Batman köylerinden, Kürtçe animasyon film geçti

26.12.2022

Yenisinema Kolektifi, köylerde sinema ile tanışmamış çocuklara yönelik etkinlikler düzenledi, Miyazaki’nin “Komşum Totoro” isimli animasyon filmi gösterildi. Çocukların geleceğine dair çoğu çalışmanın, genellikle sadece eğitime odaklandığına, sosyo-kültürel çalışmalara yeterince önem verilmediğine dikkat çeken Kollektif üyesi Bulut, sosyo-kültürel çalışmaların da çocuk gelişiminde eğitim kadar önemli olduğunu düşündüklerini belirtti. Bulut, kış aylarında Batman’da kapalı etkinlikler düzenleyeceklerini, önümüzdeki yıllarda ise çok daha fazla köy çocuğunu beyazperde ve Kürtçe sinema ile buluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.

Bilal Seçkin /Batman                                 

Batman Kültür Sanat Derneği (BART) ve Yeni Sahne’nin ortak kuruluşu olan Yenisinema Kolektifi, Batman ve ilçelerine bağlı köylerde henüz sinema ile buluşmamış çocukların, kültürel ve sosyal haklara sinema aracılığıyla ulaşması hedefiyle, anadillerinde etkinlikler gerçekleştirdi. “Beyaz Perde Köy Meydanlarında” ismini verdikleri etkinlik, CultureCivic ve SivilDüşün destekleriyle yapılırken, projede çocuklara Hayao Miyazaki’nin “Komşum Totoro” isimli animasyon filmi, Kürtçe olarak izletildi. Yenisinema Kolektifi, sinema gösteriminin yanında köydeki çocukların filmlere katılım motivasyonunu arttırmak için de gösterim öncesinde çocukları palyaço ile buluşturdu.

Eylül ve Ekim aylarında, 15 köyde, Kürtçe filmler çocuklarla buluşturulurken, gösterimlere onlarca çocuk ve aileleri büyük ilgi gösterdi. Ekip ilk etkinliğini Batman merkeze bağlı Binatlı Köyü’nde, son etkinliğini ise Kösetarla Köyü’nde gerçekleştirdi. Ekibin, sinema etkinliğini gerçekleştirdiği köyler şunlar:

Binatlı (Merkeze bağlı), Demirlipınar (Merkeze bağlı), Yenipınar (Merkeze bağlı), Hisar (Gercüş’e bağlı), Boğazköy (Gercüş’e bağlı), Karpuzlu  (Kozluk’a bağlı), Parmakkapı (Kozluk’a bağlı), Samanyolu (Kozluk’a bağlı), Yeniçağlar (Kozluk’a bağlı), Kavakdibi (Kozluk’a bağlı), Recepler (Merkeze bağlı), Yaylıca (Merkeze bağlı), Doluca (Merkeze bağlı), Oymataş (Merkeze bağlı) ve Kösetarla (Merkeze bağlı).

“İnsanların anadillerinde sinemaya, filmlere ulaşması en temel haktır”

Yenisinema Kolektifi’nden ve projenin yürütücüsü Roni Bulut ile “Beyaz Perde Köy Meydanlarında” etkinliklerini konuştuk.

Proje fikrinin, Batman ve köylerinde sinemaya erişim olanaklarının çok düşük olmasından ortaya çıktığını anlatan Bulut, özellikle ilçe ve köylerde henüz sinema ile tanışmamış önemli bir kesimin olduğunu, proje bitiminde daha iyi anladıklarına dikkat çekti. Çocuklar için kültür ve sanat faaliyetlerinin elzem olduğuna işaret eden Bulut, “Bulunduğumuz coğrafyadaki insanların önemli bir kesiminin, kültür ve sanat faaliyetlerine erişememesini proje fikrimizin temel sorunu olarak gördük. İnsanların anadillerinde sinemaya, filmlere ulaşması en temel haktır. Bizler de bu iki eksikliğe parmak basmak, dokunmak ve bir nebze de olsa iyileştirmek adına yola çıktık. Film gösterimleri öncesinde palyaço ekibimiz çocuklara yüz boyama etkinliği yaptı. Yüz boyama etkinliğinden sonra yere serdiğimiz minderlerde oturan çocuklar filmi keyifle izledi” sözleriyle aktardı projenin amacını.

Çalışmaları kapsamında Batman’ın en yakın köyünden en uzak köyüne kadar film götürdüklerini belirten Bulut, “Çocukların ana dillerinde sosyal aktivitelere ulaşacağı bir zeminin oluşması için daha çok çaba sarf etmeliyiz. Film gösterimlerine çocukların aileleriyle birlikte gelip yoğun ilgi göstermesi ve film bitimine kadar alandan ayrılmaması, bizlere çalışmamızın çok kıymetli olduğunu gösterdi. Kış aylarında Batman’da kapalı etkinlikler düzenlemeye de devam edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda ise çok daha fazla köy çocuğunu beyazperde ve Kürtçe sinema ile buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.


Roni Bulut

Sosyo-kültürel çalışmalar, çocuklar için çok önemli…

Köyde yaşayan çocukların, kentte yaşayanlara nazaran birçok imkâna erişme konusunda daha dezavantajlı konumda olduklarının altını çizen Bulut, şunları söyledi:

“Her çocuğun, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha kolay erişiminin sağlanması gerekir. Çünkü çocukların gelişimlerini her anlamda tamamlayabilmeleri, özgüven sorunu yaşamamaları için sosyo-kültürel çalışmalar, önemli bir noktada duruyor. Çocukların geleceğine dair yapılmış ya da yapılmakta olan çoğu çalışma, genel olarak çocukların sadece eğitimlerine odaklanıyor. Fakat sosyo-kültürel çalışmalara yeterince önem verilmiyor. Biz, sosyo-kültürel çalışmaların da çocuk gelişimi için en az eğitim kadar önemli bir parça olduğunu düşünüyoruz. Özellikle kültür ve sanat eksikliklerini anadilleri olan Kürtçe ile tamamlamaları gelişimlerine daha çok katkı sunduğunu söylemek yanlış olmaz.”

Köy çocuklarına “Komşum Totoro” filmi

Proje kapsamında, Hayao Miyazaki’nin “Komşum Totoro” isimli animasyon filminin gösterimde seçilmesine de değinen Bulut, Miyazaki’nin filminde, insanların doğaya karşı tahrip edici yaklaşımlarına eleştiriler getirdiği için bu filmi seçtiklerini belirtip konuşmasını şöyle bitirdi:

“Köylerde yaşayan çocukların, nasıl bir doğa içinde oldukları ve yaşadıkları doğayı nasıl korumaları gerektiğini en iyi Miyazaki’nin aktaracağını düşündük. Animasyon, sadece çocukları ve yetişkinleri güldürmeyi amaçlamaz aynı zamanda doğrudan ya da dolaylı olarak birçok bilgi aktarımına da sebep olur. Doğanın tahrip edilmemesi meselesinin yanı sıra Miyazaki filmlerinde, aile uyumu vurgusu da sıkça yapılır. Gösterimini yapmayı planladığımız coğrafyada da benzer bir kültürün hâkim olduğunu biliyoruz. Bu nedenle özellikle Komşum Totoro filmini gösterdik.”