5

11 yıllık mücadeleyle, tarihi hata düzeltildi

Kıbrıs’ta şehit düşen Albay Karaoğlanoğlu adına yapılan 11 yıllık mücadele meyvesini verdi. Albay Karaoğlanoğlu’nun şehit olmasının yıldönümünde 20 Temmuz 2023’te şehitlikteki levha değiştirilip Osmaniye, şehit komutanın görev yaptığı iller arasına yazıldı. 

Serkan Talan / Osmaniye

 

Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılan Osmaniye’de konuşlu kışlanın komutanlarından Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu burada şehit olmuştu. Kıbrıs şehitliğinde Albay Karaoğlanoğlu’nun görev yaptığı iller arasında Osmaniye’nin adının geçmemesi tarihçilerin dikkatini çekmiş konu ile ilgili girişimlerde bulunulmuştu. Tarihçi İsmet İpek, konuyu Kıbrıs makamlarına mektup yazarak duyurmuştu. Yapılan girişimlerle 11 yıl sonra tarihi hata düzeltilip Kıbrıs’taki şehitlikteki bilgi levhası değiştirilerek Albay Karaoğlanoğlu’nun görev yaptığı iller arasına Osmaniye de eklendi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Tarihçi İpek, bu tarihi hatanın düzeltilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuyla ilgili desteklerinden dolayı aslen Osmaniyeli olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu’na teşekkür etti. 

“Şehitlerin kaldığı ev müzeye dönüştürüldü”

20 Temmuz 1974 sabahı Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlatan Türkiye’den Osmaniye’de konuşlu 50. Piyade Alayı’nın da harekâta katıldığını anımsatan İpek, “Girne’de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) karaya çıkmıştı. Komutanlar burada bir eve yerleşti. Gece saat 02.00 civarında Rumlar tarafından atılan geri tepmesiz bir top mermisi ile avluda bulunan komutanlardan Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu ve Binbaşı Fehmi Ercan şehit olmuşlardı” dedi. 

Şehitlerin hatırasını yaşatmak için komutanların kaldığı evin 36 yıl sonra (20 Temmuz 2010) TSK tarafından “Barış ve Özgürlük Müzesi”, evin bahçesinin ise “Karaoğlanoğlu Şehitliği” yapıldığını aktaran İpek, şehit Binbaşı Ercan’ın adının da Gazimagosa’daki Havaalanı’na verilerek hatıralarının yaşatıldığına işaret etti. 

 

Tarihi hatanın düzeltilmesi girişimleri

24 Ocak 2012’de KKTC’ye giden Osmaniye Belediyesi heyetinin paylaştığı fotoğraflardan Karaoğlanoğlu Şehitliği’ndeki bilgi levhasında şehit Albay H. İbrahim Karaoğlanoğlu’nun Osmaniye’deki görevinden söz edilmediğinin tespit ettiklerini belirten Tarihçi İpek, tarihi hatanın düzeltilmesi için yaptıkları mücadeleyi şöyle anlattı:

“Bu tarihi hatanın düzeltilmesi için Osmaniye’de yayınlanan Kınık Gazetesi’nde ‘KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na Mektup’ başlığı ile gönderdiğim mektup, Kıbrıs Postası Gazetesi’nin 20 Şubat 2012 tarihli sayısında yer aldı. Aynı yıl Şehitler Haftası sebebiyle Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı’ndan Osmaniye’ye gelen heyete, bu tarihi hata anlatılmış, konuyla ilgili olarak hazırlanan dosya verilerek bu hatanın düzeltilmesi amaçlanmıştı. Ama sonuç alınamamıştı.

Osmaniye/Cevdetiye’deki Suriyelilerin Geçici Barınma Merkezi’ni ziyaret için 21 Mart 2014’de Osmaniye’ye gelen KKTC Milletvekili Zorlu Töre’ye de bu hatanın düzeltilmesi isteğimiz aktarılmıştı. 

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir’in başkanlığında düzenlenen ‘Türk Dünyası Korkut Ata Âşıklar Kervanı’ şöleni için Osmaniyeli 8 gazeteci ile birlikte 6 Ekim 2017 tarihinde KKTC’ye gidildiğinde de hatanın düzeltilmesi hatırlatılmıştı. Bu girişimlerimizden hiçbir sonuç alınamadı. Ancak KKTC vatandaşı da olan Osmaniyeli Halil Ceyhan’ın konudan söz etmesi üzerine KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Kadirlili Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, konuyu sahip çıktı. Böylece, hatalı bilgi levhası kaldırıldı, yeniden hazırlanan bilgi levhası, 20 Temmuz 2023 tarihinde yerine asıldı.” 

 

Albay Karaoğlanoğlu’nu halk çok sevdi…

Osmaniye’de konuşlu 50. Piyade Alayı’na 1972’de Alay Komutanı olarak tayin edilen Karaoğlanoğlu’nun kısa zamanda halkla kaynaştığını kaydeden İpek, “Albayımız, Kıbrıs’ta şehit olduktan sonra Şehit Karaoğlanoğlu’nun aziz hatırasına saygı için Osmaniye Belediyesi’nce adı şehir parkına verilerek yaşatılmıştır. Reşat Gürel arkadaşımızın öncülüğünde adına koşular yapılmıştır. Kıbrıs Barış Harekatı’nın her yıldönümünde, Türkiye’de sadece Osmaniye’de, Şehit Albay Halil İbrahim Karaoğlanoğlu ve Kıbrıs Şehitleri Osmaniye Garnizon Komutanlığı’nca resmi törenlerle anılmıştır” diye konuştu.  

İpek, Albay Karaoğlanoğlu’nun şehit düştüğü evin bahçesinde, şehitliğin bilgi levhasında; İstanbul, Ağrı ve Konya’da yaptığı görevlere yer verilirken Osmaniye’de 2 yıldan fazla süren görevinin anılmamasının Osmaniyelileri üzdüğünün altını çizdi.

 

“11 yıllık mücadele sonunda nihayete erdi”

Tarihi hatanın düzeltilmesi için 2012’de başlattıkları mücadelenin olumlu sonuçlanmasından büyük mutluluk duyduklarını belirten İpek sözlerini şöyle tamamladı:

“11 yıllık isteğimize önem verilerek 20 Temmuz 2023’te Şehit Karaoğlanoğlu’nun bilgi levhasının düzeltilmiş olması, Osmaniyelileri fazlasıyla memnun ve mutlu etmiştir. Bu samimi isteğimize değer veren saygıdeğer komutanımız KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu’na ‘Şehitler Diyarı Osmaniye’ ve Osmaniyeliler adına yüz binlerce teşekkür ederiz. Konuyu bizimle birlikte takip eden KKTC vatandaşı Osmaniyeli Halil Ceyhan’a da özel teşekkürlerimizi bildiririz.”