Bitlis’in genç gazetecileri sahada…

28.10.2022

Gazeteci adayları için BİGACEM tarafından hayata geçirilen “Genç Gazeteciler Yazıyor” Projesi’ne katılan 15 öğrenciden bazıları, sahada mesleklerini yapıyorlar. Projenin Türkiye’de örneği olmayan sosyal bir proje olduğunu vurgulayan BİGACEM Başkanı Aygül, teorik gazetecilik eğitimi alıp pratik yapamayan genç gazetecilere kendi altyapılarıyla mesleği icra etme olanağı sunmayı hedeflediklerini belirtti

HAKAN OKAY - Bitlis Gazeteciler Cemiyeti (BİGACEM) tarafından hayata geçirilen “Genç Gazeteciler Yazıyor” projesi ile kentin genç gazeteciler sahaya indi. BİGACEM’in yüz yüze eğitime ara verilen pandemi sürecinde startını verdiği proje, iletişim öğrencileri, bölümün mezun öğrencileri ve mesleğe ilgisi olan gazeteci adayları için adeta umut oldu. Genç gazeteci adaylarını mesleğe hazırlarken aynı zamanda mesleğe adaptasyonunu sağlayan “Genç Gazeteciler Yazıyor” Projesi, gazeteci adayları için adeta bir eğitim atölyesine dönüştü.

“Teorik eğitim” ve “Uygulama” olmak üzere iki aşamadan oluşan projenin ilk aşamasında genç gazeteci adayı öğrenciler için hızlandırılmış çeşitli temel eğitim programları uygulandı. Uygulanan eğitimlerle öğrenciler meslekte ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerilerle donatıldı. Projenin ilk aşaması olan “Teorik eğitimi” başarıyla tamamlayan öğrencileri, projenin “Uygulama” aşaması olan ikinci aşamasında ise sahaya indi. Toplam 15 öğrencinin katılım sağladığı projede; mesleğin “en”leriyle saha tecrübesini yaşayan öğrencilerden bazıları şimdiden mesleğe atılmaya başlarken, yüz yüze eğitimlerin tekrardan başlamasıyla birlikte projede yer alan öğrenciler ise uzun bir süredir ara vermek zorunda kaldıkları üniversitelerine tekrardan kavuşmanın heyecanını yaşıyor.

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (BİGACEM) Başkanı Sinan Aygül


Türkiye’de örneği olmayan bir proje

“Genç Gazeteciler Yazıyor” projesini tamamen kendilerinin finanse ettiği belirten BİGACEM Başkanı Sinan Aygül, projenin Türkiye’de örneği olmayan sosyal bir proje olduğunu söyledi. Proje sayesinde zorlu geçen dezavantajlı bir pandemi sürecini, iletişim öğrencileri, mezun öğrenciler ve mesleğe ilgisi olan gazeteci adayları için avantajlı bir hale getirdiklerine işaret eden Aygül, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Cemiyet olarak daha öncesinde Sosyal Destek (SODES) Programı kapsamında ‘Genç Gazeteciler Yetişiyor’ Projesi’ni hayata geçirmiştik. Bu projemiz, oldukça verimli geçmiş ve proje sonunda mesleğe ilgisi olan adayları mesleğe kazandırmıştık. Bu kez ise pandemi gibi zorlu bir süreçle karşılaştık. Bu süreci meslektaşlarımız ve meslektaş adaylarımız için nasıl daha verimli hale getiririz diye düşünüp bu kez de ‘Genç Gazeteciler Yazıyor’ Projesi’ni hayata geçirdik. Temel hedefimiz, gazeteciliğin teorik eğitimini almış ancak pratik yapma imkânı olmayan arkadaşlarımıza kendi altyapımızla mesleği icra etme imkânı sunuyoruz. Gazetecilik, dinamik bir meslek. Gazetecinin kendini sürekli yenilemesi, çağın gerisinde kalmaması gerekiyor. Yine gazetecilikte teorik eğitim de pratik eğitim de aynı ölçüde önemli. İlgili okulların ne yazık ki hemen hiçbirinde ciddi anlamda pratik yapma imkânı yok, staj imkânı da kısıtlı. Salt teorik eğitim, bu meslekte yetersiz kalır düşüncesiyle öğrenci üyelerimize yönelik bu projeyi başlattık. Projemiz son derece verimli şekilde ilerdi ve ilerlemeye devam ediyor. Teorik eğitim ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşan projenin ilk aşamasında genç gazeteci adayı öğrenciler için hızlandırılmış çeşitli temel eğitim programları uygulandı. Uygulanan eğitimlerle, öğrenciler meslekte ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerilerle donatıldı. Toplam 15 öğrencinin katılım sağladığı projede; mesleğin ‘en’leriyle, saha tecrübesini yaşayan öğrencilerden bazıları şimdiden mesleğe atılmaya başladı. Projenin en öncelikli hedefi de buydu aslında. Artık sahada genç arkadaşlarımızı da görebiliyoruz. Bu bizim için büyük mutluluk. Bu vesile ile genç meslektaşlarımızı cesaret ve azimlerinden ötürü tebrik ediyor, meslek yaşantılarında başarılar diliyoruz. İnşallah projenin diğer etaplarıyla da projeyi adım adım ilerleteceğiz.”

