5

Yalova’da ikinci el pazarına rağbet her geçen gün artıyor

Yalova’da perşembe günleri kurulan ikinci el pazarına her geçen gün zorlaşan ekonomik şartlar nedeniyle ilgi artıyor. Üst üste gelen zamlar ve artan fiyatlar nedeniyle vatandaşlar, ikinci el pazarına eskisinden daha çok ilgi göstermeye başladı.

İsmail Ersan/ Yalova

 

Yalova merkez kapalı pazaryerinde her Perşembe kurulan ikinci el pazarı, alım gücü her geçen gün daha da azalan vatandaşlarla dolup taşıyor.

Kıyafetten kitaba mutfak eşyasından pek çok ürünün sıfırını almaya gücü yetmeyen vatandaşlar pazarda kalabalık oluşturuyor.

İkinci el pazarında açılan stantlarda vatandaşlar; az kullanılmış kıyafet ve konfeksiyon ürünlerine daha çok ilgi gösteriyor. 

Sadece kıyafet ve giyim ürünleri değil kullanılmış mutfak ve çeşitli ev eşyalarının da satıldığı tezgâhlarda vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

-“Şimdi öyleleri ikinci el ayakkabı alıyor inanın biz de şaşırıyoruz”

Yaklaşık 10 yıldır Yalova’daki bu pazarda tezgah açan ve ikinci el ayakkabı satan Ali Küçük, Yalova’daki ikinci el pazarında son bir yıldır yoğun ilgi gösterildiğini aktardı.

Daha önce özelikle Yalova ikinci el pazarında bu kadar yoğunluğun yaşanmadığına dikkati çeken Küçük, şöyle konuştu:

“Yalova ikinci el pazarına önceki yıllarda bu kadar rağbet yoktu. İnsanlar buraya antika bir şey alabilmek için geliyordu. Şimdi buraya ihtiyaç sahipleri geliyor. Benden ayakkabı alıyorlar. Mağazadan alacak güçleri olmayanlar bizi tercih ediyor. Genelde işçi ve emekliler benden alışveriş yapıyor. Son 1 yıldır işlerimiz çok iyi satışlarımız mükemmel. İnsanlar da memnun biz de onlara ucuz ve giyilebilir ayakkabı verdiğimiz için seviniyoruz. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim, daha önce müşterilerimizin profilini kimin ikinci el ayakkabı alacağını biliyorduk. Şimdi öyleleri ikinci el ayakkabı alıyor inanın biz de şaşırıyoruz. Çünkü daha önce alım gücü olan vatandaş bize uğramıyordu. Şimdi alım gücü azaldı o insanlar bizden alışveriş yapıyor. “

-“Burası bizim için bir nimet”

Çocukları için kıyafet bakan ve gündelik işlerde çalışan Yasemin Büyük de ikinci el pazarından alışveriş yapanlardan.

Büyük, mağazalardan giyecek alacak kadar gücünün olmadığını anımsatarak şunları söyledi:

“Daha önce bir daireyi temizlediğim zaman o gün o parayla pek çok şey alabiliyordum. Şimdi o para ile günü zor kurtarıyorum. Mecburen buradan çocuklara üst bakıyorum. Burası bizim için bir nimet. Buradaki ikinci el eşyalar bizim için yeni oluyor. Çocuklara mont bakıyorum. İki çocuğum için mağazadan mont alsam bu sefer başka şeylerden kısmam gerekiyor. Buradan aldığım montlarla idare edeceğiz.”

İbrahim Gür

İkinci el çanta almak için pazara gelen İbrahim Gür de pazara sık uğrayanlardan.

Gür, bazen pazarda kullanılmamış eşya bulmanın da mümkün olduğunu hatırlattı.

