Ağrı'da “Gazetecilerin Sorunları, Medyada Demokrasi ve Gazeteciliğin Önündeki Fırsatlar” başlıklı eğitim verildi

2019-05-25 10:00

Ağrı’da 25 Mayis 2019’da Prof.Dr. Ruhdan Uzun, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar ve Yusuf Kanlı tarafından “Gazetecilerin Sorunları, Medyada Demokrasi ve Gazeteciliğin Önündeki Fırsatlar” başlıklı eğitim verildi. Ağrı Valisi Süleyman Elban ve Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın da katıldığı eğitim programına Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Demokrasi İçin Medya-Medya için Demokrasi Program Direktörü Yusuf Kanlı, Ağrı Gazeteciler Başkanı Alaettin Aslan, Demokrasi İçin Medya/Medya İçin Demokrasi Programı Ulusal Komite Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Sekreteri Sefa Özdemir, Prof. Dr. Ruhdan Uzun ve Ağrı'da görev yürütmekte olan yerel basın mensupları dahil toplamda 44 kişi katıldı.

Açılış konuşmasında M4D programı üzerine bilgiler veren Kanlı, Türk medyasında demokrasinin ve ifade özgürlüğünün gelişmesi için Türkiye’deki gazetecilerin ve gazete kuruluşlarının yapısal güçlenmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. Gazeteciler ile medya alanındaki kurum kuruluşlar arasındaki ilişkinin desteklenmesine yönelik faaliyetler gerçekleştireceklerini belirten Kanlı, Ağrı’daki yerel basın mensuplarına, M4D kapsamında serbest çalışan, işsiz veya genç gazeteciler, basın meslek örgütleri ile medya kuruluşlarına yönelik destekleme araçlarını anlattı. 

Bilgin, “Yerel gazeteler çok sesliliği sürdürebilir”
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, yerel basının önemine vurgu yaparak, “Son yıllarda medya kuruluşları tek elde toplanmış vaziyette. Toplum tek yönlü bir siyaset bombardımanına tutuluyor. Bu nedenle yerel basın, basın özgürlüğünün korunması için çabalamalı. Çok sesliliğin sürdürülmesi için en önemli araç yerel basındır” dedi.
Ağrı Belediye Başkanı Sayan ile Ağrı Valisi Elban, konuşmalarında basın ve ifade özgürlüğünün demokrasi için çok önemli olduğunu belirterek “Hem yerel basın, hem yaygın basında çalışan gazeteciler tarafsız ve adil davranmalı. Medya mensupları güncel olayları doğru ve bağımsız bir şekilde haberleştirmeli” açıklamasında bulundular.
Medyada Demokrasi üzerine eğitim veren Alemdar, basın ve ifade özgürlükleri bakımından medya alanındaki son durumu değerlendirdi. Alemdar, medyada etik konusunun kapsamını, fiilen meslekte çalışan gazetecilerin, gazeteciliği daha iyi yapabilmek için kendi aralarından kabul ettikleri kurallar olarak tanımladı.

Prof. Dr. Uzun ise, yeni med yanın gazeteciliğe etkilerinden bahsederek Türkiye ve Avrupa’daki şehirlerinde yeni medyanın gazetecilik fonksiyonlarını değiştirdiğini ve geliştirdiğini anlattı. Gazetecilerin Sorunları Medyada Demokrasi ve Gazeteciliğin Önündeki Fırsatlar başlıklı eğitim programının ardından programa katılan yerel basın mensuplarına katılım sertifikası verildi.