine sebep olmayacak, bütçe değişiklik talepleri uygun olabilir.
Tüm faaliyetlere harcamalar program ekibinden bir uzman tarafından takip ve kontrol edilecektir.
Basın Evi Destek Aracı kapsamında 3000 €’nun altındaki ekipmanlar, malzemeler vb. herhangi bir ülke menşeli olabilir.
Başvuru onaylandıktan sonra, çalışmanın amacını değiştirmeyecek şekilde küçük değişiklikler yapılabilir. Planlanan faaliyetlerde ya da bütçede neden değişikliğe gidildiği başvuru sahibi tarafından açıklanmalı, program ekibi tarafından onay alınmalıdır.
Telif ödemeleri serbest gider makbuzu, gider pusulası ya da fatura karşılığında yapılabilecektir. Her türlü ödeme karşılığında telif sözleşmesi hazırlanacaktır. Gider pusulası ile yapılan ödemelerde bir kişiye bir yıl boyunca üçten fazla ödeme yapılamaz.
Harcırah kapsamında şehir içi ulaşım, günlük yemek giderleri karşılanmaktadır. Konaklamalı faaliyetlerde yurtiçi için gecelik 15 Avro, yurtdışı için 60 Avro ile sınırlıdır. Konaklama olmaması durumunda belirlenen bedelin yarısı kadar ödeme yapılabilir. Harcırah ödemesi seyahat eden kişinin hesabına yatırılmaktadır.
Ekipman satın alımlarında, ekipmanın çalışma için önemi ve faaliyet bitimi sonrasında ekipmanın ne amaçla, kim tarafından kullanılacağının açıklanması gerekir. Proje sona erdiğinde ekipmanlar ekipman devir sözleşmesi ile başvuru sahibine devredilmektedir.
Hayır şart değil ama fatura kesebiliyor olması gerekiyor.
BEDA başvuru dönemi kapsamında projeler 2 veya daha fazla ilde hayata geçirilebilir. Çalışmanın neden birkaç ilde yürütülmesi gerektiği ve hangi illerin, neden seçildiği gibi bilgilere formda açıklık getirmelisiniz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında kendi Youtube kanalınız ile başvurabilirsiniz. Kurumsal bir isim olması şartı yoktur.
BEDA başvuru dönemi kapsamında araştırmacıya telif ödemesi yapılamıyor. Sadece gazeteciler için telif ödemesi uygundur. Ancak eğer bir gazeteci araştırma yazısı vb bir yazı ile gelirse telif desteği alabilir.
BEDA başvuru dönemi kapsamında deşifre için telif ödemesi yapılamıyor.
BEDA başvuru dönemi kapsamında video prodüksiyon-post prodüksiyon kısmında kameraman, görüntü yönetmeni ve diğer ihtiyaçlar dahil bir fiyat teklifi alabilir ve bütçenizi buna göre yazabilirsiniz. Kameraman, görüntü yönetmeni vb. ayrı ayrı belirtmenize gerek yok, hizmeti fatura karşılığında bir tedarikçiden almanız gerektiğini lütfen göz önünde bulundurarak yazınız. Kameraman, görüntü yönetmeni için maaş ödemesi vb. yapılamaz, fakat video prodüksiyon-post prodüksiyon hizmeti içinde bunlar yer alabilir.
BEDA başvuru dönemi kapsamında Sivil Düşün’den talep etmediğiniz, tamamlayıcı ihtiyaçlar için gerekli olan bütçeyi bu başvuru içerisinde yazmanızı öneririz. Fakat Sivil Düşün’nden istediğiniz bütçeyi buradan da talep eder ve talep ettiğiniz bütçe Sivil Düşün’nden onaylanırsa, buradaki bütçeniz iptal edilir. Geri çekebilirsiniz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında talep edeceğiniz medya abonelikleri giderleri veya hosting giderleri en fazla 1 yıllık olabilir. Desteğin faaliyet süresi ise en fazla 12 ay ile sınırlı olmalı.
BEDA başvuru dönemi kapsamında marka, model, fiyat ve adet belirterek yazabilirsiniz.
BEDA başvuru dönemi kapsamında bu programın amacı gazetecilik mesleğinin geliştirilmesi, medya çoğulculuğu, medya alanında aktörler arasında diyaloğun geliştirilmesi olduğu için bu iş birliğinin buna ne katacağını yazmanız beklenir. Seyahat, pasaport, vize, konaklama giderleri için internet fiyat araştırması yapabilirsiniz. Ayrıca pandemi şartlarındaki riskleri belirtmenizi ve bu faaliyeti nasıl gerçekleştirileceğiniz de yazmalısınız.