Gür şöyle konuştu:

“Her Perşembe olmazsa da ara sıra bu pazara gelmeye çalışıyorum. Asgari ücretle çalışıyorum. Gerçekten geçinmekte zorlanıyorum. Evim kira üç çocuk bakıyorum. İster istemez bazı şeyleri kısmak durumundayım. Mesela mağazadan çanta ve buna benze r eşya almıyorum buradan gelip ihtiyacımı gideriyorum. Bazen çanta bazen ayakkabı bazen de bir kıyafet için geliyorum. Bugün kendime bir çanta bakıyorum. Gerçekten çok uygun az kullanılmış. Eşya bulmak mümkün büyük bir hizmet olarak görüyorum çünkü bir tek ben değil arkadaşlarım da bu pazardan ihtiyaçlarını evine lazım olan şeyleri alıyor. “

-“Eşya yetiştiremiyorum”

Mustafa Aktütün

İkinci el mutfak eşyaları satan Mustafa Aktütün ise vatandaşların çaresiz olduğunu dile getirdi.

Aktütün, vatandaşlara ucuza ürünler verdiğimiz halde pazarlık yapanların olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

“Gerçekten insanlar zor durumda. Mutfak eşyaları satıyorum çaydanlık, tencere, tava, tost makinaları işte mutfakta kullanılan ne varsa onları satıyorum. İkinci el iş görecek şekilde bu eşyalar fiyatları da gayet uygun buna rağmen bu fiyata ürünleri alamayanlar pazarlık edenler de var.  Bu son aylar da daha da çoğaldı. Hatırlıyorum bazen bir iki parça satıp günü kapatıyordum. Şimdilerde ise eşya yetiştiremiyorum. Çaydanlık alan tencere alan tost makinası alan var. Mağazadan bin liraya alacağı ürünü benden 200- 300 liraya alıyor. Bir çaydanlığa 700-800 lira vereceğine benden 250 -330 liradan alabiliyor. Satışlarımda artma meydana geldi. Memnunum insanlar en azından ikinci el de olsa ihtiyacı olan şeyi alıyor çaresiz kalmıyor.”

-Öğrenciler de pazarın önemli müşterilerinden 

 Perşembe pazarının bir de öğrenci müşterileri var. Lise 3. sınıf öğrencisi Can Er de pazarda ikinci el kitap alanlardan. 

Can Er ( Sağ başta )

Er, bu pazarda soru bankası kitaplarının da bulunduğunu söyleyerek, “Üniversiteye hazırlanıyorum buradan temiz soru bankası kitabı aldığım oldu. Daha çok roman türü kitaplar almak için geliyorum. Okumayı seviyorum. Bazen yeni çıkmış romanları da bulabiliyorum. Fiyatlar çok uygun harçlığımdan artan parayla buradan kafama göre kitaplar alıyorum” ifadesinde bulundu.

-İkinci el elbiseler yoğun ilgi var

Pazarda ikinci el elbise satan Hazer Aydın, da pazardaki hareketliliğe dikkati çekti.

İkinci el elbise alımında artışın meydana geldiğini vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

Hazer Aydın

“Son birkaç aydır ikinci el elbise satışlarında artış var. Aslında bu artış son bir yıldır var ancak dediğim gibi son 6 aydır daha da çoğaldı. Daha çok mağazalardan almaya gücü yetmeyen vatandaşalar burayı tercih ediyor. Son zamanlarda gençler de ikinci el elbiseye ilgi göstermeye başladı. Kot pantolonlar alıyorlar. İşçi kardeşlerimiz emekli büyüklerimiz daha çok geliyor. Artık insanlar ikinci el diye ayrım yapmıyor.  İhtiyacı var ve gücü sıfırını almaya yetmiyorsa çekinmeden gelip alıyor. Ben ikinci el elbiselere bu kadar rağbet olacağını düşünmüyordum. Çeşitli illerde de tezgahlar açıyorum her ilde aynı tablo var. Vatandaş geçim derdinde onun için buradan aldığı eşya işini görüyor. Biz de memnunuz satışlarımız iyi insanlar da memnun istediğini ikinci el olsa bile alabiliyor.”

Binnur Gül

Emekli olduğunu aktaran Binnur Gül de ikici el pazarından zaman zaman alışveriş yaptığını anlatarak, “Emekliyim geçinmekte zorlanıyorum. Buradan kendime göre bir şeyler bulunca alıyorum. Kıyafet olsun başka eşyalar olsun. Sıfırını almaya mağazalardan alışveriş yapmaya gücüm yetmiyor. “dedi