Çocukları izleme uygulamaları koruyucu mu, tehlikeli mi?

20.01.2023

Bazı ebeveynler, ebeveyn kontrolü coğrafi izleme uygulamalarını kullanmanın iyi bir ebeveynlik belirtisi olduğunu söylese de, psikolog ve siber güvenlik uzmanları, artı ve eksileri olduğu konusunda uyarıyor, ebeveynler kaydolmadan önce bir kez daha düşünmeleri gerektiğine dikkat çekiyor.

Ramazan Eles

Ebeveyn veya velilerin, çocuklarına göz kulak olmak için kullandıkları Find My Kids, Google Family Link ve Apple’ın FindMy gibi ebeveyn kontrolü coğrafi izleme uygulamalarının popülaritesi hızla artıyor. Ebeveynlere çocuklarını izlemeleri için eşi benzeri görülmemiş yetkiler veren bu programları yüklediyseniz, uygulamaların yeterince güvenilir olup olmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Bazı ebeveynler, bu hizmetleri kullanmanın iyi bir ebeveynlik belirtisi olduğunu söylese de, psikolog ve siber güvenlik uzmanları, artı ve eksileri olduğu konusunda uyarıyor, ebeveynler kaydolmadan önce bir kez daha düşünmeleri gerektiğine dikkat çekiyor.

Kötü amaçlı kullanılıyor

Yapılan bir araştırmaya göre; bu uygulamaların aileler için tehlikeli olabileceği ortaya çıktı. Araştırmacılar, 10 popüler uygulamadan dördünün bazı güvenlik sağlayıcıları tarafından kötü amaçlı olarak kabul edilen bağlantılar içerdiğini tespit etti. En popüler izleme uygulamalarından bazıları zayıf güvenlik ve gizlilik özelliklerine sahipken, diğerleri kötü amaçlı web sitelerine bağlantılar yönlendirdiği ortaya çıktı. Bu uygulamalar, çocuklarını güvende tutmak için onları indiren ebeveynleri bile takip ediyor.

Çocukların mahremiyeti özel bir ilgiyi hak ediyor çünkü çocukların verileri bazı benzersiz şekilde zararlı şekillerde kötüye kullanılabilir. Araştırmada ortaya çıkan bir diğer bulgu ise pek çok çocuğun reklamları içerikten ayırt edemediğini gösteriyor ve izleme teknolojisi, pazarlamacıların genç zihinleri mikro düzeyde hedeflemesine olanak tanıyor.

“Sana hiç güvenmiyorum” mesajını veriyor

Klinik Psikolog Hatice Öztürk, akıllı telefonun nasıl kullanılacağı konusunda ebeveyn ile çocuk arasında açık iletişimin daha sağlıklı olacağını belirtti. Ebeveynlerin her sosyal medya hesabı için şifreleri olmasını ve çocuklarına zaman zaman giriş yapacaklarını bildirmelerini tavsiye eden Öztürk, şunları söyledi:

“Akıllı telefonlar, gerçekten de çocuklara dünyayı açıyor. Ve bu dünyanı içerisinde iyi şeyler olduğu gibi kötü şeylerde var. Ebeveynlerin işleri daha güvenli hale getirmek için çocuk izleme uygulamalarını kullanmak istemelerini anlıyorum. Ancak amaçlarını boşa çıkarıyor olabilirler. Çocuklarınızı güvende tutmanın yolu, onların kendi başlarına bakabilmelerini sağlamaktır. Ebeveynler çocuklarının nereye gittiğini sormalı, ancak onları takip etmek anında düşmanca bir ilişki yaratıyor.”

Sürekli izlemenin ebeveyn ve genç ilişkilerine zarar verebileceğini vurgulayan Öztürk, “Olgunlaşmanın bir parçası da hata yapmak ve onlardan ders almak. Bu tarz uygulamalar, ‘Gerçekten sana hiç güvenmiyorum’ mesajını veriyor” dedi.

Öztürk, ebeveyninin her zaman izlediğini ve her şeyi düzelteceğini hisseden çocukta, “özgüven eksikliği” ve “artan kaygı” gelişebileceğinin altını çizdi.

İndirmeden önce kontrol edilmesi gerekir

“İzleme uygulamaları veya herhangi bir uygulamanın suiistimal edilebileceği birçok durum olduğu açıktır” diyen Siber Güvenlik Uzmanı Gökhan Saygın, ebeveynlerin, gözetimleri altında oldukları sürece çocuklarının dijital aktivitelerini bilmeye hakları olduğuna işaret edip “Ayrıca, akıllı telefonların ve çevrimiçi etkinliklerin izlenmesi zorbalığı önleyebilir. Ebeveynler bu izleme uygulamalarına sahipse ve çeşitli hesaplarının şifrelerine sahiplerse, içeri girip bir göz atabilirler ve belki de olası bir intiharın önüne geçebilirler” diye konuştu.

Gençler ve ebeveyn ilişkileri bir yana, her bir hizmet veya uygulamanın hangi verileri toplamış olabileceğiyle ilgili gizlilik endişeleri olduğuna dikkat çeken Saygın, şu önerilerde bulunuyor:

“İnsanlar bir tane kullanmak için kaydolmadan önce, her bir şirketin bu bilgilerle ne yaptığını kapsamlı bir şekilde kontrol etmeli. Herhangi bir tür uygulamayı yüklediğinizde, o uygulamanın gizlilik politikasına gerçekten dikkatlice bakmanız gerekir.”

 

 


Kaynak: https://journals.openedition.org/ticetsociete/6532