NAZ AKMAN – Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği (AB) desteğiyle yürütülen “Demokrasi İçin Medya, Medya İçin Demokrasi” (M4D) projesi kapsamında Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi açıldı.
Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği (AB) desteğiyle yürütülen “Demokrasi İçin Medya, Medya İçin Demokrasi” (M4D) projesi “Basın Evi Destek Aracı” kapsamında teşvik alan Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti bünyesinde Basın Evi açıldı. Açılıştan önce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Başkan Yardımcısı ve M4D Koordinatörü Yusuf Kanlı, AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou ile Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin de yer aldığı heyet, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ı ziyaret etti. Görüşme sırasında Vali Günaydın, “Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri basındır. Gazeteciler görmediğimiz yerde gözümüz, duymadığımız yerde kulağımız oluyor. Demokrasimizin güçlenmesi için ortaya koydukları çabayı destekliyoruz, bu anlamda AB projelerini de destekliyoruz, bu projeler arasında medya ile ilgili projelerin olması da bizim için çok önemli” dedi.
AB Delegasyon Başkan yardımcısı Eleftheria Pertzinidou, Kayseri’ye ilk kez geldiğini, şehrin Kayseri’nin İstanbul ve Ankara’nın ardından AB projelerinden en çok teşvik lan üçüncü il olduğunu hatırlattı. Heyet, Günaydın’ın ardından Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı makamında ziyaret etti. Büyükkılıç Kayseri’nin kültürel yapısını ve tarihini koruyarak geleceğe açık olan insanların şehri olduğunu vurgulayarak, “Kayseri bir büyükşehir ama büyükşehir sorunlarını insanına yansıtmayan, planlı bir şehir. Ulaşım sorunumuz yok, insanlarımız birbirleriyle barışık, ticaretin ve eğitimin kesiştiği bir noktadayız. Şehrimizde dört üniversite var Erciyes Üniversitesi uluslararası standartlar taşıyan önemli bir yer aynı zamanda Kapadokya ile iç içeyiz yani Kapadokya’ya açılan bir kapıyız. İpek Yolu hattı üzerinde yer alıyoruz, hanların, kervansarayların, alışveriş merkezlerinin geçtiği noktadayız” diye konuştu.
Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Üstün Tuncer
Tuncer, “Haber alma hakkına, Anayasadan alınan güçle sahip çıkma amacındayız”
Bilgin’in Kayseri’nin “Türkiye’nin en iyi planlanmış şehridir” sözlerinin ardından şehrin Alman planlamacıları tarafından düzenlendiğini hatırlatan Büyükkılıç, Kayseri’nin bir Avrupa şehri olduğunu belirtti. Heyet temaslarının ardından Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nin açılışına katıldı. Açılış konuşmasını yapan Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Üstün Tuncer, “2016 yılında bir grup arkadaşımızla yola çıkarken, bu noktaya geleceğimizi, böyle bir açılış yapacağımızı hayal bile edemezdik. Kayseri’de görev yapan basın mensuplarının uluslararası alanda temsil edilebilmesi için Cemiyetimizi kurduk. Kısa zamanda Türkiye Gazeteciler Federasyonu gibi önemli yapılara üye olduk. Amacımız, insan haklarını koruyan, özgürlükçü, milli değerlere bağlı, laik bir düşünce anlayışıyla, haberleşme özgürlüğünün yolunu açmak, görsel-işitsel basın yayın kuruluşlarında hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek. Haber alma hakkına, anayasadan alınan güçle sahip çıkma amacındayız. Bu amaçla bugün gerekli imkanlarla donatılmış bir Basın Evi açmaktayız” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı
Nazmi Bilgin
Bilgin, “Türk basını güvenilirliğini kaybediyor”
Tuncer’in ardından kürsüye davet edilen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Bu proje üzerinde çalışma yaparken gazetecilik mesleğinde kaybettiğimiz bir kuşağı nasıl telafi edebileceğimizi düşünerek, bir sonraki kuşağı nasıl kurtarabileceğimizin yollarını aradık. Mesleğe 50 yılımı verdim ve eleştirme hakkını kendimde buluyorum. Mesleğin dününü biliyorum ve eğer düzeltmezsek yarının nasıl olacağını da tahmin ediyorum. Ne yazık ki Türk basını güvenilirliğini kaybediyor, ülkemizde gazetecilik, güvenilmeyen meslekler sıralamasında sonlarda yer alıyor. Neden böyle oldu sorusuna gelince, Türkiye’de basının iktidar yanlısı ve karşıtı şeklinde iki kutupa ayrıldığını görebiliyoruz. Dünya’da da bunun örneği yok. Dolayısıyla bu durumda olan basının güvenilir olma ihtimali de yok. Siz okuyucu olsanız, manşetleri, başlıkları, köşe yazıları aynı olan üç gazete alır mısınız? Kimse içeriği aynı olan üç gazeteyi almak istemez, fakat eskiden üç gazete de alınırdı çünkü hepsi farklıydı” sözlerine yer verdi.
