5

Tunceli’de GES’e itiraz…

Merkeze bağlı Samanyolu mezrasına yapılması planlanan GES Projesi’ne köylüler karşı çıkarken Tunceli Ziraat Odası Başkanı Uluç, 2009’da bölgenin birinci sınıf mera alanı ilan edildiğine dikkat çekti.

Duygu Kıt

Tunceli merkez Aktuluk Mahallesi’ne bağlı Samanyolu mezrasına Büyükdere Elektrik Üretim Depolama Ticaret Anonim Şirketi tarafından “Tunceli Elektrik Depolama Tesisi Güneş Enerji Santrali-GES” yapılması planlanıyor. 

Proje için şirketin 153 milyon TL yatırım yapması öngörülüyor. Proje ile yaklaşık 225 bin m2’lik alanda kurulacak GES’te 30 bin adet 500 Wp gücünde monokristal güneş pillerinden oluşan panel ve 3 adet 5.000 kWe gücünde inverter kullanılacak.

“Bir getirisi olmaz, tam tersine zarar sağlar”

Tunceli Ziraat Odası Başkanı Süleyman Uluç “Tarım arazisinde yapılmak istenen projenin bir getirisi olmaz” vurgulayarak şu açıklamada bulundu: 

“Projenin yapılmak istendiği Samanyolu mezrası nitelikli, birinci sınıf mera olduğundan dolayı 2009 yılında Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından işlem yapılmış, arazideki taşlar toplanmış, gübrelenmesi yapılmış. Burası tarım alanı aynı zamanda belediye mücavir alanı içerisinde, 4-5 köy bu meradan faydalanıyor, hayvanlarını otlatıyor. Projenin bize bir getirisi olmaz, tam tersine zarar sağlar. Biz tabii burada bir projenin yapılmasına karşıyız.”

“Hem geçim kaynaklarımızı hem doğamızı hem de doğal yaşamı etkileyecek”

GES Projesi’nin yapılmasına karşı çıkan köylüler adına görüştüğümüz Köy Muhtarı Mahir Tuncer, “Tarım için aktif kullandığımız ve birçok canlıya ev sahipliği yapan yaşam alanımızda GES istemiyoruz” dedi.

Söz konusu projenin durdurulması için gerekli tüm dilekçeleri yetkili kurumlara sunduklarını belirten Tuncer, şunları söyledi:

“Projenin durdurulması için talepte bulunduk. Şu an bize verecekleri cevabı bekliyoruz. Projeden büyük bir çevre etkilenecek. Aktuluk Mahallesi’ne bağlı Tar Deresi, Meytan, Bardaklı Tepe ile birlikte 4 köy de GES projesinden etkilenecek. Proje alanı, bizim mera alanımız, hayvanlarımızı sürekli burada otlatıyoruz. Köylülerimiz burada arıcılık yapıyor. 500 kovana yakın arı var, projenin yapılmak istendiği bölgede. Hem hayvancılık hem arıcılık faaliyetinin yanı sıra etkilenecek olan bölgede nisan ayından kasımın sonuna kadar tarım faaliyeti yapıyoruz. Mera alanlarımıza yapılmak istenen bu projeye, hem geçim kaynaklarımızı hem doğamızı hem de doğal yaşamı etkileyeceği için karşıyız. Gerekli tüm başvuruları, itirazlarımızı yaptık. Talebimiz de projenin durdurulması. Yaşam alanlarımıza sahip çıkacağız.”