5

Eğitimde fırsat eşitliğine 2022’de Sait Faik’le katkı

Bursa Nilüfer Belediyesi, 2022 yılını Sait Faik Abasıyanık’a armağan etti. Sait Faik’in telif haklarını bağışladığı Darüşşafaka, bu yıl okurlarının satın aldığı yazarın her bir kitabıyla öksüz ve yetim çocukların eğitimine desteğe devam ediyor.

DİLEK ATLI / BURSA

Her yılı “Yılın Yazarı Etkinlikleri” ile bir yazara adayan Bursa Nilüfer Belediyesi, 2022’yi yazı hayatına Bursa Erkek Lisesi’nde başlayan modern hikâyeciliğin yol açıcı ustalarından Sait Faik Abasıyanık’a armağan etti. Nilüfer Belediyesi’nin 2013 yılında Sabahattin Ali ile başlatıp bugüne kadar sürdürdüğü etkinlikler kapsamında, 2022’de edebiyatseverler, Sait Faik Abasıyanık ile buluşacak. Yıl boyunca toplumun farklı kesimleriyle düzenlenecek okuma, atölye, sergi, film gösterimi, söyleşi gibi etkinliklerle, edebiyatseverler edebiyata, sanata ve düşünce faaliyetlerine doyacak.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Sait Faik Abasıyanık’ın “2022 Yılı Yazarı” olarak belirlenmesinin nedenlerini şöyle açıklıyor:

“2022 yılını, Türk edebiyatında hikâye denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Sait Faik’e armağan ediyoruz. Bilindiği gibi Sait Faik, bu kentte geçmişi olan bir isim. Bursa Erkek Lisesi’nde okuyan Sait Faik, eserlerinde çevreci kimliğiyle de ön plana çıkan ve doğanın geleceğinden duyduğu endişeyi sık sık dile getiren bir yazar. Bizler de aynı zamanda İklim Yılı ilan ettiğimiz 2022 yılında Nilüfer’de Sait Faik’in kelimelerinden örülü bir dünyayı yakından tanımaya çalışacağız.”


Darüşşafaka Cemiyeti Dış Kültür Tarih Komisyon Üyesi Beşir Özmen ve Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem

Sait Faik’in telif hakları, Darüşşafakalı çocukların

Sait Faik, ölümünden bir yıl önce 1953’te Darüşşafakalı öğrencilerin daveti üzerine gittiği okuldaki öğrencilere büyük yakınlık duyup tüm mal varlığının Darüşşafaka’ya verilmesini ister. 1964 yılında intikal eden vasiyet uyarınca Darüşşafaka Cemiyeti, Sait Faik’in telif hakları ve bazı taşınmazların da sahibi olur. 1863’ten bugüne, “Eğitimde Fırsat Eşitliği” ilkesiyle pek çok çocuğun okumasını sağlayan Darüşşafaka Eğitim Kurumları, bu yıl okurlarının satın aldığı her bir Sait Faik kitabıyla öksüz ve yetim çocukların eğitimine destek vermeyi sürdürecek.

Darüşşafaka Cemiyeti Dış Kültür Tarih Komisyon Üyesi ve aynı zamanda Sait Faik Hikâye Armağanı Jüri Üyesi Beşir Özmen, “Nilüfer Kütüphanesi 2022 Yılın Yazarı Sait Faik” basın toplantısında, Sait Faik ile Darüşşafaka’nın eğitim eşitliği ilkesine verdiği katkı ve hizmetleriyle ilgili olarak kendi yaşamından da örnekler vererek şu değerlendirmede bulundu:

“Nilüfer Belediyesi’nin 2013 yılında başlattığı yılın yazarı geleneği Sait Faik Abasıyanık ile zenginleşiyor. Sait Faik Abasıyanık, Darüşşafaka Lisesi’nde bir edebiyat matinesine katıldıktan sonra buradaki öğrencilerden ve okuldan çok etkilenerek mirası ile ölümünden sonra eserlerinin telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakmıştır. Kendisinin, aldığımız eğitimde payı büyüktür. Sait Faik, edebiyat dünyamız açısından da çok değerli bir isimdir. Bu yılki seçimiyle, Sait Faik’e taze bir nefes üfleyen Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.

