5

Seramik-cam heykelin afacan prensesi ama aslında o bir Ece

Eserleri en son Barselona’da, 4-6 Kasım 2022’de, European Museum of Modern Art’ta sergilenen Ece Afacan, kısa sürede ikinci kişisel sergisini açmayı düşünüyor. 2023’te ise davet edildiği New York Art Expo’da eserlerini sergilemeye hazırlanıyor.

HASAN SAFA TEKELİ / İSTANBUL

Henüz genç denilecek yaşta, ama neredeyse çeyrek asırdır seramik-cam heykel sanatı dalında başarılı çalışmalara imza atıyor. Sanat yaşamına, daha 13 yaşında iken, Prof. Tuğrul Emre Feyzoğlu’dan ders alarak başlıyor ve o yaşta kendi heykellerini tasarlıyor. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik cam bölümüne 1’incilikle girme başarısını gösteriyor. 2008 yılında bölümünü 1’incilikle bitiriyor. Çizimleri Prof. İnci San’ın “Eğitim ve Müze Semineri” başlıklı kitabında yayınlandıktan sonra, soğuk cam heykel sanatının önde gelen sanatçılarıyla çalışıyor. İlk sergisini 29 Şubat’ta Ankara Kuğulu Ziraat Bankası Sanat Galerisi’nde açıyor.

Eserleri Türkiye sınırlarını aşan, uluslararası sergilerde ödüllendirilen bu seramik-cam heykelci sanatçımız, fiziğiyle de küçük “Afacan” bir prensesi andırıyor; ama aslında o bir “Ece.”
Ece Afacan’ın “Water” ve “Balance of Nature” adlı iki eseri, 4-6 Kasım 2022’de Barselona’daki European Museum of Modern Art’ta, “Interconnecting Lines” karma sergisinde yer alması, onun başarısının bir göstergesi.

Bu başarısından ötürü, çeyrek asrı arkasına alan, seramik-cam heykel sanatçısı Ece Afacan’ı başkent sanat kamuoyuna tanıtmak istedik.

 

ECE AFACAN ANLATIYOR

Onunla One Tower Arkadaş Kitabevi Köpük Cafe’nin içten ortamında konuşurken fark ettim ki, kendisinden söz etmekte, sanatçılığı kadar başarılı değil; o yüzden, sıkça soru yöneltmeyi yeğledim ve o da kısa yanıtlar verdi. Ama bu kadarı bile onun sanatçılığının uzandığı boyutu ortaya koymaya yeterliydi. Ece, sanat yaşamına başlayışını şöylece anlatıyor: “Sanat, hayatımın her döneminde oldu. Çok farklı sanat dallarıyla da uğraştım. 13 yaşımda başladığım seramik dersleri sayesinde, bu sanatı kendime yakın buldum. Kilden heykeller yapıp tasarladığım eserlerimi üretiyordum. Bu dalın mesleğim olmasına karar verince; sınavla birincilikle başladığım Hacettepe Üniversitesi Seramik ve Cam bölümünü yine birincilikle bitirdim. Dünyanın önde gelen cam sanatçılarıyla çalışma fırsatım oldu. Şu an uluslararası seramik cam sanatçısıyım.”

Ece, kendisini etkileyen sanatçılardan ise şöyle söz ediyor: “İlk seramik derslerini Prof. Tuğrul Emre Feyzoğlu’dan almıştım. Gerek sanatçılığıyla gerekse saygın kişiliğiyle bana hep örnek olmuştur. Cam konusunda; soğuk cam heykel konusunda asistanlığını yaptığım Frantisek Janak, hem soğuk cam heykel hem de kalıpla şekillendirme konusunda bana hocalık eden Chad Holliday ve füzyon tekniklerinden biri olan dikroik cam uygulamasını öğreten Jon M. Rees’in, büyük katkılarını kaydetmeliyim.”

KALBİN BEYİNLE İŞ BİRLİĞİ

Eserlerini yaparken ne düşündüğünü ve neler hissettiğini soruyorum: “Her şeyden ilham alıyorum. Sınırsız düşünüyorum. Beynim tüm dünyayı gözlemleyip, kendi dünyasında özgün eserleri tasarlıyor. Kalbim susmayan bir duygu yoğunluğuyla beynimle iş birliği ediyor. Kendi felsefe süzgecimden geçirmeyi çok seviyorum. Eserlerimde en önem verdiğim şey, zeki tasarımlar çıkarmak. Beynim o kadar alışkın ki bu sürece; âdeta bir photoshop programı ya da gelişmiş üç boyutlu bilgisayar programı gibi çalışıyor. Renkleri, ışığı, şekilleri, malzemeyi, dokuları; gereken her şeyi, kendisi ekleyip yorumluyor. Gün içinde bilinçaltım hemen tasarımımı aklıma getiriyor. Gezmek, hayal etmek, yürümek, kitap okumak, kültür alışverişi, müzik dinlemek ve meditasyon da kendi dünyamızı genişleten şeyler. Her zaman eserlerimi üretmede bana yardımcı oldular.”