Bir televizyon kanalı veya gazetenin çok izlenip, çok satmasının ulusal değil yaygın anlamına geldiğinin altını çizen Bilgin, konuşmasında genç gazetecilere de seslenerek, “Geçen yıl yedi bin iletişim fakültesi öğrencisine ulaştık, onlara ‘bugün yapılan gazetecilik, gazetecilik değil, mesleği böyle görüp başlamayın, bu evrensel mesleğin ahlaki ve etik ilkeleri de var, gelin onları anlatalım size, bunları öğrenmezseniz gazete çalışanı olursunuz, gazeteci olmazsınız’ dedik. Sorumluluklarımız sorunlarımızdan daha önemli” dedi.
AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou
Pertzinidou, “Basında çoğulculuk, profesyonelliği ifade eder”
Bilgin’in ardından kürsüye davet edilen AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou da konuşmasında “İfade ve basın özgürlüğü, her ülke için, bir ülkenin demokrasiye, iyi yönetişime ve siyasi hesap verilebilirliğe dönük kararlılığını ifade eder. Basında çoğulculuk, basında profesyonelliği ifade eder. Siyasetin medyaya karışması, medya yoğunlaşması gibi ekonomik kaygılar, basına yönelik müdahaleler sorun teşkil etmektedir. Günümüzde yalan haber ve yanlış bilgi, medyanın kamuoyunu aydınlatma sorumluluğunu zorlaştırıyor. Türkiye’de bu alandaki eksikleri giderme, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını geliştirme ihtiyacı var. Biz AB olarak bu durumu her dönem dile getirdik, bu konuda destekler verdik. Gazetecilerin özgürce ve profesyonelce mesleklerini yapabilmeleri için gerekli hukuki ve siyasi ortamın sağlanması önceliğimiz. Tüm yurttaşlara ulaşabilen, kaliteli ve güvenilir araştırmacı gazeteciliği sağlamak da bizim için önemli. Geçtiğimiz yıl Delegasyon, Ankara, İzmir ve İstanbul’da basın evleri ve basın akademileri açtı. Biz de bugün burada Kayseri’de bir açılış gerçekleştiriyoruz. Her geçen gün artan kutuplaşma ve yalan haberlerin dolaştığı bir ortamda, objektif ve etik gazetecilere olan ihtiyaç daha fazla. Her iki Cemiyete ve hepimizin menfaati için gerçeğin peşinden koşan siz gazetecilere teşekkür ederek sözlerimi sonlandırıyorum” diye konuştu.
M4D Proje Koordinatörü Yusuf Kanlı ise proje kapsamında verilen destekler konusunda bilgiler aktararak, “Her ne kadar projemizin birinci yılında olsak da aslında biz bu projeye beş sene önce başladık, bu projenin bilinmeyen uzun bir arka planı var. Bu süre sonunda hayal ettiğimiz gibi bir proje ortaya çıktı” dedi. Kanlı, “Basın Evi Destek Aracı” kapsamında kurulan Kayseri Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi ve kurulacak diğer basın evlerinin gazetecilere çalışma ortamı sağlarken onlara ‘siz değerlisiniz, başınızı öne eğmeyin’ mesajını da verdiğini söyledi.
Son olarak Kayseri Belediye Başkanı Büyükkılıç “En büyük gücümüz ay yıldızlı Türk Bayrağı altındaki birliğimiz. Ülkelerin AB’ye girmesindense, anlayışların AB’ye girmesi önemlidir. Bu anlamda Kayseri, AB’ye girmiştir. Kayseri, hoşgörünün, modern anlayışın, konukseverliğin merkezidir. Buradaki özellikle genç dostlarımız umarım özellikle değerli Nazmi Bilgin’in öğrettiklerini takip eder” dedi.