BEDA başvuru dönemi kapsamında haber çevirileri ya da redaksiyonunu kabul edilmiyor. Çeviri-redaksiyon ücretleri tek seferlik, birkaç seferlik ana belgeler (raporlar, bültenler, dergi vb.) yayınlar için. Günlük haber çevirisi ve redaksiyonu uygun değildir.
BEDA başvuru dönemi kapsamında telif bedeli; kurmayı düşündüğümüz platformun dışarıdan alacağı içerikler için ödeyecekleri telif anlamına mı geliyor. Bu kapsamda farklı serbest çalışan gazetecilere telif desteği sağlayarak, haber üretim süreçlerini destekleyebilirsiniz ve haberleri kendi platformunuzda yayınlayabilirsiniz.
2022 yılı için: Başvuru süreci 30 Ekim 2022 saat 17:00’de sona erecektir. Sonuçlar Aralık 2022 sonunda başvuru sahibinin e-posta adresine gönderilecektir.
Gerekli durumlarda başvuru ile ilgili açıklama ya da revizyon için başvuru sahibi ile telefon/ e-posta aracılığıyla iletişim kurulabilir. Gerekli açıklamanın/revizyonun bir hafta içerisinde sunulması gerekmektedir.
Başvuru sonucu başvuru sahibine e-posta ile bildirilecektir.
İtiraz hakkı her zaman bulunmaktadır. Bağımsız değerlendiricinin yorum ve puanlaması, komite oylaması hakkında detaylı bilgi talep edilebilir. İtiraz durumunda başvuru proje direktörü ve ulusal komite tarafından tekrar gözden geçirilecek ve başvuru sahibine gerekli bilgilendirme/öneri yapılacaktır.
Başvurunuzla ilgili sorularınızı [email protected] adresine iletebilirsiniz, fakat başvurunuzun gözden geçirilmesi ya da değerlendirme süreci öncesi geri bildirim verilmesi söz konusu değildir. İdari açıdan uygunluk ile ilgili proje destek ekibi tarafından geri bildirim yapılabilir.
Çalışma tamamlandığında başvuru sahibiyle paylaşılacak raporun doldurulması gerekir.
Basın Evi Destek Aracı başvuru dönemi boyunca başvurucular tarafından M4D Ekibine yöneltilen soruları, başvuru döneminin daha şeffaf, bilgi alışverişi açısından daha kolaylık sağlaması için ‘’Sıkça Sorulan Sorular’’ başlığı altında topladık.
Siz de bu kısımdaki aklınıza takılan soruların cevaplarını bulabilir, daha başka soruları M4D Ekibine e-posta yoluyla iletebilirsiniz veya basınevini arayabilirsiniz.
Başvuru sahibinin başvuru rehberini dikkatlice okuması ve yazılan faaliyetlerin ilgili bütçesi ile birlikte detaylandırılması beklenmektedir.
Tüzel kişiler adına başvuru sahibinin bir iletişim kişisi belirlemesi beklenir. Bu kişi tüzel kişiliğin yöneticisi, üyesi, gönüllüsü vb. olabilir.
İletişim kişisi ve kurumun yetkili kişisinin aynı kişi olmasını öneririz.
Başvuru bir dernek üzerinden yapılmalı. Destek olacak diğer dernekten başvuru içerisinde detaylı olarak bahsedilebilir. Faaliyetlerin yürütücüsü hangi dernek olacak ise başvurunun da o dernek adına yapılması önerilir. Başvuru sahibi hangi kurum üzerinden başvuru yapmış ise puanlama bu bilgi doğrultusunda yapılacaktır.
Her bir başvurunun tek bir başvuru sahibi olması gerektiğinden, çalışmayı yürütecek bir gazeteci üzerinden başvuru yapılması önerilir. Çalışma faaliyetleri, bütçesi vb. detaylar iki gazetecinin ihtiyaçları üzerinden planlanabilir. Şayet meslektaşınızla ortak bir teşebbüs kurmak istiyorsanız M4D projesinin bu döneminde yeni girişimler için kısıtlı bir kota bulunmaktadır. Eğer isterseniz başvurunuzu ‘’BEDA Mesleki Sürdürülebilirlik Destek Aracı Paketi’ne’’ uygun hale getirebilir ve başvurabilirsiniz.
Farklı kuruluşlar tarafından fonlanan ve uygulaması başlayan çalışmalar çifte fonlama olmaması adına destek kapsamı dışındadır. Aynı çalışmada, farklı faaliyetler için destek talep edilmesi durumunda ise başvuru öncelikli olmayacaktır. BEDA’nın amacı özgün haber içeriği üretimini desteklemektir, eğer halihazırda aldığınız destek yetersiz kalıyorsa ve BEDA desteği sizin için önemli bir destek sağlayacaksa başvurmaktan geri durmayın.