Ben de Darüşşafaka’nın, Abasıyanık ailesinin, Sat Faik’in bağışının hayatını değiştirdiği öğrencilerden birisiyim. Darüşşafaka’ya başlamadan, 1966 yılından önce annem ‘Oğlum ikramiye çıkarsa sizleri okutacağım’ diyerek her ay bana bir Milli Piyango bileti çektirirdi. Okula başladığımda piyango bileti almadık artık. Anneme nedenini sordum. ‘Oğlum bize büyük ikramiye çıktı, şimdi bırakalım ihtiyacı olanlara çıksın’ dedi. Hayatımın büyük ikramiyesinin bir kısmı, Sait Faik ve Abasıyanık ailesinin bağışından geliyor. Sait Faik okuyucuları, 1964 yılından bu yana Sait Faik’in kitaplarını satın alarak okuyan herkes de bu büyük ikramiyenin ortaya çıkmasında pay sahibi.”


Sait Faik

Sait Faik ve edebiyatımızdaki yeri

Yazarın Türk edebiyatındaki yeri ile ilgili olarak Özmen, “Üzerine söz söylemeyi kendime hak görmem. Ancak önemli olduğunu düşündüğüm bir soruşturmanın sonuçları ile ilgili kısa bilgileri paylaşmak istiyorum” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Notos’un 2010 Şubat, Mart sayısında yayınladığı Yüzyılın 40 Öykücüsü adlı Büyük Soruşturması’nda 205 seçicinin önerdiği 167 öykücü arasından seçilen 40 öykücünün adları sıralanıyor. Sait Faik, soruşturmaya yanıt verenlerin yüzde 91’inin oyunu alırken, Sabahattin Ali yüzde 55’inin oyunu almış. Küçük bir inceleme yaptım. Bu listedeki 40 yazarın yirmisi 1955 yılından beri düzenlenen (bu yıl 68.’si) Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nı kazanmış kişilerden oluşuyor. Makbule Abasıyanık tarafından 1955 yılında başlatılan yarışma, 1964 yılından bu yana Darüşşafaka Cemiyeti tarafından düzenleniyor. Yarışma, İş Kültür Yayınları ile işbirliği içinde yapılıyor. Darüşşafaka Lisesi de 2006 yılından beri Liseler Arası Hişt Hişt Genç Sait Faik Öykü Yarışması düzenliyor. Sait Faik, ölümünden önceki yıl, ‘Öldükten bir on yıl sonra okunur muyum acaba?’ diye sorduğu söylenir. Bugün usta yazarın vefatından 68 yıl sonra, ölümünüzden 100 yıl sonra da okunacaksınız diyebiliriz.”

Yeniden hayran oluyorum…

Kendisini, “samimi bir Sait Faik okuru” olarak tanımlayan Özmen, evinde Sait Faik ve Sait Faik üzerine 20 civarında kitap, dergi ve değişik boyutlarda yayın olduğunu, öykülerini her okuduğunda, “seçtiği konulara, anlatımına, dilinin güzelliğine, yalınlığına, tazeliğine yeniden hayran oluyorum” vurgusu yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

“Yıl 1952. 70 yıl önce, Son Kuşlar adlı kitabı, Varlık Yayınları tarafından yayınlanır. Kitaba adını veren öykü şöyle tamamlanır; ‘Kuşları boğdular, çimenleri söktüler, yollar çamur içinde kaldı.

Dünya değişiyor dostlarım, günün birinde gökyüzünde, güz mevsiminde artık esmer lekeler göremeyeceksiniz. Günün birinde yol kenarlarında, toprak anamızın koyu yeşil saçlarını da göremeyeceksiniz. Bizim için değil ama çocuklar, sizin için kötü olacak. Biz kuşları ve yeşillikleri çok gördük. Sizin için kötü olacak.’

