6

Mardin’de bölge gazetecileriyle durum değerlendirme toplantısı yapıldı

Avrupa Birliği finansmanıyla Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi (M4D) Projesi çerçevesinde, Mardin’de bölge gazetecileriyle durum değerlendirme toplantısı yapıldı.

Mardin, Batman, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Mersin, Gaziantep, Siirt ve Şırnak’tan Cemiyet Başkanları, gazete sahipleri ve muhabirlerin katılım gösterdiği toplantı, 27 Şubat Perşembe günü, Grand Yay Otel’de gerçekleştirildi.

Toplantıda, yerelde ve ülke genelinde yaşanan gazetecilik sorunları ve çözüm beklentileri ele alındı.
Ekonomik imkan, bağımsızlık ve ifade özgürlüğüne yönelik sorunlardan şikayet eden gazetecilerin en çok dile getirdiği sorunlardan biri, meslek içi bir denetim mekanizması olmaması sebebiyle, özellikle yerelde dileyen herkesin “gazeteci” sıfatı kullanabilmesi ya da bir internet sitesi açarak “habercilik” yapabilmesi oldu. Bu durumun halkın doğru bilgilenmesi, nitelikli haber üretimi, meslek etiği ve saygınlığı açısından sıkıntı yarattığını dile getiren gazeteciler, gazetecilik tanımı oluşturulması, meslek kanunu çıkarılması ve meslek içi denetimi sağlayacak birlik yapılanması gerektiği konusunda görüşlerini ifade etti.

Basın İlan Kurumu ilanlarının azalması ve kurumun gazeteciler üzerinde bir denetleme mekanizmasına dönüşmesi ve bürokratikleşen süreçlerden şikayet eden gazeteciler, dijital yayın alanında Google algoritmaları ve sosyal medya platformlarının baskısı karşında da ortak bir politikaya ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Bölge gazetecileri, doğru ve nitelikli içerik üretimi için teknolojiye ayak uydurmak istediklerini ve Gazeteciler Cemiyeti başta olmak üzere meslek örgütlerinden yapay zeka ve yeni teknolojilerin meslekte kullanımına yönelik eğitim beklediklerini ifade ettiler.

Toplantıda, bölge gazetecilerinin dile getirdiği sorun, öneri ve beklentiler, Gazeteciler Cemiyeti tarafından raporlaştırılacak. Cemiyet, konunun öncelikli olarak Medya Dayanışma Grubu ve diğer meslek örgütleri arasında tartışılmasına ve politika geliştirilmesine öncülük edecek. Çözüm adımlarının hayata geçirilmesi için
ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçilecek, çalışma yürütülecek.