Eğer M4D projesinin geçmiş döneminde destek aldıysanız dahi bu dönem başvuru yapabilir, destek alabilirsiniz. Ancak ekipman talebinde daha önce verilen cihazlara benzer bir ürün talep edilmesi halinde bu isteği güçlü şekilde gerekçelendirmeniz beklenmektedir.
Basın Evi destek aracına serbest çalışan gazeteciler, medya alanında faaliyet gösteren STÖ’ler ya da medya kuruluşları başvuru yapabilir. Başvuru sahibinin yalnızca iletişim fakültesi öğrencisi olması başvuru için yeterli değildir.Başvuru rehberlerinde detaylıca belirtilen ‘’Kimler Başvurabilir ? ‘’ kısmına göz atabilirsiniz. Gazeteciler Cemiyeti genç gazetecilere yönelik projeler de uygulamaktadır, daha fazla bilgi için lütfen sosyal medya hesaplarımızı takip edin.
Her bir başvuru sahibi ‘’BEDA başvuru dönemi’’ boyunca yalnızca 1 kere başvurabilir ama diğer yıllarda açılacak olan yeni dönem BEDA’lara başvuru yapabilir.Bir başvuru sahibi için sağlanabilecek ayni destek miktarı 2 dönem boyunca toplam 10.000 Euro ile sınırlıdır.Buna ek olarak, Serbest Çalışan Gazetecileri Destekleme Aracı'na mükerrer başvuru yapabilirsiniz.
Bir sivil toplum örgütünün yönetiminde bulunan bir gazetecinin, daha önce destek alması durumunda, toplam 10.000 Avro bütçe kuralı uygulanacaktır. Basın Evi Destek Aracına her bir başvuru sahibi birden fazla kez başvuru yapabilir ve birden fazla kez destek alabilir. Ancak 2022-2023 dönemi süresince her bir başvuru sahibi için sağlanabilecek toplam minimum ayni destek miktarı 1.000 Avro, maksimum 10.000 Avro’dur.
Basın Evi Destek Aracı ‘’ayni’’ destek programı olduğu için ‘’nakdi’’ destek söz konusu değildir. Eğer serbest çalışan bir gazeteciyseniz “Serbest Çalışan Gazetecileri Güçlendirme Destek Aracı”na başvuru yapabilirsiniz. Bu destek aracı sayesinde telif karşılığında serbest çalışan gazetecilere doğrudan finansal destek sağlamaktayız. Başvuru için web sitemizdeki “Sürekli Destekler” sekmesine tıklayınız.
Çalışanların maaşı, sigortası vb. insan kaynakları kalemleri uygun olmayan maliyetler arasındadır. Bu yüzden başvurunuzda lütfen insan kaynakları içeren bütçe kalemleri koymayınız.
Tüm destekler aynidir. Bu nedenle uygun harcamalar Gazeteciler Cemiyetine KDV muaf şekilde faturalandırılacak ve ödemeler tedarikçilere yapılacaktır. İstisnai durumlar ile ilgili (pasaport, vize, akaryakıt maliyeti.) başvuru sahibine bilgilendirme yapılacaktır.
Seyahat ve konaklama taleplerinde satın alımlar Gazeteciler Cemiyeti tarafından anlaşmalı acente aracılığıyla yapılacaktır.
İnternet sitesi ya da sosyal medya yönetim, SEO için hizmet alımı gibi hizmetleri bütçenize dahil edilebilirsiniz.
İstisnai durumlar dışında tüm harcamalar KDV muaf yapılacak ve Gazeteciler Cemiyeti’ne faturalandırılacaktır. Vize, pasaport vb. harcamalarda KDV dahil hesaplanabilir. Uygulama ve harcama kuralları, başvurular sonuçlandıktan sonra uygun başvuru sahiplerine iletilecektir.
Fikir ve sanat eserleri üzerinden proje kapsamında telif bedeli ödenebilmektedir. Gazetecilerin hazırladığı haber, dizi, araştırma, video haber, podcast vb. için telif bedeli talep edilebilir. Başvuru sahibi telif bedeli ücreti talep edememektedir fakat kendi haber platformu için diğer gazetecilere telif ödemesi yapabilir. Telif desteğinin amacı, başvuranın mecrası için üretilen özgün haber içeriğinin niteliğine ve niceliğine katkı sağlamaktır.
