Yurtlarından tahliye edilen depremzede öğrenciler tepkili

06.05.2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra YÖK, KYK yurtlarını depremzedelere tahsis etti. Yurtlarından apar topar tahliye edilen öğrenciler, mağdur olmaktan, kalmadıkları ve kalmayacakları yurt ücretlerini ödeme ve on-line eğitim konusundan rahatsız.   

JİYAN ERKILIÇ

6 Şubat’ta, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden sonra Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait öğrenci yurtlarının depremzedelere tahsis edilmesine karar verdi. Bunun üzerine Türkiye’nin dört bir yanında KYK yurtlarında kalan binlerce öğrenci, birkaç gün içerisinde yurt odalarını boşalttı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, depremden etkilenen 200 bin depremzedenin KYK yurtlarına yerleştirildiğini açıkladı.

Depremlerden en çok etkilenen illerden Gaziantep’te, depremzedelerin yerleştirildiği KYK yurdunda kayıtlı öğrenciler, yurtlardan tahliye edilme sürecinde yaşadıkları sorunları, 24 Saat Gazetesi’ne anlattı. Kimliklerini açıklamak istemeyen öğrenciler, yurtlardan apar topar tahliye edilme, kalmadıkları ve kalmayacakları yurt ücretlerinin istenmesindeki belirsizlik ve on-line eğitime geçilmesi konusunda şikâyetçi.  

Karar, ne kadar doğru?..    

Depremden etkilenen il olan Adıyaman’da yaşayan Gaziantep Üniversitesi öğrencisi Dilara Ç., yurtları boşaltma kararının ardından yaşadıklarına ilişkin şunları söyledi: 

“Gelip eşyalarımızı almamız gerektiği söylendi ama ne mümkün. O dönem ne eşyaları düşünebilirdik ne de deprem bölgesinden başka deprem bölgesine gitmeyi. Kaldı ki tek katlı hasarsız evlere bile girmeye korkuyorken zaten yüksek yurt binasına giremezdim. Gelmeyenlerin eşyalarını güvenli bir şekilde toplayıp depoya kaldıracakları söylendi ama ne kadar doğru bilmiyorum. Gaziantep’te de deprem tehlikesi sürüyorken oraya depremzedeleri yerleştirmek ne kadar doğru, tartışılır tabii. 

Güzel sanatlar fakültesi öğrencisiyim. İlk sene salgın sebebiyle, on-line eğitim gördük. Yine on-line devam ediyoruz. Ve ben, eğitimimin çok da verimli olduğunu düşünmüyorum. Yurtların depremzedelere açılsın, çünkü herkes mağdur. Fakat eğitim de göz ardı edilmemeli. Açıkçası ben iyi bir eğitim-öğretim görmeden, ilerde öğrencilerine faydası dokunmayan bir öğretmen olarak anılmak istemem.”

“Yurtlarımızda madem kalınabiliyor bari depremzede öğrenciler kalsın”

Bir başka depremzede olan İngiliz Dil ve Edebiyatı Bölüm öğrencisi Gaziantepli Filiz A. da şunları anlattı:  

“Depremin şokunu atlatamadan acilen gelip eşyaları almamız istendi. Bilgisayarım yurtta olduğu için korkuyla da olsa mecbur gittim. Gidince de korku ve stres içinde eşyalarımı toplayıp çıktım. Deprem bölgesinde olup da yakınlarını kaybeden birçok arkadaşım var, onlar gelemedi. Onca oteller, konaklamaya uygun sosyal tesisler varken yine öğrenciler, eğitim harcandı. Madem depremzedelerin kalmasına uygun bu yurtlar, neden öğrenciler kalmıyor ve eğitimine örgün olarak devam etmiyor? Yurtlarımızda madem kalınabiliyor bari depremzede öğrenciler kalsın. Diğer depremzedeler de güvenli ve hasarsız otellere gönderilsin. Ayrıca yurtta kalmadığımız ve kalmayacağımız ayların ücretini umarım bizden almazlar. Birçoğumuz kredi veya burs almıyoruz. Yarı zamanlı işlerde çalışarak geçiniyorum. Ailemden de destek alamıyorum. Benim durumumda olan yüzlerce öğrenci var. Yine eğitim hayatımız belirsizlikler içinde. Kriz zamanlarında ilk ve en çok etkilenen alan yine eğitim.”  

“Öğrenciler mağdur ediliyor”

Tıp Fakültesi öğrencisi olan Şanlıurfalı Murat K., Gaziantep’teki depremzede öğrencilerden biri. Deprem sırasında yurtta olduğunu aktaran K., “Deprem durduğu anda dışarı attık kendimizi. Daha sonra zaten iki hafta boyunca giremedik yurda. Böyle zor bir zamanda eşyalarımızı almamız gerektiği söylendi. Depremzedeler yine riskli deprem bölgesine yerleştiriliyorlar. Anlamsız. Öğrenciler mağdur ediliyor. Oteller ne güne duruyor. Eşyalarını alamayan, gidecek yeri kalmayan depremzede öğrenciler de var ona bakılırsa” diye konuştu. 

Eşyalarını alamayan öğrencilere ait özel eşyaların çöp poşetlerine doldurularak yetkililer tarafından depolara taşındığına dair görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Bu duruma tepki göstermek amacıyla öğrenciler, change.org sitesi üzerinden imza kampanyası başlattı.