Uşak, 9. kez sinemaya doyacak

26.10.2022

13-21 Aralık’ta gerçekleştirilecek olan Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali’nde sinemaseverleri, 30 ülkeden 120’den fazla film ve etkinlikler bekliyor. İlk 5 gün Uşak, sonraki 4 gün İstanbul’da sürecek olan festival, yaklaşık 100 kadar konuğu, Uşak ve İstanbul’da ağırlayıp sanatseverlerle bir araya getirecek. Festivalin yönetmeni Keşaplı, şimdiye kadar sadece bütçe konusunda zorluk yaşadıklarını belirtirken Oscar ödüllü filmlerle yarıştığı, yüzlerce filme ve onlarca etkinliğe ev sahipliği yapan festivalin, çeşitli kurumlardan aldığı ödüllerle “ideal” bir sinema olayı haline geldiğinin altını çizdi.

OZAN MERCAN- Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali, dokuzuncu kez düzenlenecek. Covid- 19 salgını nedeniyle önceki iki yıl, çevrimiçi gerçekleşen festival, bu yıl Uşak ve İstanbul’da, ulusal ve uluslararası sinema sanatçı ve sinemaseverleri ağırlayacak. 30 ülkeden 120’den fazla filmi yarışacak ayrıca festivalin ilk 5 günü Uşak’ta, son 4 günü İstanbul’da sürecek festivalin çevrimiçi sürümü ise 9 gün boyunca “www.usakfilmfest.com” devam edecek.

Gösterime giren filmlerin tamamına telif ödeyen Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali’ne bu yıl Uşak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun l00.yılı onuruna “Uşak Kısa Film Yarışması” adıyla bir yarışma eklendi. Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün organizasyon desteğiyle yapılacak olan bu yarışmanın amacı, doğrudan Uşak’la ilgili yapıtlara açık yarışmalar düzenleyerek Uşak’ın sahip olduğu zenginliklerinin sinema sektörü tarafınca farkına varılması ve gerek kısa metraj gerek uzun metrajda Uşak’ın tercih edilebilir bir doğal stüdyo işlevi görmesini sağlamak. Bu özel yarışmada, Uşak ile ilgili bir içeriğe sahip olan ya da çekimleri Uşak’ta gerçekleşmiş, kurmaca ve belgesel filmler yarışacak.

Festivalin yönetmeni ve aynı zamanda Uşak Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olan Onur Keşaplı ile kısa film festivallerini ve bu festivalde bizi nelerin beklediğini konuştuk.

-Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali nasıl başladı?

-2014 Güzünde, yönetmenliğini yaptığım kısa filmim “Soluş”un ABD’deki bir festivalde gösterilmesi üzerine geçen bir konuşma sırasında, şu anda Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Murat Sezgin’in “Burada da bir festival yapabilir miyiz sence?” sorusuna olumlu yanıt vermemin ardından, o zamanki adıyla Uşak Kanatlı Denizatı Kısa Film Festivali, başladı. 2014 Aralık ayında aralarında Türkiye prömiyerine ev sahipliği yaptığımız bir filmin de bulunduğu 20 ödüllü kısa filmin gösterimi ve birkaç etkinlik ile beraber, Uşak’ın ilk ve tek film festivalinin açılışı yapılmış oldu.

2015’te yarışmalı bir hal alan festival, jüri kademelerindeki şeffaflığı, teknolojinin kullanımı açısından öncülüğü, gösterime giren filmlerin tamamına telif ödemesi, kısa film sanatçılarının haklarını gözetmesi ve kısa filmi bir uğraş veyahut “öğrenci/genç işi” olarak görmek yerine olması gerektiği gibi bir sanat ve meslek dalı şeklinde sunarak her yıl büyüyerek gelişti.

İlk günden planlandığı üzere, 2018’de uluslararası ölçeğe taşınan festival, ülkemizde olduğu gibi dünyada da kısa sürede ilgi uyandırarak, her yıl yüzlerce ülkeden binlerce filmin başvuruda bulunduğu bir etkinlik halini aldı. Bu noktada asıl sevindirici olansa, başvuru çokluğundan ziyade, kimlerin başvurduğu idi. Cannes, Berlin, Toronto, Venedik, Sundance ve Locarno gibi dünya devi festivallerinin finalistlerinin, Oscar ödüllü filmlerle yarıştığı, yüzlerce filme ve onlarca etkinliğe ev sahipliği yapan festival, çeşitli kurumlardan aldığı ödüllerle “ideal” bir sinema olayı haline vardı.
Covid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021’de çevrimiçi hüviyete bürünen festivalde, kurumsal kimlik açısından yeniliklerle adımızı kısaltarak Uşak Kısa Film Festivali’ne çevirirken, ödüllerimize ad olarak Uşak’ın dünya tarihine az bırakmış kralı Karun’un ünlü hazinesinin biricik parçası kanatlı denizatı broşunu seçtik. Söz konusu iki yılda, bir platforma çevirdiğimiz internet sitemiz www.usakfilmfest.com adresinde, onlarcasının prömiyerine ev sahipliği yaptığımız yüzlerce filmi, 90’dan fazla ülkeden on binlerce sinemaseverin yüzbinlerce sayfa ziyaretine imza attığı çok başarılı bir seyir deneyimiyle gözler önüne serdik. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da bu eğilimi sürdürmek istiyoruz.

