4

Basın Evi Söyleşileri ve Film Gösterimi “Network – Şebeke”

İzlenme hedefli habercilik gazetecileri nasıl etkiliyor

Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği finansmanıyla yürütülen Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi (M4D) Projesi kapsamında, 2 Aralık 2024 Pazartesi günü 18.00-21.00 saatleri arasında “İzlenme hedefli habercilik gazetecileri nasıl etkiliyor?” başlıklı söyleşi düzenlenecek ve ardından 1976 tarihli “Network” filmi gösterimi gerçekleştirilecektir. Moderatörlüğünü gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu’nun üstleneceği söyleşide, Prof. Dr. Hasan Akbulut tarafından “Network” filminde ele alınan gazeteciler üzerinde “reyting” yani izlenme ve bugünkü sosyal medya etkisiyle tıklanma kaygısı kaynaklı baskı değerlendirilecektir. Sinema anlatımı ve iletişim alanında uzman Akbulut, filmdeki kurgusal televizyon kanalı örneğinden gazetecileri ve dolayısıyla habercilik anlayışını etkileyen çalışma ortamındaki baskıları yorumlayacaktır.

Söyleşimiz Zoom üzerinden takip edilebilecek, film gösterimimiz sadece salonumuzdan izlenebilecektir. 

Fiziki Katılım için Tıklayınız

Söyleşiyi Zoom Üzerinden Dinlemek için Tıklayınız

 

“Network” filmi: 1976 ABD yapımı. Paddy Chayefsky tarafından senaryosu yazılan filmin yönetmeni Sidney Lumet’tir. Filmde kurgusal bir ulusal TV kanalı olan UBS ve bu kanalın düşük reytingleri ile mücadelesi konu alınırken televizyon sektörüne eleştirel bir yaklaşımda bulunulur. Başrollerinde Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall, Wesley Addy, Ned Beatty ve Beatrice Straight bulunmaktadır. Film; En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü (Finch), En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü (Dunaway), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü (Straight) ve En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü (Chayefsky) şeklinde Oscar ödülleri almıştır.

Hasan Akbulut Kimdir?

Ankara Üniversitesi'nde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Sinema, drama ve sanat psikoterapisi üzerine çalışan Akbulut son yıllardaki çalışmaları sinema seyirciliği, ulus-ötesi film alımlama pratikleri ve sanat psikoterapisi üzerine odaklanmaktadır.

Nuri Bilge Ceylan Sinemasını Okumak: Anlatı, Zaman, Mekân, Kadına Melodram Yakışır: Türk Melodram Filmlerinde Kadın İmgesi,

(Seçil Büker ile birlikte) Yumurta: Ruha Yolculuk, Yeşilçam’dan Yeni Türk Sinemasına Melodramatik

İmgelem ve Perdeyi Aralamak: Filmlerde Anlatı ve Eleştiri (Ruken Öztük ile birlikte) kitaplarının yazarı olan ve çok sayıda ulusal ve uluslararası yayını bulunan Akbulut, Sinecine: Sinema Araştırmaları Dergisi’nin yayın kurulu üyesidir ve halen İstanbul Üniversitesi, İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Sinema Anabilim Dalı’nda profesör olarak görev yapmaktadır. Farklı yaş ve gruplara yönelik çok sayıda projede çocuk, yetişkin ve yaşlılarla drama atölyeleri gerçekleştiren Akbulut, halen sanatın iyileştirici gücünden yararlanan sanat terapisi ve drama terapisi atölyeleri yürütmektedir.