5

TTB Genel Sekreteri Bulut: “Yeni varyantlar, aşısızlar nedeniyle çıkıyor”

Yaklaşık iki yıldır Covid-19 salgını varyantlarla birlikte tüm dünyayı etkiliyor. TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Bulut, varyantların aşı olmayanlar nedeniyle çıktığını söyledi. Aşılamanın koruyuculuk sağladığından emin olduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Bulut, Türkiye’de aşılamanın yüzde 85’e ulaşmasıyla toplumda koruyuculuk oluşacağının altını çizdi. “Yeni hastalıklar, virüsler çıkabilir” uyarısında bulunan Prof. Dr. Bulut, yeni bir salgının altından kalkamayacağımızı belirtti.

AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ

Koronavirüs (Covid-19) salgını, varyantlarla birlikte yaklaşık iki yıldır tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Yoğun bakımdaki aşılı ve aşısız vaka sayılarına yönelik yapılan araştırmalar, aşılamanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından, Ağustos ayında Türkiye’deki 60 yoğun bakım ünitesinde 952 koronavirüs hastası ile ilgili aşı araştırması yapıldı. Araştırmaya göre, yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 51,4’ünün hiç aşı yaptırmadığı, yüzde 39,4’ünü ise çift doz Sinovac ile aşılanıp zamanı geldiği halde üçüncü dozunu yaptırmamış olanların oluşturduğu tespit edildi.

Çalışmaya dahil edilen aşılı ve aşısız hastaların değerlendirildiği araştırmaya göre, aşılarını tamamlayanların sadece yüzde 3’ü yoğun bakıma yatıyor, 2 doz Biontech olanlardan entübe olan hastanın olmadığına işaret ediliyor. Yoğun bakım hastalarının aşı sonuçlarına göre, aşı yaptırmayanlar ile aşı dozlarını tamamlamayanların büyük risk altında olduğu bildiriliyor. Salgının başından bu yana aşılamanın önemine dikkat çeken Türk Tabipler Birliği (TTB), yeni varyantların ortaya çıkmaması için aşı olmayanların mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çiziyor.


TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut
 

Aşılamanın önemini vurgulayan TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Bulut, delta ve benzeri varyantların aşı olmayanlar nedeniyle çıktığını kaydetti. Aşılamanın koruyuculuğunun, yoğun bakımda yatan hasta istatistiklerinde net bir şekilde görüldüğünü aktaran Bulut “Biz başından beri TTB olarak aşılamanın önemli olduğunu ve insanların aşı olmasını gerektiğini dile getirdik. Getirmeye de devam edeceğiz” dedi.

Salgının başladığı ilk altı ayda dünyada 5 milyar kişinin aşılanması durumunda varyantların ortaya çıkmayacağını belirten TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, aşı olmayanların başkaları için risk oluşturduğunu söyledi. 2 doz Biontech olan kişilerde koruyuculuk oranının yüzde 82’lerde olduğunu bildiren Prof. Dr. Bulut, Covid ile ilgili endişelerin ortadan kalkması için hızlı bir şekilde aşılama yapılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

“Biz TTB olarak aşının koruyuculuğu olduğunu söylüyoruz. Şundan eminiz aşı, covid ile ilgili koruyuculuk sağlıyor” ifadesini kullanan Prof. Dr. Bulut, aşılamanın sadece Türkiye’nin değil dünyanın bir sorunu olduğuna işaret ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Gelişmiş ülkeler, aşıları aldılar stokladılar. Dünyada 49 ülkeye aşı hiç girmedi. Gelişmiş ülkeler aşı olurlarsa korunacaklarını zannediyorlar. Ama maalesef bu, öyle göründüğü gibi değil. Türkiye’de aşılamada yüzde 85’e ulaşılırsa toplumda koruyuculuk oluşur. Bu, toplumsal bağışıklık demek. Varyantlar bu şekilde gelişiyor. Virüs şöyle bir şey yapıyor. Matematiksel olarak ne kadar bulaşma ihtimali var ise mutasyon yapma imkânı buluyor. Çünkü virüs, her bir bulaşta kendisine ait bir mutasyon arayışında. O da bir canlı varlık, yaşamak istiyor haliyle… Bu yüzden kendini mutasyona uğratıyor. Virüslerin yapısı bu şekilde.”

“Yeni hastalıklar, virüsler çıkabilir”

Bu küresel salgının aynı zamanda Türkiye’nin de en büyük problemlerinden birisi olduğuna değinen Prof. Dr. Bulut, “Yeni varyantlar, aşısızlar yüzünden oluşuyor. Dünyada 5 milyar insanı ilk altı ayda aşılasaydık bugün delta diye bir şey olmayacaktı. Çünkü bulaşma imkânı bulamadığı için virüs mutasyonu kesecekti” diye konuştu.

“Covid-19 atamadan başka bir virüs gelebilir mi?” sorusunu Prof. Dr. Bulut, şöyle yanıtladı:

“Bilemiyoruz tabi. Covid-19’u atamadık daha. Yeni bir pandemi gelirse ne yapacağız? Ekonomik olarak bunu nasıl kaldıracağız? Biz, çevreyi mahvettik. Ekolojik denge bozuldu. Yeni hastalıklar, virüsler çıkabilir. Yeni bir salgın ya da virüs salgını gelirse buna nasıl dayanırız bilemiyorum. Ülke olarak Covid-19 salgını geldiğinde zor zamanlar geçirdik. İşyerleri kapandı. Evlerimize kapanmak zorunda kaldık. Ekonomik olarak sıkıntılar yaşadık. Bir salgın daha gelirse bunun altından kalkamayız.”

24 Saat gazetesinin PDF dosyasını indirmek için tıklayınız.