9 yıla varana kadar ne tür zorluklar yaşadınız?

-Tüm bunları gerçekleştirirken yaşadığımız yegâne zorluk bütçe oldu. Festival yönetmeni olarak benim ve festival başkanı olarak Murat Sezgin’in maddi olarak varını yoğunu ortaya koyduğu festivalde, bazı yıllarda öğrencilerimizle birlikte kişisel eşyalarımızı ikinci el tezgâhlarında satışa çıkardık. 2019’dan itibaren T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğini ve kimi yıllarda Uşak Belediyesi, Uşak Valiliği ve Uşak Üniversitesi’nin birtakım başlıklarda desteklerini almış olsak da kentin, kamu ve özel girişimlerinin, festivale destek konusunda bir yetersiz kaldıklarını üzülerek belirtmek durumundayım. Bu yıl içinse, festivalin yürütücülüğün paylaştığımız Uşak İl Kültür Turizm Müdürü Sabri Ceylan, “Uşak 100. Yıl Kültür Sanat Turizm ve Tanıtım Derneği” ile İstanbul çıkışlı sanat oluşumu “apart”ın katkılarıyla bütçemizin biraz daha büyüdüğünü görüyoruz.

-9.Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali’nde seyirciyi neler bekliyor?

-Bu yıl, 13-21 Aralık tarihlerinde gerçekleştirmeye hazırlandığımız festivalimizde, sinemaseverleri 30 ülkeden 120’den fazla film ve onlarca etkinlik bekliyor. İlk 5 günü Uşak’ta, son 4 günü İstanbul’da sürecek festivalin çevrimiçi sürümü ise 9 gün boyunca devam edecek. Yaklaşık 30’u yurtdışından olmak üzere 100 kadar konuğu, Uşak ve İstanbul’da ağırlayıp sanatseverlerle bir araya getireceğiz. Buna ek olarak bu yıla özel, butik bir yarışmada Akdeniz komşumuz İtalya’nın kısa filmlerini ve sinemasını ağırlayacağız. Uşak’ın emperyalist işgalden kurtuluşunun bir asrı geride bırakması onuruna ise, konusu Uşak’la ilgili olan veya çekimleri Uşak’ta gerçekleşen belgesel ve kurmaca filmlere açık Uşak Kısa Film Yarışması’nda toplam 22.500 TL takdim edeceğiz. Bu yarışmamız için son başvuru tarihimiz 25 Kasım. Bir yandan da festivalimizin Patreon adresinde önceki aylarda başlayan özel söyleşi ve atölyelerle festivale hazırlık yapıyoruz.

Son olarak görsel sanatlarda git gide daha sık karşılaşır olduğumuz NFT dünyasını kısa filmlerle buluşturacak ve kısa film sanatçılarının gelir elde etmesi yönünde hareket geçecek olan bir diğer etkinliğimizde Fransa merkezli olup dünyada izle-öde sistemiyle NFT çalışmalarını aynı çatıda buluşturan ilk şirket halindeki Cheyni TV ile işbirliğine giderek önceki yıllarda 2018’den bu yana Uşak Film Festivali’nde yer almış filmlere yeni kapılar aralamayı umut ediyoruz.

-Kısa film festivalleri sinemaya ne tür hizmet sunar?

-Kısa film festivalleri, sinemayı özüne çağıran son derece önemli ve değerli etkinliklerdir. Özellikle son 10 yılda Türkiye ve dünyada türeyen sözde festivallere ve onların yarattığı kirliliğe rağmen, esas itibarıyla kısa film festivalleri, sinemanın özerkliğini simgeleyen biçim halindeki kısa metrajların görünürlüğünü ve sanatçılarının tanınırlığını arttıran, mesleki açıdan geleceklerini kurgulamaları yönünde onlara yardımcı olmaya gayret eden yapılardır. Bu sayede, şimdilerin popüler kültür kalelerini halini almış dijital platformların giderek daha fazla kısa filme yer vermeleri kısa film festivalleri sayesinde seyircide belirmiş talebin bir neticesidir. Elbette bu olumlu durumdan doğacak – hatta doğan – tehlike, piyasa hükmünün kısa film sanatını da ele geçirme olasılığıdır. Bu noktada, her ne kadar festivaller artık yönetmenler için eserlerini izleyiciyle buluşturacakları yegâne zemin olmaktan çıksa da, sinemanın özgür ve özerk sürümünü serbest piyasa ekonomisinin sıradanlaştırıcı ve standartlaştırıcı etkisine karşı koyacak direncin kısa film festivallerinden geleceğini söylemek iddialı ancak doğru bir söylem olur. 2014 yılından bu yana Uşak’ta gerçekleştirmeye, korumaya ve geliştirmeye çalıştıklarımız tam olarak bunu karşılayabilmek üzeredir. Sanatçıların ve sanatseverlerin artan ilgisiyle 13-21 Aralık tarihlerinde dokuzuncu kez gerçekleştireceğimiz Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali’nin bu yıl ve sonrasında da aynı patikada yürüyeceğini mutlulukla ifade etmek isterim.