KAPAK FOTOĞRAFI: DEPO PHOTOS
Yeni eğitim dönemini, üniversite öğrencileri yine barınma sorunuyla karşıladı. Artan ev kiraları ve özel yurt fiyatları, öğrenci ve ailelerini çaresiz bırakıyor. Dicle Üniversitesi öğrencisi Fırat, şartların bir an önce iyileştirilmesini istiyor.
VESİLE KARDAŞ - ANKARA
İlk ve orta öğretimin ardından üniversitelerde de 2022/2023 eğitim yılı, başladı. 2002’de 93 olan üniversite sayısı, 2020’de 203’e yükseldi. Yükseöğretim Kurulu’nun (YÖK) Nisan ayında yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’de, üniversitelerde yükseköğrenimde yaklaşık 8,3 milyon öğrenci eğitim görürken bu yıl için 1 milyon 61 bin yeni öğrenci kontenjanı açılandı. Özellikle üniversite tercihlerine yerleşen öğrenciler, gittikleri yerlerde kayıt heyecanı ile birlikte barınma derdine düştü, yurt ve ev bulma arayışına girdi.
Ağustos ortasında Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında 81 il valisi ve gençlik spor il müdürleriyle yapılan toplantıda alınan kararlar valiliklere “Üniversitelerde Güvenlik ve Barınma Tedbirleri” konulu genelge ile gönderildi. Genelgeye göre; eğitim-öğretim dönemi boyunca üniversite öğrencilerinin konaklayacağı yurt, pansiyon, apart vb. yerlerde olası fahiş fiyat uygulamalarına müsaade edilmeyecek, maddi durumu yetersiz olan öğrencilere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla burs ve konaklama konularında yardımcı olunacak. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü’ne bağlı 776 yurdun ise toplamda 760 bin öğrencilik kapasitesi bulunuyor. Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, önceki açıklamalarında yurt kapasitenin 800 bin olduğunu duyurmuştu.
Söz konusu genelge ve yetkililerce yapılan açıklamalara rağmen KYK yurt kapasiteleri yetersiz kalırken öğrenciler, hâlâ barınma sorunu yaşıyor. Önceki yıllarla karşılaştırıldığında çoğu aile için ulaşılmaz boyutlarda artan ev kiraları ve özel yurt fiyatları, öğrenci ve ailelerini çaresiz bırakıyor. Öncelikle büyükşehirlerde yüzde 100 artması, öğrencileri kara kara düşündürüyor. Hem ev fiyatlarının yükselmesi hem de kiralık ev sayısının azalması nedeniyle öğrenciler, özel yurt aramaya başladı. Yurt fiyatları ise ortalama 30 ile 120 bin lira arasında değişiyor.
Öğrencinin eve çıkması hayal oldu…
Dicle Üniversitesi öğrencisi Fırat da barınma sıkıntısı yaşayan öğrencilerden biri. Fırat, KYK yurtlarına yedek listesinden girdi ve dersler başladıktan sonra yurduna yerleşti. 2 yıldır yurtta kalan Fırat, sıkıntılarını şöyle anlattı:
“Kaldığım yurt okuluma çok uzak. Okula gidip gelmem günde birkaç saatimi alıyor. 5 kişilik odalarda konforsuz bir ortamda yaşıyoruz. Arkadaşlarımla eve çıkmayı düşündük. Ama Diyarbakır’da öğrenciye ev verilmek istenmiyor. Bulduğumuz evlerde çok pahalı olduğu için çıkamadık. Kiralar, bir yılda çok fazla arttı. Eskiden bir-iki kişi, eve çıkma şansımız olabiliyordu şimdi hem fahiş kira bedelleri hem de faturaları düşününce bir öğrenci için eve çıkmak hayal oldu.”
Kaldığı yurtta, yemeklerin yetersiz ve sağlıksız olduğundan yakınan Fırat; “Günlük iki öğün beslenme hakkı veriliyor ve yemeklerin porsiyonları çok küçük, doymuyoruz. Bursla geçinen birinin dışardan yemek istemesi imkânsız. Dengesiz ve yetersiz beslenmeden dolayı sağlık sorunları yaşadım. Şartların bir an önce iyileştirilmesini istiyoruz” çağrısında bulundu.