5

Amanoslar’da keşfedilmeyi bekleyen şelaleler

Osmaniye’deki Çona Kanyonu’nda keşfedilen şelale sayısı 18’e yükselirken bölgede başka şelaleler daha olduğu düşünülüyor. Su kaynakları bakımından çok zengin, bitki, hayvan çeşitliği çok fazla olan Amanoslar’da keşfedilen doğal güzellikler, turizme kazandırılıyor.

SERKAN TALAN – Adı bir zamanlar terörle anılan Amanos Dağları, doğal güzellikleri ve şelaleleriyle herkesi kendisine hayran bırakıyor. Karaçay Şelalesi başta olmak üzere Çona Kanyonu adı verilen bölgede, son yıllarda 18 tane şelale daha gün yüzüne çıkarıldı.

Osmaniye Dağ ve Doğa Sporları Derneği Kulübü (ODAK) Başkanı Avukat Muhammed Doğan, Amanoslarda keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda doğal güzellikler olduğuna dikkat çekiyor. Bölgede birçok yere doğa yürüyüşleri düzenleyip Osmaniye’nin tanıtımına katkı sağlayan ODAK, gerçekleştirdiği dağcılık faaliyetleriyle ulaşılamayan yeni doğal güzellikleri keşfederek turizme kazandırıyor.

Keşfedilen şelale sayısı 18’e çıktı

En son geçen yıl yaz aylarında, Osmaniye merkeze bağlı Çona köyündeki 16 kilometrekarelik Çona Kanyonu’nunda 12 tane bilinmeyen şelaleyi keşfettiklerini bildiren ODAK Başkanı Doğan, “Bu yıl arkadaşlarımız şelale sayısını, 18’e çıkardılar. Daha yukarılarda da şelaleler olduğunu düşünüyoruz. Buralara vatandaşlar ‘Saklı cennet’ adını veriyor. Çünkü, şu ana kadar kimsenin bu şelalelerden doğal güzelliklerden haberi yoktu. Derneğimizin faaliyetleri sayesinde birçok şelale ve doğal güzelliği, kentimizin turizmine kazandırdık” açıklaması yaptı.

Osmaniye’nin ve onu çevreleyen Amanos Dağlarının doğal güzelliklerinden söz eden ODAK Başkanı Doğan, Düziçi ve Amanoslar’da sayısız güzellikler olduğunu belirtip “Ben buraları İsviçre’nin Alp Dağlarına çok benzetiyorum. Sadece bizimkiler bilinmiyor. Gelenler buradan hayranlıkla ayrılıyor” dedi.

“İnsan, tanımadığı yeri sevebilir mi?” 

İnsanların doğal güzellikleri görmek için seyahatler yaptıklarını anımsatan Doğan, ancak çoğu Osmaniyelinin yaşadığı şehirdeki doğal güzelliklerden haberinin olmadığına işaret etti. Dernek olarak doğal güzellikleri keşfetmeye ve ilin turizmine kazandırmaya devam edeceklerini, çevre bilinci kazandırmak için doğa yürüyüşleri düzenlediklerini aktaran Doğan, şunları söyledi:

“İnsan, tanımadığı yeri sevebilir mi? Öncelikle insanlara buraları sevdirmek için geziler düzenliyoruz. İlimizde 33 metreden akan Karaçay Şelalesi, en bilinen şelalemiz. Onun dışında Çona’da 18 adet irili ufaklı şelale, Karataş bölgesinde Makmusa Şelalesi, Cebel Yaylası’na giderken bulunan İncebel Takım Şelaleleri ve Düziçi ilçesinde, Karasu (sabun) Şelaleleri. Amanoslar, su kaynakları bakımından çok zengin. O yüzden bitki, hayvan çeşitliği buralarda çok fazla. Biz buralara doğa yürüyüşleri düzenleyerek insanlara ve doğaseverlere tanıyoruz. Burada sadece gezdirmiyor ayrıca doğa sevgisi aşılayarak çevre bilinci kazandırıyoruz.”

Doğal güzellikleri keşfetmek kadar ona sahip çıkmanın da çok önemli olduğuna dikkat çeken Doğan, “Bizler, bu güzellikleri keşfedip ülkemize kazandırıyoruz Ancak buralara giden vatandaşlarımızdan bir isteğimiz var. Gittiklerinde çöp bırakmasınlar, çevreyi temiz tutsunlar. Çünkü bıraktıkları çöpler doğada kaybolmuyor. Özellikle cam şişeler orman yangınlarına neden olabiliyor” uyarısında bulundu.

Hızlı yapılaşma, kuraklık, yangınlar vs. nedenlerle doğal alanların hızla yok olduğuna değinen Doğan, dernek ve doğa gönüllüleri olarak doğayı korumaya devam edeceklerini bildirerek sözlerini bitirdi.

Toplumsal duyarlılık ve çevre bilinci için haberler yazmak

Amanoslar’daki güzelliklerle ilgili çok sayıda habere imza atan Gazeteci Ahmet Erkan, Osmaniye’de çok sayıda doğal güzelliklerin keşfedilmesine katkı sağlayan bir isim. Doğayı keşfetmeyi, gezmeyi, doğa ve çevre haberleri yapmayı çok sevdiğini belirten Erkan, “Gezmelerim sırasında yeni yerler keşfediyorum. Buradaki güzelliklerin çoğu bilinmiyor. Gezdikçe yeni yerler keşfediyorsunuz. Bu insanı hem heyecanlandırıyor, hem de mutluluk veriyor” dedi.

Bir güzelliğin keşfedilip ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Erkan, “Ne yazık ki ortaya çıkarıldıktan sonra ona sahip çıkmak korumak gerekiyor. Bu sorumluluk da, bizlere, her şeyden önemlisi bu kentte yaşayan insanlara düşüyor. Bizlerin basın mensubu olarak amacı, bu toplumsal duyarlılığı ve çevre bilinci sağlamak. Toplumsal duyarlılık ve çevre bilincini sağlamak için haberler yazıp sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.