Telif bedeli için bütçe limitleri açıklanmamıştır fakat M4D Projesi Serbest Çalışan Gazetecileri Destek Aracı telif ücretlerinden fazla olmamalıdır. Planlanan telif bedeli bütçesini başvuru sahibi kendi planlamaları doğrultusunda, rayiç bedellere göre veya daha önceki pratiklerine göre belirleyebilirler. Telifli haber sayısının ve birim ücretini brüt olarak bütçeye eklenmesi gerekmektedir. Haber çeşidine göre farklı ücretlendirme yapılabilir.*
Lisanslı ürünleri dijital araç üyeliği bütçe başlığı altında talep edebilirsiniz.
Başvuru aşamasında yazılı teklif almanızı beklemiyoruz fakat başvurunuzu hazırlarken piyasa araştırması yapıp gerçekçi bir bütçe oluşturmanızı öneriyoruz.
Her faaliyet için hedef kitle belirtilmelidir. Hedef kitle faaliyetlerinizin kimlere ulaşmaya çalıştığıyla ilgilidir; eğer faaliyetiniz bir konuda haber üretmekse burada kimlerin bu haberi okuyacağını belirtmeniz gerekmektedir. Ekipman satın almak bir faaliyet olmadığı için bütçe kalemi olarak yazmanız gerekiyor. Ekipman satın alımı hangi faaliyeti gerçekleştirmek için ekleniyorsa o faaliyetin hedef kitlesi formda belirtilmelidir.
Başvuru formunda ilgili sekmeye blogunuzun bağlantısını ve blog içerikleri hakkında kısaca bilgi verebilirsiniz. Blogunuzu bir web sitesi haline getirerek nasıl bir hedef kitleye ulaşmak istiyorsunuz ve buna neden ihtiyaç duyduğunuzu, mevcut blogunuzdan nasıl farklı olacağını yazabilirsiniz. Tercüme desteğinin geçerli bir harcama olması, haber girme yoğunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Aylık bülten çevirisi, İngilizce-Türkçe tanıtımlar gibi içeriklerin çevrilmesi daha uygun bütçe kalemleri olacaktır. Bütçenizde çeviri talebinizi yazarken kimlere ulaşmak istediğinizi, neden çeviriye ihtiyaç duyduğunuzu açıklamanızı öneririz.
Sosyal medya yönetim desteği talep edebilirsiniz. Böyle bir hizmet alarak neleri gerçekleştirmek istediğinizi açıklamanızı öneririz. Sosyal medya yönetimini ileride kendiniz yapabilmeniz için bu konuda eğitim almak için de eğitim ücreti bedeli talep edebilirsiniz. Aldığınız eğitim, sosyal medya hesaplarınızın yönetiminin sürdürülebilirliği açısından önemli olacaktır, bunu ayrıca belirtmenizde fayda vardır.
Kitap basımı “Görünürlük Materyalinin Basımı Bütçe Kalemi” kapsamında desteklenebilir. Fakat kitabın online erişilebilir olması önceliklidir. Kitap basılacaksa kimlere dağıtılacak vb. detaylar açıklanmalıdır. Matbaa masrafı bütçeye eklenecekse sürdürülebilirliği güçlü bir şekilde gerekçelendirilmelidir. Telif ücreti kapsamında bir rapor ve araştırma vb. içerik üretimi desteklenebilir. Fakat telif bedelinin gazetecilik mesleği kapsamında verildiği göz önünde bulundurulmalıdır.
Yurt dışında yapmayı planladığınız çalışmanızın gazetecilik faaliyetlerinize sunacağı katkılayı açıklamanız yeterli olacaktır. Onun dışında haber yapmak için gitmek istediğiniz ülkeleri kendiniz belirlemek zorundasınız.AB ülkeleri dışındaki ülkeleri de projenize dahil edebilirsiniz.
Evet yapabilirsiniz. Basın ve ifade özgürlüğü alanında çalışma yapan STÖ’lere ayrılmış belirli bir kota bulunmaktadır. Başvurunuzu Yapısal Güçlendirme Destek Paketi kapsamında yapmanızı öneririz.
Evet başvurabilirsiniz. Yeni kurulacak (Start-up) mecralar için de bir kontenjan ayrılmıştır.
Hayır olmaz.
Bu süre 12 Ayı aşamaz.
Halihazırda herhangi bir kuruma bağlı olarak çalışmayan gazeteci, televizyoncu, radyocular ile bağımsız haber platformları çalışanları, ayrıca yayınları için stüdyo ihtiyacı olan sivil toplum örgütleri Stüdyo Cemiyet'i kullanabilir.
Hayır, kullanım tamamıyla ücretsizdir.
Evet, [email protected] adresine yazarak rezervasyon yaptırabilirsiniz.