5

Abu’da Neler Oluyor?

Kapak fotoğrafı mencuna.com.tr

Rize’nin Fındıklı ilçesindeki Abu (Çağlayan) Vadisi, bugünlerde oldukça gergin bir atmosferin içerisinde. Bu gerginliğin nedeni ise vadide bulunan bir alabalık tesisi ile ilgili tartışmalar.

UMUT ERGÜVEN

Rize’nin Fındıklı ilçesindeki Abu (Çağlayan) Vadisi’ne yapılmak istenilen alabalık tesisi yörede gerginliğe neden oldu. Tesis, Kuzuoğlu Group’a ait. Kuzuoğlu Group’un başında ise iş insanı Hasan Kuzuoğlu bulunuyor. Kuzuoğlu, aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Fındıklı ilçe yöneticisi ve Doğu Karadeniz’deki en büyük su ürünleri üretici birliklerinden birisi olan Rize İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği’nin başkanı. Vadi halkı Abu Deresi’nden alabalık tesisine su çekmek için köylülerden izinsiz ve habersiz olarak boru döşenmesine ve güzergâhtaki ağaçların kesilmesine karşı çıkıyor. Bölge halkı, boru hattının vadinin ve vadiye adını veren derenin ekolojik yapısına telafisi güç zararlar verdiğini savunuyor.

Vadide yaşayan 75 köylü, bu nedenle şirket hakkında suç duyurusunda bulundu ve taraflar mahkemelik oldu. Tesisin sahibi Hasan Kuzuoğlu ise iddiaları reddediyor. Kuzuoğlu’nun iddiasına göre, açık bir kışkırtma söz konusu. Kuzuoğlu, olan bitenden CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ve ilçenin CHP’li belediye başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu’nu sorumlu tutuyor. Vadide haftalardır süren gerginlik, 16 Kasım Pazartesi günü fiziksel kavgaya dönüştü. O tarihte Pazar Adliyesi’nde görülen davanın hakimi, keşif için vadiye geldi. Mahkeme hakimi, vadiye jandarma eşliğinde, sabah saatlerinde geldi. Haftalardır süren gerginlik patlamaya dönüştü.

Vadi halkı, Kuzuoğlu’nu “Dere bizim evimiz”, “Çağlayan Deresi ağlayan dere olmasın”, “Arazimi işgal etme” yazılı dövizlerle protesto etti. Vadide olan Hasan Kuzuoğlu ve şirket çalışanları da kendilerini protesto eden vadi halkı arasında sözlü atışma yaşandı. Kuzuoğlu, “CHP il başkanı orada, başkanın kardeşi orada. Bunları oraya getiren de HDP’li Fındıklı Belediye Başkanı. Biz doğanın savunucusuyuz, kimse doğaya zarar vermiyor. Eğer istersek burada binlerce kişiyi yürüteceğimizi unutmayın” dedi.  Köylülerin bir bölümü, Kuzuoğlu’nun bu konuşmasına “Yapmayın, ayıptır. Kardeşi kardeşe mi vurduracaksınız” sözleriyle tepki gösterdi.

Sözlü tartışmanın ardından, Kuzuoğlu’nun destekçisi olarak vadiye gelen bir grup ile köylüler arasında arbede yaşandı. Araya giren jandarma birliklerinin müdahalesiyle arbede sona erdi. Kuzuoğlu’nu desteklemeye gelen gruptan bazı kişiler, köylülere “Yan tarafta beton santrali var. Onu protesto edin” sözleriyle tepki gösterdi. Jandarmanın araya girmesiyle bu girişim de önlendi. Arbede sırasında aracında bulunan mahkeme hakimi, jandarmalara saldırgan grubun uzaklaştırılması için talimat verdi ve arbede önlendi.

TARAFLAR NE DİYORLAR?

İşletme sahibi Hasan Kuzuoğlu, kendilerinin çevreye saygılı olduklarını, çevreye zarar vermek gibi bir niyetlerinin olmadığını söylüyor. Kuzuoğlu’nun iddialarına göre olan bitenin nedeni, CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ve CHP’li Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu. Kuzuoğlu’nu destekleyen vatandaşlar ve şirket çalışanları ise, Kuzuoğlu’nun bölgeye yaptığı yatırımlarla başta gençler olmak üzere bölge halkına iş olanağı sağladığını, Abu’da tartışmalara ve kavgalara neden olan tesisin de böyle bir işlev gördüğünü, buna rağmen haksız bir şekilde suçlamalara hedef olduğunu söylüyorlar.

Şirket avukatı ise yapılanı “Her ekonomik çalışmanın bir maliyeti elbette olacaktır, ama Çağlayan Deresi yok olmuyor. Bu derelerde birçok balık çiftliği var. Bu normaldir. Burada yapılan her çalışma yasaldır” sözleriyle savunuyor.

Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu ise Kuzuoğlu’nun kendisine iftira attığını, bu iftiralar nedeniyle Kuzuoğlu hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Vadi halkı, boruların izinsiz bir şekilde dere yatağından tesislerin içine kadar sokulduğunu, bu sırada vadide bir ağaç katliamı yaşandığını, tesiste kullanılıp işi biten suyun kirletilmiş bir şekilde dere yatağına geri bırakıldığını söylüyor. Kuzuoğlu’nun söylediklerinin aksine, bütün bunların vadiye zarar verdiğini iddia ediyorlar. Yine köylülerin iddiasına göre, boruların geçirildiği yerler köylülere ait özel mülk statüsündeki araziler olduğu için boru geçirmek için izin alınması gerekiyor. Ancak, köylüler bu iznin de alınmadığını ifade ediyorlar.

Bir köylü ise “Komşularımız bize haber vermedi, çünkü o tesiste çalışıyorlardı” diyor. Bir diğer köylü de “Canımı veririm, suyumu vermem” diyerek duruşunu ortaya koyuyor.