5

Uzaktan eğitim sokakta kaldı!

Çalışmak zorunda olan Batmanlı işçi çocuklar, uzaktan eğitim için zorunlu olan teknolojik aletlerden kısmen yoksun. Bu çocuklar, yeni eğitim-öğretim yılını sokaklarda çalışarak geçiriyor

ADEM BARAN / BATMAN 

Koronavirüsü salgını nedeniyle Mart ayından itibaren kapalı olan okullar, yeni eğitim ve öğretim sezonunu ile birlikte 20 Eylül’de uzaktan eğitimle başladı. İnternet ve teknolojik aletler üzerinden öğrenciler sunulan uzaktan eğitim, birçok ailede ekonomik sıkıntıyı gün yüzüne çıkardı. Batman’ın ara sokaklarında karşılaştığımız ilkokul çağlarındaki işçi çocuklar, uzaktan eğitime özellikle televizyon ve cep telefonları olmadığından ulaşamadıklarını, temel hakları olan eğitimden yoksun kaldıklarını anlattılar.

Para kazanmak için sürekli çalışması gerekiyor

Yüz yüze eğitim, dezavantajlı konumdaki öğrencilere ulaşamadı. Bunlardan bazıları mevsimlik işçiler. Türkiye’nin farklı kentlerinde mevsimlik çocuk işçiler çalışmak zorunda. Batman’da da bu sorun yaşanıyor. Batman’daki çocuk işçiler de aynı sorundan yakınıyor. Karton toplayıcılığı yaparak ailesine destek olmaya çalışan çocuk işçilerden A.D (11), 5’inci sınıfa gidiyor ve şunları söylüyor: “Babam hayatta değil. Evin en büyük erkek çocuğu ben olduğum için okul olmadığı zamanlarda çalışmak zorundayım. Artık dersler sadece televizyon üzeri olduğundan evde oturamıyorum. Daha fazla para kazanmak için sürekli çalışmam gerekiyor.”

Gününün büyük bir bölümünü sokaklarda geçirdiğini, günlük kazancının 25 ila 30 TL arasında değiştiğini bildiren A.D, “Dışardaki insanlar, bana kötü gözlerle baksa da umurumda olmuyor. Çünkü annemin bana muhtaç olduğunun farkındayım” dedi. Ailesinin herhangi bir yer ve kişilerden destek alıp almadığı sorumuzu, “Çevremizdekiler yardım ediyor diye biliyorum. Ama kendi paramı kazandığım zaman içim daha çok rahat oluyor” diye yanıtlayan A.D, okumak isteyip istemediği sorumuza “Okumak isterim tabi ki de. Ama elimden anca bu kadar okuyabilmek geliyor” diye konuştu.

Bir televizyon, bir tuşlu telefon, 7 kişiye nasıl yetsin!

Sokak sokak A.D ile beraber karton toplayan 6’ncı sınıf öğrencisi S.E (12) ise uzaktan eğitime ilişkin kendi durumunu şöyle anlatıyor: “7 kardeşiz. Hepimiz okuyoruz. Aileme yük olmamak için okulun tatil olduğu günlerde harçlık kazanmak için karton toplayıp satıyorum. Okullar bu sene açılmayacakmış, uzaktan eğitim yapılacakmış. Evimizde bir televizyon bir de annemin tuşlu bir telefonu var. Bunlar hangimize yetsin ki.”

Haberin PDF’ini indirmek için tıklayınız.
Haberin linki için tıklayınız.