2022 yılının belki de en önde gelen konusunu, insanın doğada yarattığı büyük yıkımı, 70 sene önce yazıyor, en anlaşılır, taze ve sarsıcı bir dille Sait Faik. Beni çok etkileyen Sait Faik öykülerinden bir tanesi de Semaver’dir. Öykü, 15 Ocak 1935 tarihinde Varlık dergisinde yayınlanır, 1936 yılında da Remzi Kitabevi’nden çıkan kitaba adını verir, der ki, ‘Ali’nin annesine ölüm, bir misafir, bir başörtülü, namazında niyazında bir komşu hanım gelir gibi geldi.’ Anneciğimi beş yıl önce bu tarihlerde toprağa verdik. Bu öyküyü her okuduğumda annemin ölümünü, annemim ölümünü her düşündüğümde de bu sözleri anımsarım.”

Eğitimimize katkı sağlanması beni gururlandırıyor”

Darüşşafakalı 10-A sınıfı öğrencisi ve Sait Faik Abasıyanık okuru Hamide Begüm Yıldız, yazarla ilk olarak “Sinağrit Baba” hikâyesi aracılığıyla tanıştığını belirterek, şunları söyledi:

“Açıkçası ilk okuduğumda hikâyenin vermek istediği mesajı anlamamıştım. Daha sonra derste metni incelediğimizde Sait Faik’in kendine özgü betimlemeleri ve hikâyeyi yazış biçimi beni çok etkilemişti. O günden sonra hikâyelerini en çok beğendiğim yazarların arasında yerini aldı. Anlatımındaki akıcılığıyla bireyin iç dünyasını esas alan böyle başarılı bir yazarın kitaplarının telif gelirinin eğitimimize katkı sağlanması beni gururlandırıyor. Bu bağışın hepimize çok büyük bir imkân sağladığının farkındayız. Bu sebeple de Darüşşafakalı öğrenciler olarak bizler, Sait Faik farklı bir gözle de okuyoruz. Her yıl düzenlediğimiz, “Hişt Hişt, Genç Sait Faik! Öykü Yarışması” ile ona karşı olan minnetimizi göstermeye devam edeceğiz.”


Hamide Begüm Yıldız ve Erdal Berkay Kuş

Onur ve gururun yanı sıra sorumluluk da yüklüyor

Bir diğer Sait Faik okuru, Darüşşafalı 10-A sınıfı öğrencisi Erdal Berkay Kuş ise şöyle konuştu:

“Bağışlarla yürüyen ve büyüyen bir eğitim kurumu olan Darüşşafaka’ya verilen desteklerden en büyük ve anlamlılarından biri de Sait Faik’in telif gelirini okulumuza bağışlamış olması. Türk Edebiyatı’na damga vurmuş, ülkemizin en önemli yazarlarından olan Sait Faik’in telif gelirinin bağışlanması, yalnızca maddi değil manevi olarak da biz Darüşşafakalı öğrencileri mutlu hissettiriyor. Sınıflarda ders işlerken de koridorlarda yürürken de Sait Faik ruhunu hissediyoruz. Diğer bütün değerli bağışçılarımız gibi Sait Faik Abasıyanık’ın da bizleri dünya standartlarında kaliteli bir eğitime ulaştırdığını yalnızca edebiyatta değil her alanda başarı sağlamamıza yardımcı olduğunu biliyoruz. Ona layık olmaya çalışmanın bilinciyle bu bağış, bize onur ve gurur vermesinin yanı sıra sorumluluk da yüklüyor. Bizler de üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmayı kendimize görev biliyor, kendisini saygıyla anarak, minnetle teşekkür ediyoruz.”

Sınav, 29 Mayıs’ta 31 ilde yapılacak

Annesi ve/veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli öğrencilere tam burslu ve yatılı eğitim fırsatı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2022 yılı giriş sınavı, 29 Mayıs Pazar günü saat 11.00’de Türkiye’nin 31 ilinde düzenlenecek. İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin katılabildiği sınavda başarılı olan, mali durum araştırması ve sağlık kurulu kontrolünden geçen öğrenciler ortaokuldan üniversiteye kadar tam burslu kolej eğitimi alma hakkı elde edecek.

Sınava katılmak isteyen adayların başvuru evraklarını, Darüşşafaka Ortaokulu’na 23 Mayıs 2022 Pazartesi gününe kadar elden veya posta yoluyla ulaştırması gerekiyor.                                                 

24 Saat gazetesinin PDF dosyasını indirmek için tıklayınız