Öğrencinin rehberi yok!

15.04.2022

                    Kapak fotoğrafı: Depo Photos

Türkiye’de 400 öğrenciye, bir psikolojik danışman ve rehber öğretmen düşerken birçok okulda, bu eğitimi alan öğretmen bulunmuyor. Yetkililer, sorunu geçici görevlendirme ile çözmeye çalışıyor. Alanında eğitim almış öğretmenlerin atanmasını isteyen uzmanlar, psikolojik danışman ve rehberlik eğitiminin öğrencilerde, akademik başarıyı arttırdığı, okul terki ve disiplin sorunlarını azalttığı, motivasyonu yükselttiğinin altını çizdiler.  

GÜLSEVEN ÖZKAN / İSTANBUL

Türkiye genelinde farklı bölgelerde psikolojik danışman ve rehberlik (PDR) öğretmeni eksikliği yaşanıyor. Çok kalabalık okullarda geçici görevlendirmelerle sorunu çözmeye çalışan da var; hiç rehber öğretmeni olmayan da… Bunlardan biri, Hatay Altınözü Hanyolu Ortaokulu. Ortaokulda 75, İlkokulda 110 öğrencinin eğitim aldığı kurumda, rehber öğretmen bulunmuyor. Öğrenci sayısının azlığı nedeniyle eksiklik yaşadıklarını söyleyen yetkililer, rehberlik planına göre çalışma yaptıklarını ve sorunun üstesinden geldiklerini belirttiler. Antakya Suvatlı Sefa Atakaş Ortaokulu’nda da benzer bir durum söz konusu. İstanbul Bahçelievler Şehit Erol Olcok Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde de kadrolu rehber öğretmen bulunmuyor. 830 civarında öğrencisi olan kurumda, kadro olmasına rağmen eğitimci açığı var. İhtiyacı, 2 gün görevlendirme ile çözmeye çalışan okul yetkilileri sorunun bir an önce giderilmesini bekliyor. Van İpekyolu Cemil Yörük İmam Hatip Ortaokulu da rehber öğretmen eksikliği yaşıyor. Öğrenci sayısı, 93 olan kurumdaki yetkililer, görevlendirme için öğrenci sayısının 150 olması gerektiğine işaret ediyorlar. 

Eğitim Reformu Girişimi Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Arık ve Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi PDR Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak ile okullarda PDR’nin önemi,ve gerekliliğini konuştuk. Görüştüğümüz uzmanlar, Türkiye’de PDR’nin işlevinin benimsenemediğini vurgularken alanında eğitim almış öğretmen atamalarının yapılması gerektiğinin altını çizdiler. Uzmanlar, yapılan araştırmalarda PDR eğitiminin öğrencilerde, akademik başarı arttırdığı, okul terki ve disiplin sorunlarını azalttığı, motivasyonu yükselttiğine dikkat çektiler.


Eğitim Reformu Girişimi Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Arık
 

Salgında önemi anlaşıldı

Eğitim Reformu Girişimi Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Arık, Covid-19 salgınında rehberlik alanının öneminin daha çok anlaşıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“PDR çok kritik bir alan okullar için. Özellikle salgın PDR alanının önemini çok daha net gösterdi. Ruh sağlığı, çocukların kendilerini tanıyabilmeleri, ihmal, istismarın izlenmesi ve benzeri birçok konuda çok önemliler. Türkiye’de, PDR öğretmenlerinin sayılarının artması gereksinimi devam ediyor. Bunun yanı sıra sosyal hizmet uzmanlarının da olmasını öneriyoruz.”


Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak
 

Prof. Dr. Yeşilyaprak: Akademik başarı açısından da çok önemli

Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi, Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uygulamaları kitabı Yazarı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, eğitim alanına bilimsel yaklaşılması gerekenini vurguluyor. Alanında uzman, eğitim almış kişilerin görev yapması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yeşilyaprak, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu kadrolara alanında lisans mezunu olmayanlar da atanıyor. Bunlarla yıllardır uğraşıyoruz. Bu durum, hizmeti veren için de alan için de haksızlık. Bu, eğitimde bir sorun. Atanamayan çok kişi olmasına rağmen bu yanlış uygulama devam ediyor. Yetişmediğin alanda hizmet vermek, liyakata da uygun olmuyor. Çocuklar için yanlış uygulamalar ortaya çıkıyor. Türkiye’de danışma ve psikolojik rehberlik işlevi bir türlü benimsenemedi. Araştırmalarda, projelerde kanıtladığımız bir nokta var. Çocuğun akademik başarısı için de psikolojik danışma ve rehberliğe ihtiyaç var. Bu hizmetler verilmediğinde, sağ beyin gelişmediğinde sol beyin de işlevini yerine getirmiyor. Akademik başarı açısından da çok önemli. Duygusal zekâyı bu alan geliştiriyor. 21. yüzyılın yetkinliği olarak kabul ediliyor. Bu ihmal ediliyor, eğitim sistemimiz sınava, nota odaklı. Bu ihmal edildiğinde istenildiği kadar matematik, yabancı dil eğitimi yapılmaya çalışılsın sol beyin kapasitesini, işlevini tamamen yerine getiremez. Veliler genelde resim, beden eğitimi gibi derslere gerek olmadığını düşünüyor. Bu yanlış. Psikolojik danışma ve rehberlik olduğunda, akademik başarı artıyor. Okul terki azalıyor. Motivasyon yükseliyor. Disiplin sorunları azalıyor. Bunları araştırmalarımızda, projelerimizde gördük. Bu alan, bütün okullar için gerekli. Öğrenci sayısı arttıkça daha fazla personele ihtiyaç var. Çocukların yaşamda başarılı olmalarını istiyorsak bu hizmetleri benimsemeliyiz. Bu kişiler, gerekli eğitimi almış olmalı. Eğitim, bir ülkenin bugünü yarınıdır. Eğitim alanına bilimsel olarak yaklaşılmalı.” 

24 Saat gazetesinin PDF dosyasını indirmek için tıklayınız