Gazeteciler Cemiyeti’nin başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok büyükelçilikle birlikte yürüttüğü projeler gazetecilere tanıtıldı. “Cemiyet Destekleri Tanıtım Toplantısı”nda, proje ekibi, genç gazeteciler ve bağımsız gazetecilik için hâlihazırda sağlanan eğitim, telif destekleri ve yeni başlayan destek programları hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Toplantı kapsamında Basın Evi Destek Aracı, Genç Gazeteciler için Destek Aracı, 9.Köy Haber Merkezi, M4D Telifli Haber Programı, Serbest Çalışan Gazetecileri Güçlendirme Desteği, Genç Gazeteciler ve Bağımsız Medya Projesi, Veri Gazeteciliği Eğitim Programı, İnsan Hakları ve Bağımsız Medya Projesi, GC Akademi ve diğer tüm telifler hakkında detaylı bilgiler verildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan M4D Direktörü ve Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, M4D Projesinde üçüncü yılı geride bırakmak için ilerlediklerini belirterek projenin önümüzdeki üç yılı da kapsayacağını söyledi. Kanlı, şimdiye kadar verilen desteğin 8 milyon TL’yi bulduğunu ifade ederek, bunun övünç kaynağı olmasıyla beraber ciddi bir sorumluluk olduğunu belirtti.
Gazeteciler Cemiyeti’nin genç gazeteciler ve bağımsız gazetecilik için destekleri devam ediyor. Avrupa Birliği finansmanıyla yürütülen Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi (M4D) Projesi kapsamında gazetecilere telif desteği, ekipman desteği, uzman desteği, eğitim ve ayni destekler gibi mesleki gelişim ve sürdürülebilirlik olanakları sunuluyor. Peki tüm bu imkanlardan gazeteciler nasıl yararlanabilir, desteklere kimler başvurabilir, doğru başvuru nasıl yapılır? Tüm bu sorular çevrimiçi düzenlenen “Cemiyet Destekleri Tanıtım Toplantısı”nda yanıtlandı.
M4D proje ekibi, gazetecilerin yararlanabileceği desteklerle ilgili tüm ayrıntıları Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde yapılan destek tanıtım toplantısında detaylarıyla birlikte anlatarak, katılımcılardan gelen soruları yanıtladılar. Toplantıda, M4D Projesi ile sağlanan desteklerin yanı sıra Gazeteciler Cemiyeti’nin diğer destekleri hakkında da bilgi verildi. 9. Köy Haber Merkezi, haber atölyeleri, veri gazeteciliği, hak haberciliği çalışmaları gibi yeni başlayan programlar ve telif karşılığı haber yazma olanakları da tanıtıldı.
Şener, “Bir ay sonra stüdyonun açılışını yapmayı planlıyoruz”
Toplantı kapsamında M4D Kıdemli Politika Uzmanı ve Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, 9. Köy Haber Merkezi ve Gazeteciler Cemiyeti’nin dijitalde canlı yayın, kamera-kurgu, stüdyo çekimi, video seslendirme ve podcast üretimi gibi alanlarda çalışmak isteyen gazeteciler için hayata geçirilecek haber stüdyosunun ayrıntılarını ilk kez katılımcılarla paylaştı. Şener, “Gazeteciler Cemiyeti bu alanda son yıllarda belirgin biçimde artan ihtiyaçları değerlendirdi ve yeni bir desteği başlatma kararı aldı. Uzun bir hazırlık sürecinin ardından bir TV ve podcast stüdyosu kurmak için çalışmaya başladık. Basın Evi’nde depo olarak kullanılan yaklaşık 35 metrekarelik iki odayı stüdyo yapabilmek için alanın profesyoneli firmalarla sözleşme imzaladık. Bu hafta stüdyonun ses yalıtımı ve akustik düzeni için inşaat başlayacak, bir yandan da gerekli teknik malzemelerin satın alınması süreci başlıyor. Bir ay sonra stüdyonun açılışını yapmayı planlıyoruz. Stüdyo Türkiye’nin en gelişmiş, en ileri teknolojiye sahip ve ücretsiz tek stüdyosu olacak. Dileyen her gazeteci, bu stüdyoda canlı yayın, canlı bağlantı, haber programı, haber seslendirme, podcast/radyo yayını ya da programı yapabilecek. Konukları varsa burada ağırlayıp program çekimini yapıp gidebilecek. Canlı yayını varsa buradan internete çıkıp yayınını yapabilecek, aynı anda pek çok noktaya canlı bağlantı yapabilecek dijital reji imkânı olacak” bilgisini verdi.
Proje ekibinden Ebru Önal BEDA-M4D 2 Uzman Desteği hakkında bilgi verirken, Alican Sağın da Basın Evi ve ekipman desteği konularında katılımcıların sorularını yanıtladı. Toplantıda, Deniz Savaş ve Görkem Bağcı tüm telifler ve tüm eğitimler konusunda detaylı bilgiler paylaştılar.
Gazeteciler Cemiyeti’nin AB desteğiyle birlikte yürüttüğü proje ile gazetecilerin, medya alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin ve medya kuruluşlarının ifade ve basın özgürlüğünü, medya çoğulculuğunu güçlendiren faaliyetleri için sağladığı Basın Evi Destek Aracı kapsamında 2019 yılından bu yana yaklaşık 8 milyon TL destek sağladı, 300’den fazla gazetecinin 1400 telifli haberi desteklendi. 19 farklı ilden 85 başvuru desteklendi, 38 Bireysel, 47 kurumsal başvuru, 20 yeni haber platformu kuruldu. Genç Gazeteciler Destek Aracı ile toplamda altı farklı ilden 16 gazeteciye fayda sağlanırken, dört yeni haber platformu kuruldu, 31 ekipman desteği verildi.