5

14. Bursa FotoFest ilklere imza atıyor

Fotoğraf tutkunları, 20 Aralık- 20 Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 14. Bursa FotoFest’te buluşuyor. “Şehrin İtirazı” temalı festivalin küratörü Aytek, festivale yüzde 61 oranında kadın fotoğrafçının katıldığına ve “Gençlere Saygı” bölümüne dikkat çekiyor.

Dilek Atlı – Bursa

Türkiye’nin en büyük fotoğraf festivali başlıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle geleneksel hale getirdiği Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (Fotofest), bu yıl 14’üncü kez izleyicisiyle buluşacak. “Şehrin itirazı” temasıyla düzenlenen festival, 20 Aralık- 20 Ocak tarihleri arasında Bursa’nın sokaklarını ve mahallelerini sanatın ışığıyla aydınlatacak. 

Bu yıl Fotoğraf Festivali’nin küratörlüğünü Fotoğrafçı, Akademisyen ve Eleştirmen Laleper Aytek üstlendi. 14. Bursa FotoFest’in toplamda 33 solo sergi ile ulusal ve uluslararası platformda boy göstereceğini belirten küratör Aytek, bu yılkı “Şehrin İtirazı” temasını, yazar Feride Çiçekoğlu’nun aynı adlı kitabından esinlenerek seçildiğinin altını çiziyor.  Aytek, “İçimizdeki itirazlara, isyanlara, boşluklara, sustuklarımıza, kayıplara, hayatın eksilttiklerine ‘Şehrin İtirazı’ ile belki üçüncü bir gözle, tek bir kareden yahut bir seriden yeni hikâyelerle, yeniden bakmayı deneyebiliriz” diyor.

Laleper Aytek

Sergilerin yanı sıra bir ay boyunca düzenlenecek etkinliklerde; portfolyo değerlendirmeleri, atölyeler, paneller, fotoğrafçı konuşmalarının da olacağını bildiren Aytek, “Bu yıl bir ilk olarak festival kapsamında ‘Gençlere Saygı’ bölümünde solo sergileriyle genç fotoğrafçılar yer alacak. Yaşlı fotoğrafçılara saygımız baki ama gençlerin görünürlüğü de önemli. Yer bulmaları da önemli. Gençlerin sorgulayan, soran dünyalarıyla buluşacak, onların gözünden de hayata bakacağız” vurgusu yapıyor.

Festival, kadın ağırlıklı…

  1. Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nin üç ana eksen üzerinden kurgulandığına dikkat çekip “Sürdürülebilirlik, görünürlük ve yaygınlık, bu festivalde öne çıkıyor” diyen Aytek, önceki festivallerden ayrılan özellikleri ve ilklerini şu sözlerle anlatıyor:

“Bursa FotoFest’te ‘Genç Fotoğrafçılara Saygı’ bölümünde 6 genç fotoğrafçı, solo sergileriyle Zindankapı Müzesi ve Meteor Kültürevinde ‘Şehrin İtirazı’ üzerinden izleyiciyle buluşacak. Bursa’da yaşayan, çalışan ve uzun yıllardır nitelikli işler üretmekte olan 8 fotoğrafçının solo sergileri Bursa Güzel Sanatlar Galerisi ve UNESCO Meydanı’nda (Tarihi Belediye Binası önü) izleyiciyle buluşacak. Bursa dışından da ulusal ve uluslararası 19 solo sergi, 7 farklı sergi mekânında yer alacak. Ve kadın fotoğrafçılar, bu festivalde ilk olarak, bugüne kadar hiçbir festival ve grup sergisinde tanık olmadığımız bir oranla, yüzde 61 oranıyla temsil ediliyor olacak. Tüm bunlar Türkiye fotoğrafının gelişimi için önemli adımlar.”

“Zamansız olmanın peşindeyim”

Bursa FotoFest’in ayrıca ilk kadın küratörü de olan Aytek, “Fotoğrafın, bir izleyici olarak, bana açtığı alanda zamansız olanın peşindeyim. Tüm belirsizlikleri, metaforları, soruları ve sorgulamalarıyla orada olmayı, arafta kalmayı daha fotoğrafa ve sanata ait buluyorum” sözleriyle sanat görüşünü ortaya koyuyor. Fotoğrafı çekmek ile fotoğrafı yapmak arasındaki farka işaret eden Aytek, fotoğraf ile ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade ediyor:

“Fotoğrafa dair önemsediğim diğer taraf, çerçevedeki belirsizlik yani tamamlanmamışlık duygusu. Bu duygunun yaratacağı gerilimi ehlileştirmek kolay değil. Bu zorluğun çekiciliği, sınırları zorlamanın ve hikâyeyi kadrajın dışında da devam ettirebilmenin gizli bir anahtarı galiba. Belirli bir sistematiği olmadığı için şaşırtıcı ve akıl karıştırıcı. Böylece hayal gücünü devreye sokuyor. Türkiye’de fotoğrafta uzun yıllardır hâkim olan ‘ehlileştirilmiş monotonluk’ diye tarif ettiğim çerçevenin içinde kalma ısrarındansa, karşısına koyduğum muğlak, kaotik ve müphem ara haller çok daha hayata ve dolayısıyla da fotoğrafa dair. 

Bu yıl, 14’üncüsü düzenlenen Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde Türkiye’de fotoğrafı daha geniş, daha katmanlı anlamlara taşıyacak bir ihlâl perdesini aralamayı diliyorum hepimiz için. Hoffmanstall’ın söylediği gibi, ‘yazılmamış olanı okutabilmeyi’ ve izleyiciyi bilmediği başka dünyalara çağırabilmeyi ve ortak edebilmeyi diliyorum.”

 

Festivale solo sergileriyle katılan fotoğrafçılar: 

Emin Özmen

Dina Oganova

Suzan Pektaş

Sevil Alkan

Denef Huvaj

Gülbin Özdamar Akarçay

 

Emre Baykal

Ece Nur Saygın

Yasemin Çinal

Nur Sevim Başar

Dersu Saral

Reyhan Mente

 

Ateş Alpar

Savaş Onur Şen

Erdem Varol

Desislava Şenay Martinova

Cem Ersavcı

Şafak Hacaloğlu

Can Görkem Halıcıoğlu

 

Nur Türk

Serap Baykal Özkan

Ahmet Sungur

Murat Aslan

Mustafa Mesut Şık

Selçuk Dalgıç

Furkan Karapınar

Alper Gülersönmez

 

zînkolektif

Serra Akcan

Çiğdem Üçüncü

Aylin Kızıl

Fatma Çelik

Gülşin Ketenci

Serpil Polat