5

“HIV hepimizin meselesi!”

Toplumun yüzde 77’si HIV hakkında bilgi sahibi değil, yüzde 75’si ise HIV ile yaşayan bireylerin herkes gibi sağlıklı bir yaşam sürebileceğini bilmiyor. Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, 1980’lerin başında başlayan bu hastalığın dünyada bu zamana kadar 75 milyondan fazla kişide görüldüğünü ve Epideminin başından beri 32,7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini, 38 milyon civarında kişinin de bu hastalıkla hayatını sürdürdüğünü belirtti.

GİRAY ÜREY

Araştırmalara göre toplumun yüzde 77’si HIV hakkında bilgi sahibi değil, yüzde 75’si ise HIV ile yaşayan bireylerin herkes gibi sağlıklı bir yaşam sürebileceğini bilmiyor. 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü kapsamında düzenlenen etkinliklerde Sivil Toplum Kuruluşları ve uzmanlar farkındalık etkinlikleri düzenleyerek bir araya geldi ve erken tanının önemine dikkat çekti.

GSK Türkiye’nin desteği ile gerçekleştirilen basın buluşmasında uzmanlar HIV/AIDS ile ilgili güncel bilgiler paylaşılırken, toplantıda Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Marmara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Korten, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fehmi Tabak, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilara İnan, Ege Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Gökengin HIV/AIDS hakkında güncel bilgiler paylaştı.
 

‘‘80’li yıllarda ölümcül bir hastalık olarak biliniyordu’’

Birleşmiş Milletler AIDS Programı güncel 95-95-95 hedefleri ve Türkiye’deki son durumla ilgili bilgiler veren Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, 1980’lerin başında başlayan bu hastalık dünyada bu zamana kadar 75 milyondan fazla kişide görüldüğünü ve Epideminin başından beri 32,7 milyon kişi hayatını kaybederken,38 milyon civarında kişinin de bu hastalıkla hayatını sürdürdüğünü belirtti.

HIV/AIDS’in tanımı ve bu hastalığın toplum sağlığı açısından neden ciddiye alınması gerektiğine yönelik bilgiler veren Marmara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Korten ise, ülkemizde 2019 sonu rakamlarına göre, 26.164 HIV tanısı alan hasta olduğunun ve 2020’de ise eklenen yeni hasta sayısının 4 bin civarında olması beklendiği ifade etti.

HIV tanı ve tedavisinde yaşanan en önemli diğer sorunun ise ayrımcılık olduğunun altını çizen, Ege Üniversitesi HIV/AIDS Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Gökengin, “HIV enfeksiyonu, tıbbi olduğu kadar sosyal açıdan da hem HIV ile yaşayan bireyin kendisi, hem de bu bireyin çevresindeki kişiler açısından önem taşıyan bir durum. Enfeksiyon tanımlandığı 80’li yıllarda eşcinsel erkeklerde ortaya çıkan ölümcül bir hastalık olarak biliniyordu. Uzun yıllar boyunca HIV’den korunma önlemlerinin hastalık ve ölüm etrafında şekillenmesi, toplum tarafından bu enfeksiyonun korkulacak bir durum ve toplumsal ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunan bireylere ait bir hastalık olarak algılanmasına sebep oldu” dedi.

1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü’nde Rap Şarkısıyla Farkındalık Kampanyası

1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü kapsamında Birlikte HIV’den Güçlüyüz Youtube kanalında düzenlenen canlı yayın programında gazeteci Ayşe Arman’ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Fehmi Tabak, Prof. Dr. Volkan Korten, Pozitif-iz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Şimşek ve Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Canberk Harmancı bir araya geldi. 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte Rap Sanatçısı Tankurt Manas’ın yeni single’ı TEST ilk kez yayınlanırken HIV/AIDS ve düzenli testin önemi de konuşuldu.

HIV Yenilmez Değil, Birlikte HIV’den Güçlüyüz

Konuşmada, “Bizler bir kitleye hitap ediyoruz. Bizi izleyen bir kitle var ve onlara böyle bir farkındalık katmak gerekiyor’’ ifadelerini kullanan Rap Sanatçısı Tankurt Manas, “Bu konuda benim de eksik olduğumu yanlışlarım olduğunu ben de yapılan toplantılarda anladım. Bu proje bana gelmeden önce HIV olan bir insanın artık kurtuluşu yok gibi düşünüyordum. Bu konuda yeterli bilgisi olan çok az insan var bence. Bu konuda bir sanatçı olarak farkındalık yaratmak çok güzel bir duygu. HIV yenilmez bir şey değil” dedi.

Mahrumiyetten Çekince Duymayın, Fişlenirim Diye Korkmayın; Test Yaptırın!

Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Canberk Harmancı, ”Toplum olarak bizim kafamızda bu enfeksiyonun Türkiye’de olmadığı yönünde bir algı var. Mahrumiyetten çekince duymayın, fişlenirim diye korkmayın! Bugünkü sağlık sistemine güvenerek gidin, istediğiniz bir sağlık kurumunda testinizi yaptırın” dedi.

HIV’in eşcinsel hastalığı olmadığının altını çizen Pozitif-iz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Şimşek ise ”HIV enfeksiyonu kadınları, çocukları, gençleri de etkiliyor. HIV enfeksiyonunun toplumun sadece bir kısmına indirgenmiş olması da ayrımcılığın başladığı noktadır. HIV hiçbir şekilde cinsel yönelim, cinsel kimlik, etnik kimlik ayrımı yapmıyor” dedi.

Pozitif Yaşam Derneği Proje Koordinatörü Leyla Yıldız da “Türkiye’nin KOVİD-19 enfeksiyonu önlemleri kapsamında atılan adımlara dolaylı da olsa dahil ediliyoruz. En başından bu yana İçişleri ve Sağlık Bakanlığı tarafından belli gruplar için genelgeler yayınlanıyor ve duyurular yapılıyor. Bu genelgelerin HIV ile yaşayan bireyleri kapsayıp kapsamadığını ilgili kurum ve kişilerden teyit edip dernek olarak biz de üzerimize düşen görevi yaptık” dedi ve en son güncellenen genelge ile yıl sonuna kadar HIV ile yaşayan bireyler ilaçlarını eczanelerinden alabileceklerini belirtti.

‘‘HALA TEDAVİYE VE İLACA ERİŞEMEYENLER VAR’’

Pandeminin başında herkes gibi HIV ile yaşayan bireylerin de birçok kaygı yaşadığını ve bu sebeple derneğe başvurduklarını dile getiren Yıldız, “KOVİD-19’a yakalandıklarında tedaviye, ilaca erişebilecek miyim? HIV ilaçları KOVİD-19’dan korur mu? gibi sorular ile karşılaştık. Biz de uzmanlardan aldığımız bilgiler ve tavsiyeler doğrultusunda danışanlara destek olmaya çalıştık.’’ dedi.

Hala tedaviye ve ilaca erişemeyen HIV ile yaşayan bireyler olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Danışanlarımızın ilaç teminine ilişkin kalıcı bir çözümümüz olmadı. Ancak HIV/AIDS kamu sağlığını ilgilendiren bir husus olduğundan ve HIV ile yaşayan herkese ilaç desteğinin sosyal devlet ilkeleri çerçevesinde herkese sağlanmasının devletin yükümlülüklerinden olduğu için hak ihlalleri raporlarımızda SGK’nın değişmesi yönünde çözüm önerileri sunmaktayız” dedi.

Haberin PDF’ini indirmek için tıklayınız
Haberin linki için tıklayınız