5

Bursa’da esnaf kan ağlıyor…

Tarihi mekânlar boş, turistik eşya satan dükkânlar kapalı. “Yok pahasına satıyoruz yine alıcı yok!” diyen esnaf, yaşanan ekonomik sıkıntı ile göçmen, sığınmacı ve mültecilere yönelik saldırgan tutumlardan olumsuz etkilendiklerine dikkat çekiyor.   

Helin Yılmaz / Bursa

Tarihi ve doğasıyla ünlü yeşil Bursa, her geçen yıl daha da az turist ağırlıyor. Temmuzda, hafta sonlarında bile tarihi mekânlar boş, turistik eşya satan dükkânların ise kepenkleri kapalı kaldı. 

Irgandı Köprüsü, Bursa’da zanaatçıların geleneksel el sanatlarını satışa sunduğu ve 1442 yılında inşa edilmiş hem tarihi hem ticari bir yapı. Ancak alıcının en çok olacağı düşünülecek yaz aylarında ve hafta sonu günlerinde bile kimsenin alışveriş yapmamasına üzülen esnaf dükkânlarını açmıyor. 

Esnaf, bu düşüşün sebeplerinden birini ekonomi olarak gösterse de ikinci sebebin ırkçılık olduğunu düşünüyor. Bursa, 1 Temmuz’da Kayseri’de ülkemizde kalan yabancılara yönelik başlayan saldırıların ardından sokağa dökülen şehirlerden biriydi. Ancak esnaf, saldırgan ve ırkçı tavırlar sergilenen bu görünümden hiç hoşnut değil. Göçmen, sığınmacı ve mültecilere yönelik saldırgan tutumlar, sadece yabancı turistleri uzaklaştırıp ekonomiyi sarsmamış birçok dükkâna da kepenk kapattırmış. 

Antik Yeşil İpek dükkânının müdürü, yerli ve yabancı turistin gelişinde düşüşün olduğunu, durumun gün geçtikçe kötüleştiğine dikkat çekip şunları söyledi:

“Burada tek Türk benim, ben de müdürüm. Çalışanlarımın neredeyse hepsi yabancı. Çünkü ben de yurtdışına gittiğimde, biri Türkçe konuştuğunda ya da Türkiye’yi bildiğinde oraya kendimi yakın hissediyorum. Ben de müşterim böyle olsun isterim. Müşteri kendisini yakın hissetsin, buradan alışveriş yapsın. Ama ne oldu? Bizim insanımız hemen milliyetçiliği abarttı. Milliyetçilik kendi memleketinin menfaatini de düşünmek. Bizim, turistin gelmemesinden kârımız ne olacak?”   

Halıcı Derviş Usta ise yerli ve yabancı kimsenin artık alışveriş yapmadığını ancak giderlerinin her geçen gün artmasından yakınarak şöyle konuştu:

“Yok pahasına satıyoruz yine alıcı yok! 35 liraya nerede şal alabilirsiniz? 1 Euro ediyor şimdi, daha ne kadar düşüreyim? Ama işyeri sahibi yine zam yapacak. Eskiden İspanyol’u gelirdi, Alman’ı gelirdi. Hiç kimse gelmiyor, gelen turistte de para kalmamış. Milletimiz, turisti görünce ‘Yine yabancı geldi’ diyor. Gelmezse ne yapacağız? Yerlide de para yok. Adam çıkıp evinden buraya gelemiyor ki bir şey alsın.”

600 yıllık Irgandı Köprüsü üzerinde açık tek takıcıya işlerin nasıl olduğunu sorduğumuzda, “Bugün bir tek ben açtım, ben de 14.00 gibi kapatırım. Daha da kimse gelmez” dedi. 

Ailesi ile bir kafe işleten göçmen bir kadın ise Bursa’da yaklaşık 10 yıldır yaşadığını bildirerek yaşanan değişimi şöyle aktardı:

“Önceden Bursa’ya çok fazla turist gelirdi. Tarihi yerleri, doğal güzellikleri görmeye gelenler olurdu. Ancak son zamanlarda turist sayısı ciddi şekilde düştü. Hem yerli hem de yabancı turistler gelmiyor. Esnaf olarak biz de bundan çok etkilendik. Turistler geldiğinde işlerimiz canlanırdı, ama şimdi dükkânlar boş kalıyor. İlk olarak ekonomik sıkıntılar büyük bir etken. İnsanlar para harcayamıyor. İkinci olarak da insanlar kendilerini güvende hissetmediklerinde buraya gelmek istemiyorlar. Bursa’da yaşayan yabancılar olarak biz de bu durumdan rahatsızız. Böyle giderse biz de bırakacağız.”