Bağımsız gazeteci Songül Karadeniz, Teyit’in iletişim sorumlusu Can Semercioğlu ile deprem gibi kriz dönemlerinde artan dezenformasyon ve doğrulama platformlarının bu süreçteki rolü üzerine konuştu.
Songül Karadeniz
Kahramanmaraş depremi gibi kriz dönemlerinde artan dezenformasyon ve bu süreçte dezenformasyonla etkin mücadele yöntemleri neler? Dezenformasyon önleyici ne tür somut adımlar atılmalı ve dijital platformlarla bütünleşmiş doğrulama mekanizmaları nasıl olmalı? Etki gücü yüksek doğrulama platformlarından olan Teyit’in iletişim sorumlusu Can Semercioğlu ile dezenformasyonla mücadele edilirken yaşanan zorluklar ve doğrulama platformlarının bu süreçteki rolü üzerine konuşuldu. Programda dijital okuryazarlığın önemi, doğrulama platformlarının bu süreçteki rolü, yasaklamak yerine dezenformasyonla etkili mücadelede somut çözüm önerileri ve seçim dönemine giderken demeç kontrolünün faydası gibi başlıklar üzerinde duruldu.
Can Semercioğlu: “İletişimle ilgili bir yasaklama yapıldığında sadece yanlış bilgi engellenmiş olmuyor, yayılması muhtemel doğru bilgiler ve iletişimin kendisi de yasaklanmış oluyor. Bu da aslında krizi büyüten, yanlış bilginin daha da yayılmasına yol açan bir sonuca sebep.”
Bu podcast Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği finansmanıyla yürüttüğü Demokrasi İçin Medya / Medya İçin Demokrasi (M4D) Projesi tarafından desteklenmiştir.