Mor traktörle köy kahvesinin önünde tur atacaklar

05.06.2021

7 kadının öncülüğünde İzmir Güzelbahçe’nin Yelki Köyü’nde iki yıl önce kurulan kooperatif, iyi tarım yaparak kadınları ekonomik olarak güçlendirirken sosyo kültürel gelişimlerini de sağladı. Geçen yıl 2 ton incir ihracatı gerçekleştirdiklerini bildiren Kooperatif Başkanı Yaşoğlu, hem tarım hem sanat köyü olmayı hedeflediklerini belirtip alacakları mor traktörlerle ne yapmak istediklerini açıkladı.

KELİMA ATA / İZMİR

İzmir’in Güzelbahçe İlçesi’ne bağlı Yelki Köyü’nde kadınlar tarafından kurulan S.S Yelki Girişimci Kadınlar Üretimi ve İşletme Kooperatifi, bir kooperatiften ötesi… Kadınları üretime kazandırmanın yanında, sosyo-kültürel olarak gelişmelerine yönelik faaliyetleriyle de dikkat çekiyor. Kooperatif, şimdi yeni bir hayali gerçekleştirmenin aşamasında. O da, mor traktörle köy kahvesinin önünde tur atmak…

“Görünmeyen kadın emeğini görünür kılmak” parolasıyla yola çıkan 7 kadının öncülüğünde başlatılan hareket kooperatifleşince mucizevi başarılara imza attı. İki yıl önce kurulan Yelki Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, kadınları sadece ekonomik yönden güçlendirmekle kalmadı aynı zamanda onların sosyo kültürel gelişimlerini de sağladı.

Yelki Köyü’nün denize çok yakın konumu nedeniyle rantının yüksek olduğunu, Büyükşehir Yasası ile birlikte Güzelbahçe’nin mahallesine dönüştüğü için imar geldiğini ve bu durumun da rantçı yaklaşımları öne çıkardığına işaret eden Yelki Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Eda Filiz Yaşoğlu, son yıllarda 7-8 tane AVM yapıldığına dikkat çekti. “Betonlaşmaya inat üretim” diyerek yola çıktıklarını, önce üretici pazarı kurarak kadınların gelir elde etmesini sağladıklarını, başarılı sonuçların alınması üzerine de kooperatif kurarak kurumsallaşmaya gittiklerini anlatan Yaşoğlu, villaların gölgesinde susam, bakla, karakılçık buğdayı, lavanta yetiştirdiklerini aktardı. Son yıllarda kimsenin tarlasını satmadığını, arazilerde tarıma devam edildiğini bildiren Yaşoğlu, kooperatif çatısı altında tarım grubu oluşturduklarını, ürün seçimi ve planlaması yaparak herkesin yetiştirdiği üründen daha çok kazanmasını sağladıklarını söyledi. Yaşoğlu, “Pandemi döneminde tarımın ne kadar önemli olduğu anlaşıldı; çünkü kimse pırlanta peşinde koşmadı, gıdayı nasıl temin edeceğini düşündü” dedi.

Ata tohumu kullandıklarını, zirai ilaçtan kaçındıklarını, iyi tarım yaptıkları için de ürün talebine yetişemediklerini ifade eden Yaşoğlu, üretici pazarında ve kooperatif binasında hem domates, biber, bamya, börülce, kabak, incir gibi yetiştirilen sebze-meyveyi hem de keşkek, tarhana, erişte gibi yöresel lezzetleri satışa sunduklarını belirtti. Yaşoğlu, geçen yıl 2 ton incir ihracatı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Şenlikler- festivaller 

Kooperatifte 41, dernekte 30, üretici pazarında da 70 üye bulunduğunu belirten Yaşoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile tohum takas etkinlikleri yaptıklarını ayrıca hasat zamanlarında şenlik düzenlediklerini söyledi. Kooperatifin ana hedeflerinden birinin kadınların sosyo kültürel gelişimine katkıda bulunmak olduğunu vurgulayan Yaşoğlu, akıllı telefon kullanma, internet ve İngilizce kursu verdiklerini, yurtdışı deneyimlerinin olması için Samos’a gezi düzenlediklerini, yemek yarışmalarından derece ile döndüklerini, sosyal medyayı etkin şekilde kullandıklarını anlattı. Yaşoğlu, “İstedik ki köyümüz hem tarım hem sanat köyü olsun. Bu nedenle her ay köy halkı ile birlikte etkinlikler düzenledik. Resim sanat grubumuz, sergiler açtı. Ressamlarımız sokakları boyadı. Zeybek ekibi oluşturduk. 7-8 köy evini kafeye dönüştürdük. Motosikletler alındı ve kadınlar alışverişe motosikletlerle gidip gelmeye başladı. Araba alanlarımız oldu, eskiden köy kahvesinin önünden geçilmezdi, şimdi köy kahvesinde kadınlarımız tavla oynamaya başladı” diye konuştu.

Mor traktörle kahvehane önünde tur 

Tarımsal üretimde kullanmak üzere römork, pulluk, çapa ve traktör alacaklarını, hibe destek için Ticaret Bakanlığı’na başvurduklarını söyleyen Yaşoğlu, traktörün mor renkli olacağını bildirdi. Traktörün sadece erkekler tarafından kullanılabilecek bir tarımsal araç olarak görüldüğüne değinen Yaşoğlu, “Mor renkli traktör için bir firma ile anlaşma da yaptık. Traktörün kadınlar tarafından da kullanılabileceğini göstermek istiyoruz. Traktörümüz geldiğinde köy kahvesinin önünde tur atacağız” sözleriyle son hayallerini de gerçekleştireceklerinin altını çizdi.

24 Saat gazetesinin PDF dosyasını indirmek için tıklayınız.