Gamze Tunç & Sinan Aygül

Projeyle sahaya inen “ilk kadın gazeteci” 

Projeyle kendini geliştiren Gamze Tunç, sahaya inen “ilk kadın gazeteci” oldu. Cesaretiyle kadın gazeteci adaylarına örnek olan Tunç, sahadaki yetenekleriyle ise adeta yılların usta gazetecilere taş çıkarıyor. Tunç, proje ve kendi durumuna ilişkin şunları anlattı:

“Üniversite yıllarımda aldığım eğitimle, teorik tüm bilgilere sahip oldum. Meslekte daha donanımlı olmak için çeşitli araştırmalar yaptım ve işi bilen tecrübeli kişiler ile tanıştım. Öğrencilik yıllarımda yaz tatilinde memleketime geldiğimde BİGACEM tarafından öğrencilere yönelik ‘Genç Gazeteciler Yazıyor’ Projesi’ni duydum. Proje çerçevesinde, gazetecilik alanında uzman ve tecrübeli kişiler tarafından ‘Doğru haber nasıl yazılır? Haber çekiminde ses ve görüntü nasıl olmalıdır? Habere giderken yapılması gerekenler?’ gibi hızlandırılmış eğitimlerle hem teorik bilgilerimi pekiştirdim hem de sahada gazetecilik mesleğinin nasıl olduğunu tecrübe ettim. 2021 yılında üniversiteden mezun oldum. Mezun olduktan sonra kendi mesleğimi memleketimde bir kadın olarak sürdürüyorum. Bu süreçte “Genç Gazeteciler Yazıyor” Projesi ile aldığım eğitimin önemini gün geçtikçe daha çok anlıyorum. Çünkü o süreçte aldığım tüm eğitimler özgüvenli olarak gazetecilik mesleğine ilk adım atmamı sağladı. Bundan dolayı BİGACEM tarafından yapılan her eğitime ve projeye katılarak bu meslekte daha çok bilgi sahibi olup kendimi herkese ispatlamak istiyorum. Sonuç olarak okulum bitti ve bir gazeteci adayı olarak sahadayım.”

Suat Eker

Projenin, mesleki hayatına unutamayacağı katkıları oldu
Konya Selçuklu Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3. Sınıf Öğrencisi Suat Eker de, “Genç Gazeteciler Yetişiyor” Projesi ile, gazeteci olma hayaline bir adım daha yaklaştığını vurguladı. Eker, projenin mesleki gelişim açısından kendisine sunduğu katkı konusunda şunları söyledi:

“Yaz tatilinde memlekete döndüğümde BİGACEM’in öğrencilere yönelik “Genç Gazeteciler Yazıyor” Projesi’ni duydum. Aynı bölümü okuyan bir arkadaşımla birlikte projeye ilgi duyduk. Bir hayli ilgimi çeken bu proje aslında benim tamda içinde olmam gereken ve bana özel hazırlanmış bir proje gibiydi. Hemen cemiyet yetkilileriyle irtibata geçip projeye dahil oldum. Sonrasında samimi bir ortamda hızlandırılmış eğitimler başladı. Öğrenci olmama rağmen kısa sürede sahada buldum kendimi. İşin ustalarıyla haber takibi, uygulamalı eğitim vs. derken kendimi mesleğin tam kalbinde buldum. Projenin bana mesleki hayatım boyunca unutamayacağım katkıları oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”