VENEDİK BİENALİ’NDE…

Ece Afacan, sergileri, ödüllerinden söz ederken, ilk sergisindeki duygularını, o günlerin coşkusuyla aktarıyor: “Önemli karma sergilerden davetiyeler aldım ve alıyorum. Daha önce Venedik Bienali ve Roma’da dünyadan ilk elli arasına seçildim. En son Paris, Carrousel du Louvre’da eserlerim sergilendi. Ödüllere gelince, İtalya’dan uluslararası altı ödül aldım. Her biri benim için çok değerli. İlk sergim, ilk ve önemli adımlarımdandı. İlk kez Ece Afacan olarak tanınacaktım ve eserlerimi dış dünyayla paylaşacaktım. Her şeyin kusursuz ve düzgün olması için çok çaba harcadığım bir gündü. Ailemin desteği, yakınlarımın gelişi, sanatseverlerin ilgisi beni çok mutlu etmişti.”

Ece Afacan, eserlerinin Barselona’da, 4-6 Kasım 2022’de, European Museum of Modern Art’ta sergilenmesinin ardından, kısa sürede ikinci kişisel sergisini açmayı düşünüyor. 2023’te ise davet aldığı New York Art Expo’da eserlerini sergilemeye hazırlanıyor.

Sanata yatkınlığı aileden geliyor. Fotoğraf sanatçısı anne Hülya Afacan, önemli birçok eseri sergilenecek, ödül alacak denli bu sanatla uğraşıyor ve kızının çalışmalarını da resimliyor. Asıl sanatçı damar dededen geliyor. Dede teknik ressam Selim Narlı, Atatürk Cumhuriyeti öğretmenlerinden; sanat kitapları yazmış ve kendi tasarımlarına imza atmış. Ece Afacan, yakın çevresi tarafından, yeteneğinin dedesinden ve annesinden geldiğinin söylendiğini anlatırken, gözleri geleceğe daha bir aydınlık bakıyor.

Ece Afacan Kimdir?

Ankara’da 1985 yılında doğdu. İlk derslerini 13 yaşında Prof. Tuğrul Emre Feyzoğlu’ndan aldı. 2004 yılında birincilikle girdiği Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik cam bölümünü, yine birincilikle bitirdi. Çizimleri Prof. İnci San’ın “Eğitim ve Müze Semineri” başlıklı kitabında yayınlandı. Soğuk cam heykel sanatının ünlü isimlerinden Vladimir Klein’ın yanı sıra kalıpla şekillendirme ve soğuk cam heykelin önde gelen sanatçıları Frantisek Janak ve Chad Holliday ile çalıştı. İlk sergisini 29 Şubat-18 Mart 2016’da Ankara Kuğulu Ziraat Bankası Sanat Galerisi’nde açtı. Bir çizimi ve bir cam seramik heykeli Ziraat Bankası Özel Koleksiyonu’na alındı. 2016 yazında genç ve yetenekli bir sanatçı olarak seçilerek, Petr Stacho cam heykel ile çalışmak için burs kazandı. 2017-2018 yıllarında İtalya’da altı uluslararası ödül aldı. 2018 Venedik Bienali’ne davet edildi; bienalde, “Flying with my eyes ve Tear of Pendulum” adlı eserleri sergilendi. Aynı yıl Roma’da dünyadan 50 sanatçı arasına seçildi. Bazı eserleri, New York’ta “The Best Modern and Contemporary Artists 2018” adlı önemli çağdaş sanat kitabında, “en iyi çağdaş sanatçılar” arasında yayınlandı. 2019 yılında Frantisek Janak’ın asistanlığını yaptı. Foci Mcga füzyon kase koleksiyonunu tasarladı. Füzyon cam kaseleri Minnesota State Fair’de sergiledi. 2021 yılında Seres’21 V. Uluslararası Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Boya Kongresi’nde “Dikroik camın füzyon tekniğinde kullanım olanakları” konulu sunum yaptı. 2022’de, Paris’te, Carrousel du Louvre-Art Shopping Expo’da 4 seramik cam eseri sergilendi.