Yükselen şeker fiyatı, arıcıları organik bala yöneltti

19.10.2022

Arıcıların zamlar nedeniyle bal üretiminde şeker kullanım oranını düşürmesi, organik bal tüketicilerini sevindirdi.

MUHİTTİN BOTAN - VAN

Yıllarca aldıkları balın şekerli mi, şekersiz mi olduğuna karar veremeyen bal tüketicilerinin imdadına şeker zamları yetişti! Enflasyonun yükselmesi ile her şeye olduğu gibi, şekere de çok yüksek miktarda zam geldi. Şekere gelen bu zam, kimi arıcıları olumsuz yönden etkilerken, tüketici açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Daha yüksek miktarda bal elde etmek maksadıyla arılara şeker yediren kimi bal üreticileri, maliyetlerin yükselmesi nedeniyle bal üretiminde şeker kullanma oranını önemli oranda düşürdüler. Arılara şeker verilmesinin maliyetli olması arıcıları, doğal bal üretimine yönlendirirken bu, doğal bal sevenlerin işine yaradı. 

Şekere yüzde 500 zam…

Yaklaşık 30 yıldır Van’ın Gürpınar İlçesine bağlı Norduz bölgesinde arıcılık yapan Şefik Alıcı, balcılıkta şeker kullanımının bilindiğine işaret edip “Şekere yüzde 500 civarında zam geldi. Bu durum, mecburen şeker kullanımının azaltılmasına neden oldu. Aslında bir yerde yapılan şeker zamları, bal üreticilerini zorunlu olarak organik bal üretimine yönlendirdi” dedi. 

Maliyet artışından kaynaklı fiyat artışının da yaşandığına belirten Alıcı, bunun müşterilerin alım gücünü yüzde 40 oranında düşürdüğünü bildirdi. Arıcıların da işlerini yaparken zorlandığına değinen Alıcı, birçok arıcının kredi çekerek çalışmalarını sürdürdüğünü, kredi olmazsa arıcılık yapamayacak çok sayıda arkadaşı olduğunu, özellikle nakliye giderinin arıcıların elini kolunu bağladığına işaret etti. 

Maliyetler yükseldi, fiyatlar aynı oranda yükselmedi…

Yaşanan ekonomik kriz ve enflasyonun kendilerini olumsuz etkilediğini kaydeden Alıcı, “Son bir yılda yaşanan maliyet artışları aynı oranda fiyatlara yansımadı. Yaşanan kriz, biz arıcıları derinden etkiledi. Maliyetler yüzde 500 oranında arttı. Bahar beslenme malzemesi, yüzde 1000 arttı. İlaç fiyatları yüzde 200 arttı. Aynı şekilde diğer giderlerde de büyük artışlar yaşandı” diye konuştu.

Arılara şeker verilmesinin balın tadını bozduğunu kaydeden Alıcı, bununla bağlantılı olarak arı hastalıklarının arttığı, şekerden dolayı arının direncinin azaldığı ve arının tembelleştiği uyarısı yaptı.

Norduz’da üretilen kaliteli bal…

Alıcı, bölgenin çok zengin bitki florasına sahip olduğunu, bunun arıların beslenmesi için tüm olanakları sunduğunu Norduz balının çok kaliteli belirtti. Yıllar önce tanıştığı öğretmen Hasan Şahin’in teşvikiyle ortaklaşa bal üretimine başladıklarını anlatan Alıcı, arıcıların en çok Norduz bölgesini tercih ettiklerine dikkat çekip “Norduz bölgesinde 50 civarında arıcı var. Bu arıcıların bir kısmı bölgeden olsa da yüzde 80’i dışarıdan Ordu’dan, Hatay’dan, Malatya’dan gelenler. Her bir arıcıda en az 500 sandık var. Bu anlamda Norduz, çok ciddi bir bal üretim kapasitesine sahip” değerlendirmesinde bulundu. 

Yerli bal üreticilerinin organik balı daha çok önemsediklerini söyleyen Alıcı, “Bunca yıllık bal üreticisiyim, hiç şeker kullanmadık. Bunun nedeni, bulunduğumuz bölgenin çok zengin olan bitki örtüsü, ikincisi de müşterilerimizin organik balı tercih etmeleridir” ifadesini kullandı. 

Her arıcının yıllık olarak en az on ton bal ürettiğini aktaran Alıcı, “Üretilen balın bir kısmı Van’da tüketiliyor, geriye kalanı ise il dışına, hatta yurtdışına da ihraç ediliyor” diyerek üretilen balın çok büyük bölümünün Van dışında satıldığını, üretilen balın, tüketilmeme, elde kalma gibi bir sorunu olmadığının altını çizdi.

Veterinerlik fakültelerine “Arıcılık Bölümü”

Arıcılığın sanıldığı gibi maliyetsiz bir iş olmadığını vurgulayan Alıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir arı sandığının ortalama bin 300 TL’lik bir gideri var. Sabit olarak çalıştırdığımız çalışanlarımız oluyor. Bu arkadaşlarımız sürekli olarak arıların içerisinde. Onların temizliğinden tutalım da ilaçlarına kadar tüm işleri yürütüyorlar. Akaryakıt fiyatlarının yükselmesi, nakliyeye yansıdı. Arıcılarda nakliye sürekli bir durumdur. Eskiden bir olan nakliye, şimdi 5 oldu. Başka gider kalemleri de var. Norduz, merkezden oldukça uzak bir bölge. Bu nedenle nakliye giderlerimizde yüksek oluyor. Ayrıca, arılarda bahar beslenmesi, ilaç, karton, naylon, sandıklar, çerçeveler, suni petek temel gider kalemlerimiz oluyor.” 

Arıcılara yönelik desteklerin arttırılmasını isteyen Alıcı, “Özellikle doğal bal üretimine yönelik bal üreticileri desteklenmelidir. Bir de Tarım İl Müdürlüğü çiftçileri, arıların doğaya verdikleri yarar konusunda bilinçlendirmelidir. Bunu söylememin nedeni, birçok çiftçi, arıcıların kendi bölgelerine gitmelerine izin vermemekte, arıların doğaya zarar verdiğine inanmaktadır. Bu ciddi bir sorundur. Oysa bunun tam tersi geçerlidir” diye konuştu. 

Üniversitelerin Veterinerlik Fakültelerinde arıcılık bölümünün oluşturulmasını öneren Alıcı, böylesi bir çalışmayla arıcılığa ilişkin çok daha derli toplu, derinlik ve verimli çalışmalar yürütüleceğini belirtti.