4

1957 Ankara Seli ve Ankara’nın Dereleri Söyleşisi

11 Eylül 1957 tarihindeki Hatip Çayı (Bent Deresi) taşkınının yol açtığı sel, Ankara’nın tarihinde görülen ve kentin çehresini değiştiren en büyük doğal afettir.

Selin bilançosu resmi kayıtlara göre 165 ölü olmasına rağmen nüfusa kayıtlı olmayan çocuklarla birlikte bu sayının gerçekte çok daha fazla olduğu düşünülmektedir. Selde 480 ev yıkılmış, 100 milyonluk da maddi hasar meydana gelmiştir.

Üzerinden 67 yıl geçen ve bugün hatırlanmayan, unutturulan bu sel sonrasında bir dereler kenti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’ya yaşam katan bu sular tek tek yer üstünden yeraltına borularla menfez içine çekilmiştir. Bugün benim gibi pek çok insan Kavaklıdere, İncesu, Dikmen Deresi, Bentderesi gibi sadece sokak ve semt adları olarak kalan bu derelerin başına neler geldiğini merak ediyor.

1957 yılındaki Hatip Çayı taşkınına tanık olan o zamanın çocukları ve gençleri aradan geçen 67 yılın sonunda; bugünün ileri yaşta yetişkinleri olarak artık karşımızdalar. Onların 1957 yılında yaşanan sele ve derelerin yer üstünde aktığı dönemlere tanıklıkları bugün bizim için çok önemli. Basın Evi’nde yapılacak toplantıda; hem bu seli yaşayan tanıkları hem de Ankara’nın akarsuları, dereleri üzerine çalışmalar ve araştırmalar yapan uzmanları dinleyeceğiz ve yaşadığımız kent hakkında bilmediğimiz pek çok şeyi öğreneceğiz.

‘1957 Ankara Seli ve Ankara’nın Dereleri’ konulu Toplantının Konukları:

  1. Bülent Kalıpçı (Tıp Doktoru)
  2. Mehmet Canan (Emekli TRT Spikeri)
  3. Sedat Örsel (Televizyoncu, Karikatürist, Demir Heykel Sanatçısı- Öğretmen)
  4. Dericizade Faruk Küçük (Ankara fotoğrafları ve Kitapları Koleksiyoneri)
  5. Hasan Akyar- (İnşaat ve Çevre Yüksek Mühendisi, Araştırmacı -Yazar)
  6. Dr. Mehmet Tunçer (Şehir ve Bölge Plancısı, Araştırmacı-Yazar)
  7. Necati Yalçın (Eğitimci- Araştırmacı -Yazar )
  8. Ahmet Soyak –(Kent Kâşifi)

Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’nde, 14.00-17.00 saatleri arasında iki oturumlu, ilk oturumda 5 konuşmacı, ikinci oturumda ise 4 konuşmacının 15’er dakikalık sunum yapacağı bir toplantı düşünülmüştür. Açılışında içerik ve konuşmacılarla ilgili kısa bir tanıtım yapacağım toplantının ilk oturumunun bitiminde ise bir çay ve ikram molası verilecektir.